16 apr 2019

"Pizzasås är en grönsak"

Politiker i USA har fattat ett ovanligt beslut om skolmaten. "Det här handlar inte om näringsvärde"

Trots varningar om överviktens faror har politiker i USA fattat ett beslut som lär falla skräpmatsälskare i smaken: pizzasås är en grönsak. Påknuffade av snabbmatsindustrin har en kommitté, hämtad både från senaten och representanthuset, valt att skydda skolors rätt att räkna pizzasås som en grönsak i elevernas mat. De befintliga reglerna definierar en portion grönsaker som åtta matskedar, förutom i fallet tomatsås där ett "kryphål" säger att två skedar räcker.

Beslutet välkomnades inte oväntat av snabbmatsindustrin men sågades av andra. "Det här handlar inte om näringsvärde, det handlar om att skydda pizzabagare", säger Margo Wootan, chef för näringspolitik vid Centret för vetenskap i allmänhetens tjänst.

TT / AFP
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Nu ska elever få provsmaka skolmaten

Fisk är vanligt i skolmatsalarna. Elevernas klagan har lett till förändringar. Fil och flingor vanligare på menyn – och det uppskattas av eleverna. I veckan började höstterminen för tusentals gymnasieelever i Malmö och med det en lång ström av skolluncher. Metro har kartlagt vilka rätter som serverades oftast under föregående läsår, och vad som hänt sedan elevupproret mot dålig mat i vintras.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Här tar eleverna över skollunchen

Är skolmaten dålig? Skulle du göra det bättre själv? På en skola i Malmö är det precis vad eleverna gjort. Det hemlagade potatismoset var mycket uppskattat när eleverna tog över skolmatbespisningen på Frans Suell och Jörgen Kocks yrkesgymnasium i Malmö. – Det var fantastiskt gott, stor skillnad från tidigare, säger Martina Rosberg, som går tredje året vid frisörprogrammet på skolan.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-11

Ät bra – prestera bättre

Låt det här året bli en nystart för din kropp! Dietisten tipsar om hur du kan käka bra billigt – och prestera bättre. Joakim driver sajten med recept anpassade för studentlivet.

Läs mer