Visa allastudier.se som: Mobil

Paralegal: Snabba vägen in i juridiken

Efter bara två års utbildning kan du få jobb på advokatkontor. ”Paralegal” är utbildningen som ger dig jobbet på nolltid.

Paralegal, eller juristassistent, är en ny roll i svenskt rättsväsende. I USA har yrkesrollen funnits länge. Du har förmodligen sett TV-serier och filmer där stjärnadvokaten får hjälp av slipade paralegals som assisterar både på kontoret och i rättssalen.

Jobbet passar dig med hög social kompetens, goda språkkunskaper och initiativförmåga. Arbetsmarknaden för en nyutexaminerad paralegal se bra ut.

– Sedan vi startade utbildningen har fyra grupper examinerats. Av dem har nästan undantagslöst alla fått arbete efteråt, säger Claes Westerberg, rektor vid Yrkeshögskolan i Göteborg.

Utbildningen har funnits i Sverige sedan januari 2006. Första antagningstillfället sökte 300 hoppfulla studenter utbildningen. Men bara 25 till 33 studenter får chansen varje gång.

– Det är en populär utbildning. Våra studenter har fått arbete på domstolar, åklagarmyndigheten och advokatkontor, säger Claes Westerberg.

Det tar två år att bli utbildad till paralegal vid en kvalificerad yrkesutbildning i Göteborg eller Stockholm. Efter avslutad examen kan du exempelvis få ansvara för kontakten med klienter, granska avtal och skriva enklare rättsutredningar.

Per SamuelsonLäs mer:

Plugga juridik – jobba där du vill

Betygen avgör för att bli jurist

Distansplugga dig till en karriär

Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-07-03

YH finns där jobben finns – här är de hetaste utbildningarna

Att välja en YH-utbildning är att bli eftertraktad. YH-utbildningar följer efterfrågan på arbetsmarknaden - här kan du läsa mer om vilka YH-utbildningar som är hetast just nu! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-17

Dåliga betyg men talang? Här är utbildningarna för dig!

Du har möjlighet att komma in på drömutbildningen även om du har dåliga betyg.  Här är utbildningarna som ser bortom betygen.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-01-22

Urban gardener – en het nyhet

Stadsodling är hett och det speglas även i listan över nya yh-utbildningar. Nu kan du utbilda dig till "Urban Gardener".

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön