Visa allastudier.se som: Mobil

Plugga mitt i livet – studievägledarens tips

Att börja plugga mitt i livet kan vara fantastiskt, men också tufft. Och är det verkligen värt det? Här får du 3 tips på vad du bör ha i åtanke om du vill börja plugga sent i livet.

Johan Andersson, studie- och karriärvägledare på Stockholms universitet säger att den största oron bland äldre potentiella studenter är om det kommer löna sig att plugga.

– Man pratar om livslön, och hur vissa utbildningar blir lönsamma över livet, medan andra inte blir det. Börjar man plugga tidigt kanske man har hunnit betala av utbildningen när man är 35, säger Johan Andersson.

Ett annat orosmoment är hur en klarar de teoretiska studierna utan pluggvana.

– Det kan vara svårt att hitta studiedisciplinen att plugga tre, fyra timmar om dagen. Det beror helt på vad man har haft för yrke tidigare, men främst är det en träningssak, har man en gång haft den akademiska förmågan är det lätt att komma tillbaka, säger Johan Andersson.

Studievägledarens bästa tips för dig som vill plugga sent i livet

1. Gör en livskalkyl.
För att kunna bedöma om utbildningen är värd tiden och pengarna du lägger ner är det viktigt att titta på arbetsmarknad och lönestatistik för det tilltänkta yrket. Gör även en icke-ekonomisk kalkyl parallellt, du kanske gör en förlust ekonomiskt men når självförverkligande.

2. Var klar över syftet.
Tänk över ordentligt varför du vill utbilda dig. Söker du en ny karriär, vill du fortbilda dig för att nå en högre position eller läser du bara för allmänbildningens skull? Ställ detta mot livskalkylen i punkt 1.

3. Känn in studiemiljön.
Testa på lite för att känna av om det är rätt att plugga. Gå en kvälls- eller distanskurs för att smaka på ämnet, gå på en föreläsning, titta i kurslitteraturen för att få en idé om hur det kan vara att plugga.

Okej – jag vill hitta en utbildning

Hur funkar det med studiemedel?

  • Du har rätt att ta studiemedel som vanligt fram till 60 års ålder
  • När du fyllt 51 startar en nedtrappning av beloppet du får låna till och med det år du fyller 60
  • Efter 60 år kan du inte få lån eller bidrag

Stefan Sjödin gick från en spikrak karriär inom media till att utbilda sig till läkare

Stefan Sjödin hade två yrkesdrömmar som barn; journalist och läkare. Karriären som journalist gick spikrakt uppåt men som 33-årig chefredaktör och tvåbarnspappa fick han nog – och började plugga till läkare.

Jag vet inte varför, jag bara kände att nu är det dags. Jag sa upp mig från mitt jobb innan jag skrivit högskoleprovet. Det var kanske vågat, men jag ville försätta mig i den situationen för att få det gjort, säger Stefan Sjödin.

– Att börja plugga var fantastiskt. Efter nästan femton års yrkesliv kändes det som att vända sig om och se en helt ny horisont, nya frågor, andra människor.

Utmaningar med att studera sent

Samtidigt finns det många utmaningar, främst ekonomiska och att få tiden att räcka till.

– Jag har familj, med barn i förskola och skola. Jag har prioriterat familjen, att plugga och skriva artiklar. Mycket annat har fått stryka på foten, inklusive alla överflödiga inköp, frisörkostnader och uteluncher. Ibland är det väldigt jobbigt och jag känner att jag offrar mycket, men jag har aldrig ångrat mitt beslut.

Har nytta av arbetslivserfarenheten

Stefan Sjödin tycker att han har mycket nytta av sin journalistbakgrund i läkaryrket.

Jag tycker inte att jag hade så stor nytta av min livserfarenhet de första åren på läkarprogrammet, då det är mycket teori som ska inhämtas. Men nu när vi är ute på klinik och träffar kollegor och patienter känner jag absolut fördelen av att vara äldre. Som journalist tycker jag också att jag har en stor fördel i anamnesupptagning, det vill säga att intervjua patienten, att ställa rätt frågor för att komma framåt mot en diagnos.

Jag vill hitta en utbildning

Senast uppdaterad: 26 nov 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

De leker sig till ett framtida jobb

Klättra på en klättervägg med HR-ansvarig på Ikea eller bygg en flotte med studentambassadören på Deloitte. Corporate Challenge anordnas av Lundaekonomerna och är en professionell lekdag där företag och studenter möts. Högskolor och universitet får ofta kritik för dålig kontakt mellan studenter och näringsliv. På många ställen har studenterna själva, genom kårerna, tagit tag i saken.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

7 av 10 studenter pressas att dricka

Man förväntas dricka alkohol i studentsammanhang. Det upplever sju av tio högskole- och universitetsstudenter enligt en ny undersökning. Många förknippar studentliv med alkohol. I IQ:s undersökning svarar var tredje student att de har avstått från att delta i studentaktiviteter för att de inte tänkt dricka. – Varför ska jag hänga med till puben de gånger jag inte dricker?
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-05-11

Gratishjälp med juridiken

Målet: Att fler juriststudenter ska få praktisera sina kunskaper och att tillgängliggöra juridiken för allmänheten. Det var drivkraften när den ideella föreningen Juristresursen skapades tidigare i år. På Juristresursen.se kan du ställa juridiska frågor och få hjälp – helt gratis. – Vi kände att det fanns små möjligheter för juriststudenter i Uppsala att praktisera sina juridikkunskaper.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön