Visa allastudier.se som: Mobil

På världens nordligaste universitet

Patrik Kärräng drog norrut när han skulle ta en termin av sina högskolestudier utomlands. Långt norrut. På Svalbard lär han sig försvara sig mot isbjörnar och hur man klarar sig utan solljus en tredjedel av året.

Dubbelt så många snöscootrar som människor,  polarvinter då solen inte alls går upp en tredjedel av året, och rekommendation  att bära vapen så snart man beger sig utanför stan. Varför väljer man att studera på Svalbard?

Det är ett resmål som jag alltid velat åka till, så när jag såg universitetet i listan på möjliga studieorter tvekade jag inte, säger Patrik Kärräng som annars läser rymdteknik på Luleå Tekniska Universitet.

Det var framförallt naturlivet som lockade Patrik till Svalbard, och möjligheten att få vandra i en annorlunda miljö.  Men att vara ute i naturen på Svalbard kan vara förenat med risk, så det första studenterna på The University Centre in Svalbard (UNIS) fick göra när terminen startade var att gå en överlevnadskurs.

Jag har lärt mig att tänka på utrustningen och säkerheten på ett helt annat sätt här. Överlevnadskursen var jättebra där vi fick lära oss bland annat scooterkörning, vapenhantering och glaciärkunskap, berättar Patrik.

Kurserna Patrik läser passar in i hans utbildning vid Luleås tekniska universitet , han läser bland annat ”Radar Diagnostics of Space Plasma” och ”The Upper Polar Atmosphere”. Studierna är upplagda som i Sverige, med föreläsningar och hemuppgifter, med skillnaden att kurserna innehåller mer fältarbete än hemma.

Vi har till exempel fått besöka Kjell Henriksen Observatoriet där vi har gjort mätningar på atmosfären. Hemma har studierna varit mer teoretiska.

Patrik trivs bra så här i mitten av sin utbytestermin. Han tycker att han har fått träffa många intressanta människor från hela världen, och får leva i en väldigt annorlunda miljö. Ju längre tiden går mot sommartid, desto mer får han dessutom se.

När jag anlände var det polarnatt, det vill säga konstant mörker utan solljus. Staden Longyearbyen ligger i en dal med berg runt omkring, men bergen kunde jag ju aldrig se då. Nu när det ljusnar mer och mer för varje vecka upptäcker jag hur vackra bergen runt omkring är.  Solen kommer att nå själva byn 8 mars, berättar Patrik.

Mer om Svalbard

Svalbard är en norsk ögrupp i Arktis, och har 2 800 invånare.

Största staden är Longyearbyen. där finns flygplats, sjukhus och annan service. Det finns inte vägar någon annanstans än i byarna så ska man ta sig någonstans är det snöscooter, flyg eller båt som gäller.

Den viktigaste verksamheten på Svalbard är forskningsverksamhet knuten till The University Centre in Svalbard, världens nordligaste universitet.

Polarvintern, dvs när solen inte alls går upp varar mellan 93 och 123 dygn på Svalbard, från slutet av oktober.

Ordet "Svalbard" kommer från fornnordiskan och betyder "kall kant"

Fakta om Nordplus utbyte

Nordplusprogrammet är Nordiska ministerrådets program för att stödja samarbete mellan de nordiska och baltiska länderna. Du kan söka stipendier och resebidrag för heltidsstudier eller praktik upp till 12 månader för att täcka extra kostnader i samband med utbytet.

Följande länder ingår i Nordplus: Sverige, Danmark, Norge, Finland, Island, de självstyrande områdena Grönland, Färöarna och Åland, samt de baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen.

Mer information om Nordplus

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 24 mar 2014

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Våldsamma studentprotester i London

Våldsamma demonstrationer skakade Storbritanniens politiska centrum Westminster. Parlamentet höjde maxgränsen för universitetsavgifter.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-16

Studera utomlands

Lär dig ett nytt språk, skaffa livserfarenhet, bygg ett globalt nätverk. Det kan finnas många anledningar att plugga utomlands. Och det behöver inte vara så dyrt. Dessutom en investering i din framtida karriär!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-11

Studera i Storbritannien

Högt ansedda universitet, och relativt låga studieavgifter gör Storbritannien till svenskars mest populära studiedestination. Sök innan 15 januari. Så gör du.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön