Visa allastudier.se som: Mobil
Dykare svetsar under vatten

Plugga till dykare – jobba med svetsning

Vill du jobba med problemlösning? Gillar du att borra, svetsa, gjuta och armera betong? En anläggningsdykare gör allt som alla andra gör på ett bygge. Under vatten.

Vad gör en anläggningsdykare?

– En anläggningsdykare gör allt som andra gör på land på ett bygge, fast under vatten. Det är att borra, svetsa, gjuta betong, armering… Det är allt. En tusenkonstnär kan man säga.

Mikael Somp pluggar andra året på KY-utbildningen till anläggningsdykare i Göteborg. Han kommer att bli klar i juni 2011 (KY-utbildningar är YH-utbildningar sedan 2013). Tidigare jobbade han som kock i Stockholm, i Trosa och i Australien.

Hur ser arbetsmarknaden ut?

– Den ser bra ut. Förra året var det lite segt men nu ser det ljusare ut. Det är rörledningar och kajer… I Sverige blir vi anställda av dykföretag, annars kan man bli anställd på projektanställning. Och sen finns ju jobb utomlands också.

Möter du några fördomar?

– Fördomarna från förr i tiden var att dykaren var en oärlig person som sa att jobbet var klart när det inte var det. Men det är borta nu. Nu har vi ju kameror så man kan se.

Varför blir man anläggningsdykare?

– Utmaningen. Ingen dag är den andra lik och man får hålla på med problemlösning. Ett jobb som normalt sett tar en timme på land kan ta två dagar under vatten. Det är ett häftigt jobb som är varierande. Varje dag är en utmaning.

Mikael tipsar: Så får du mitt jobb
  • Du måste ha ett brinnande intresse!
  • Du bör ha hantverkar- eller byggbakgrund.
  • Du bör gärna ha en svetsarutbildning sedan innan.
  • I Göteborg finns en KY-utbildning, men den är svår att komma in på.
  • I Norge finns utbildningar där du bara blir dykare. Då måste du dock komplettera.
Per Samuelson
Senast uppdaterad: 18 mar 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-07-25

Studera ett år – få jobb direkt

Vill du ha ett kvalificerat jobb efter en kort utbildning? Då behöver du inte läsa fem år vid ett universitet. Här hittar du landets kortaste utbildningar som ger jobb. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-09-11

Låt inte slumpen bestämma

Trött på att singla slant om vad du ska göra efter examen? Ta reda på vilket jobb som skulle kunna passa din personlighet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-21

Bra läge att starta eget under studierna

Starta eget under studietiden för att skaffa dig arbetslivserfarenhet och få utrymme att göra det du vill, utan att behöva ta stora risker ekonomiskt.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön