Visa allastudier.se som: Mobil
Opponering – här får du bästa tipsen

Opponering – här får du bästa tipsen

Uppsatsen är inlämnad, men du är inte klar ännu. Nu är det dags för opponering. Men vad händer då? Finns det något ”rätt” eller ”fel”? Vad ska du egentligen tänka på under opponeringen?

Två experter ger sina bästa tips inför opponeringen: Bodil Moberg, språkkonsult i svenska på Språkverkstaden vid Karolinska Institutet och Catharina Olsson, docent på instutitionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet. Kolla in videon och läs mer i artikeln längre ner!


Tips till opponenten

1) Var påläst!
Läs igenom uppsatsen ordentligt. Ta en del i taget och anteckna samtidigt som du läser. 

2) Innehåll vs. form
Ställ vetenskapliga frågor - innehållet är oftast viktigare än formen, men det kan variera. På vissa instutitioner är formalia och form även viktigt, kolla med din handledare och examinator hur mycket tid du ska lägga på innehållet och formen.

3) Frågorna
Ställ frågor som kan leda till mer spännande resonemang – även sådana frågor som du kanske redan kan svaret på. Ställ korta, öppna frågor som kan leda vidare. Lyssna på svaren och ställ följdfrågor.

4) Förklara
Förklara omständigheterna kring frågorna, ge de övriga i rummet en bakgrund. 

5) Helhet
Tänk på helheten snarare än detaljerna. Det är lätt att fastna i att flytta kommatecken. Opponenten lägger ofta mycket tid på att kontrollera referenser. Kom ihåg att översikten är viktigast!

6) Syfte
Varför har man gjort det man har gjort? Inledningen ska förklara för läsaren varför det är viktigt att undersöka det man ska undersöka. Det motiverar syftet och sätter det i ett större sammanhang. Som opponent är det viktigt att stämma av dettta.

7) Uppsatsens frågeställningar
Vilka är frågeställningarna? Det är viktigt att du stämmer av att frågorna som ställs i början av uppsatsen blir besvarade. Om du misstänker att en frågeställning inte besvaras är det viktigt att du tar upp det.

8) Diskussion
Är teorierna med i diskussionen? Är något inte med i diskussionen så ska det inte heller vara med i uppsatsen.

så lyckas du med opponeringen

Tips till respondenten

1) Lyssna
Lyssna på opponentens frågor, repetera dem gärna och försäkra dig om att du förstått.

2) Okej att inte veta
Var inte rädd om du inte kan svaret på en fråga. Det är okej att säga att man inte vet. Det är värre att gissa och att det blir fel.

3) Kontakt
Ha ögonkontakt med opponenten. Visa att du lyssnar på frågorna!

4) Ta det inte personligt
Andas. Separera dig från texten, låt inte kritiken gå för nära inpå dig. Det är din uppsats som är uppe för opponering, inte du!

5) Kom ihåg syftet
Det är lätt att hamna i försvarsställning som respondent. Kom ihåg att opponeringen ska hjälpa dig att göra uppsatsen ännu bättre.

6) Förklara referenser
Somliga refererar utan att kommentera referaten. Motivera varför du refererar. Visa att du är på väg någonstans.

Källor: Catharina Olsson, Bodil Moberg.

Vill du har fler tips?

Läs mer om uppsatsens olika delar här!

Senast uppdaterad: 17 jun 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-09-22

Skärp dig och bli klar med uppsatsen

Blir uppsatsen aldrig klar? Då är det dags att ta dig i kragen. Vi har pratat med en expert som vet hur du ska göra. – Våga skriva ”operfekt”. Det är bättre än att inte skriva alls!Rådet kommer från Carina Carlund, samordnare för språkhandledningen vid Göteborgs universitet. Genom åren har hon träffat många studenter som har släpat efter med uppsatsen.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-11

Vässa ditt akademiska språk

Att de språkliga kraven höjs när man börjar på universitetet är något som som många studenter kan skriva under på. Och det kan vara svårt att sätta fingret på vad som skiljer det akademiska språket åt från det vardagliga. – Det är annorlunda här och lärarna ställer mer krav, säger Gustav von Essen, som läser andra terminen på juristprogrammet vid Stockholms universitet, och får medhåll av sin ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-09-02

Uppsatsen kan ge karriären en skjuts

Uppsatsskrivande på högskolan är ett strategiskt bra tillfälle att få in en fot där man vill och skaffa sig spetskompetens. Men vilka är framgångsfaktorerna? Följ ditt intresse och var inte rädd att skriva själv, råder Jennie Ryding, som vann årets uppsatsstipendium från Unionen. Jennie Ryding, 28 valde kandidatuppsatsämne utifrån intresse och att hon själv planerade att i framtiden börja forska.
Läs mer
Recensionspolicy

recensionspolicy allastudier.se

Vill du lämna en recension om en skola eller en utbildning på studentum.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra att hitta den utbildning som passar dem bäst. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön