Visa allastudier.se som: Mobil

Plugga något nytt och byt upp dig

För medelålders personer som satsar på en helt ny karriär är det klassiska yrken som gäller. Sjuksköterska och lärare är de populäraste valen. Och det är mest kvinnor som sadlar om.

Efter nästan 20 år som journalist vill Anna Helmerson göra något annat. Efter tre år kommer hon att vara färdig sjuksköterska.

– Jag är 45 år i dag. När jag är klar är jag 48. Då får jag nästan 20 år i yrket, vilket inte är så pjåkigt, säger hon och skrattar.

Anna Helmerson är inte ensam. Enligt statistik från Verket för högskoleservice (VHS) är utbildningar till lärare, studievägledare och sjuksköterska de populäraste valen bland personer äldre än 35 år som väljer att byta karriär.

– Det stora flertalet studenter äldre än 35 år hittar vi bland påbyggnads- och distansutbildningar, vilket ju inte är så konstigt. Det kan handla om olika typer av specialiseringar och mastersutbildningar. Men bland dem som påbörjar en helt ny utbildning är sjuksköterska och lärare de vanligaste valen, säger Ellen Almgren, utredare på Högskoleverket.

TTLäs mer:

Plugga mitt i livet – så funkar det

Så lyckas du på distans

Utbildning för dig som jobbar

Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-09-21

MOOC kommer till Sverige

MOOCs står för massive open online courses och har haft en enorm framgång globalt de senaste åren. Nästa år introduceras fenomenet i Sverige, där Karolinska Institutet blir pionjär och ger fyra kurser. 2011 blev det riktiga startskottet för det vissa kallar en internetrevolution inom högre utbildning. Då lanserade Stanford University i USA en öppen onlinekurs som lockade 160 000 studente ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-17

Distansstudier på högskola: Frihet under ansvar

Studenter som läser på distans har ökat explosionsartat de senaste årtiondet. Att vara uppkopplad utan kurskamrater kräver självdisciplin och motivation.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-17

Så lyckas du på distans

Allt fler väljer att studera på distans. Men statistiken visar att studieresultaten är riktigt dåliga bland distansstudenter. AllaStudier tipsar om hur du ska göra för att lyckas. De senaste tio åren har antalet högskolestudenter som studerar på distans ökat med hela 245 %. Förra läsåret pluggade 90 500 studenter enbart på distans, vilket utgör 20 % av det totala antalet studenter.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön