Visa allastudier.se som: Mobil
Plugga juridik - jobba var du vill

Plugga juridik – jobba där du vill

Jurister är inte bara advokater och domare. Möjligheterna är många: Du kan få jobba med försäkringar, asylfrågor och ekonomi. Linn siktar mot Europa.

En jurist kan jobba inom en mängd branscher. Med en juristexamen i ryggen kan du fortsätta och bli åklagare, domare eller advokat – men en jurist kan också jobba inom förvaltning, försäljning och inköp.

Så får du jobbet

Hanna Berheim, projektledare på fackförbundet Jusek, säger att juristyrket är väldigt brett. Hon uppskattar att knappt 4 av 10 jurister arbetar i traditionella juristroller som domare och advokat.

– Många jurister har jobb där juristexamen inte krävs, med utredning, ekonomi och försäkringar.

Hanna säger att det finns två sorters juristutbildningar: dels till klassisk juristexamen som krävs för att bli åklagare, kronofogde och domare, dels alternativa vägar med program och kurser i exempelvis i affärsrätt, rättsvetenskap och handelsrätt. Titeln ”jurist” är inte skyddad och enligt Jusek är alla jurister som har examen inom ett juridiskt ämne.

Enligt Hanna är det väldigt många jurister som jobbar på företag och organisationer, något många inte känner till. Jurister i företag, förvaltning, organisationer, banker och finansbolag är betydligt fler än de jurister som arbetar i ting.

Hanna säger att det finns ett stort behov av jurister även i framtiden. Bland förbundets medlemmar är arbetslösheten låg – den öppna arbetslösheten för jurister ligger stadigt på omkring en procent.

– Vi försöker få studenterna att öppna ögonen för de möjligheter som finns istället för att stirra sig blinda på de typiska juristjobben, säger Hanna.

– Jag är intresserad av Europarätt och asylrätt, säger Linn Nordqvist som pluggar juridik i Umeå. 

– Jag började plugga juridik för att jag är intresserad av samhällsfrågor och vill ha en bred utbildning. Det kändes som att utbildningen leder till intressanta jobb när jag är färdig, säger Linn Nordqvist, 23.

Just nu pluggar hon fjärde terminen på juristprogrammet vid Umeå universitet. Till skillnad från exempelvis många ekonomprogram så väljer studenterna inte inriktning förrän i slutet av utbildningen. Då gäller valet fristående kurser. Linn har inte bestämt sig riktigt för vilka kurser hon ska välja. Men hon vet vad hon gillar.

– Jag är intresserad av Europarätt och asylrätt, viktiga frågor. Andra ämnen kan det vara svårt att bli engagerad i.

Planen för framtiden är att läsa klart programmet. Kanske hamnar hon då i Frankrike, där Linn har bott tidigare.

– Åttonde terminen skulle jag vilja plugga politik och Europarätt i Lille, säger Linn.

Linn: Bra att veta om du funderar på juridik

  • Plugga en juridisk översiktskurs, då fattar du om det passar dig.
  • Läs på vad det är innan. Här i Umeå har vi till exempel ”Student för en dag” där du kan få vara med på föreläsningar.
  • Många säger att man ska plugga så mycket på juristprogrammet. Men det är bara för att alla är så ambitiösa! Det är en vanlig utbildning.
  • Ta det lugnt, börja inte studera direkt efter gymnasiet. Jobba eller res innan, annars kan det bli tufft.

Läs mer:

Paralegal: Snabba vägen in i juridiken

Betygen avgör för att bli jurist

Distansplugga dig till en karriär

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 20 dec 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-12-20

Guide: Så tar du dig in i mediebranschen

Mediebranschen glittrar och lockar många. Samtidigt är det vagt vilka yrken som finns och hur man når dit. Vi tipsar om utbildningarna och träffar Caroline som har skrivit en hel bok  med tips från medieprofiler hur man lyckas i branschen. Caroline Lidman är 20-åringen med en fascination för mediabranschen. Den har lett henne via mediastudier och praktik inom branschen till boken "Mediakåt - ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-19

Ninjadräkt eller rosa labbrock – den ultimata guiden till overaller

Praktisk, ful och traditionsbunden? Overallen orsakar känslor och väcker många frågor: Varför är de så skitiga? Vad betyder färgerna? Och varför byter de byxben med varandra? AllaStudier lät studenter i Göteborg, Linköping, Lund och Stockholm avslöja overallens hemligheter. Det finns många klädesplagg som får benämningen ”overall” av landets studenter.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Socionom – jobba med människor

Brinner du för samhällsfrågor och möten med människor? Då kanske socionom är rätt väg för dig. Filippa reste till El Salvador. Tycker du om att hjälpa andra människor och engagera dig i samhället? Då kan socionom vara rätt karriär för dig. Som socionom kan du bland annat arbeta som kurator, socialsekreterare, biståndshandläggare och behandlare.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön