Visa allastudier.se som: Mobil

Plugga eller resa – eller både och

Ångest över att inte ha något att göra i sommar? Ett sistaminuten-tips är att förena nytta med nöje och åka utomlands på språkkurs – med studiemedel.

Rebecka Nord, 27 år, är något av en språkkursveteran. Hon har varit iväg två gånger på kortare språkkurser till Aten och Nerja  i Spanien och just nu pluggar hon franska och jobbar i Bryssel.

–  För mig var Aten helt nytt och kändes annorlunda. Det är en häftig stad, så stor med mycket ljud och trafik men den känns ändå härlig och jag kände mig hemma. Skolan jag gick på låg i ett mysigt kvarter med världens bästa café, säger Rebecka.

Det var för ett par år sen när Rebecka som jobbat hårt i eget företag av olika anledningar inte kunde fortsätta med det längre. Nu ville hon göra allt hon inte kunnat göra tidigare, och att åka utomlands för att förbättra språkkunskaperna stod högt på att göra-listan. Hon tycker att det är en fantastisk upplevelse men att man ska vara inställd på att det inte är semester.

– Var beredd på att det verkligen är skola. Om man är inställd på att bara sitta och äta glass i solen så tror jag att man får tänka om. Kurserna kostar en del pengar och kursdeltagarna är seriösa, säger Rebecka.

Hanna Wrangö, koordinator på AVISTA Språkreseförmedlarna berättar att vanliga ställen att åka till på sommaren för att plugga språk är södra Frankrike, Barcelona, Malaga och Florida.

– Det är många som åker på en kortare kurs under sommaren men sen förlänger kursen till hösten. Det är inte alla som vet att det är enkelt att göra så, berättar Hanna.

Hur sen kan man vara med att boka?

–    Det går att boka ända fram till en månad innan kursstart. Det går till och med att boka ännu senare men då får man betala en mindre ”senbokningsavgift”, berättar Hanna.

Tips inför sommarspråkkursen

Välj en ort som kanske inte är det självklara valet
Det finns många bra skolor på mindre orter. Ofta lär man sig mer och får lättare kontakt med lokalbefolkningen där.

Vill du ta studiemedel - boka minst 3 veckor i Europa
För att få studiemedel för europeiska språk (t ex engelska) krävs att du håller dig inom EES och Schweiz och att kursen är minst 3 veckor. Kursen ska också vara minst på halvtid. För utomeuropeiska språk måste du vara borta 13 veckor och studera på heltid.

Boka språkkursen som ett avstamp för en längre utlandsvistelse
Under kursen kommer du få många kontakter och tips om vad du bör se och göra i området. Se därför till att ha lite tid efter kursen för att turista.

Förmedlingar i Sverige för språkresor

Exempel på språkreseförmedlingar i Sverige:

AVISTA språkreseförmedlarna

Blueberry

STS

EF

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 21 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Studera i Tyskland

Tyskland är världskänt för sina teknikutbildningar "Made in Germany", men landet har mycket mer att erbjuda sina studenter. OBS! Det här är i första hand en vägledning för dig som ska ordna dina studier på egen hand eller via en förmedling. För utbytessugna studenter: Utbildningar och kurser i TysklandStudera på högskola utomlands Hitta utbildningar Universiteten och högskolorna i Tyskland har tus ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Josefin förverkligade sin dröm – pluggade i San Diego

Josefin Wallerman bytte Stockholm mot San Diego en termin och tycker att det är bland det bästa hon gjort. – Det var helt underbart att plugga i San Diego. Universitetet var jättebra, vädret fantastiskt och människorna supertrevliga. Det var ett år efter gymnasiet som Josefin packade sina väskor och lämnade Sverige. Några månader tidigare hade planerna på en termin i Kalifornien börjat ta form.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-09-09

Ville surfar på ny sommarkurstrend

Att plugga på sommaren för att spetsa betygen har länge varit otänkbart för många svenska ungdomar. Det håller på att förändras menar Anna Skarborg på Upgrades Education som nu startar en ny typ av språkresa utomlands. Ville Hasselgren ska surfa och förbättra engelskan i sommar.  Anna Skarborg på Upgrades Education har på senare tid märkt av ett trendbrott bland svenska ungdomar.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön