Dykare svetsar under vatten
07 okt 2021

Plugga till dykare – jobba med svetsning

Vill du jobba med problemlösning? Gillar du att borra, svetsa, gjuta och armera betong? En anläggningsdykare gör allt som alla andra gör på ett bygge. Under vatten.

Vad gör en anläggningsdykare?

– En anläggningsdykare gör allt som andra gör på land på ett bygge, fast under vatten. Det är att borra, svetsa, gjuta betong, armering… Det är allt. En tusenkonstnär kan man säga.

Mikael Somp pluggar andra året på KY-utbildningen till anläggningsdykare i Göteborg. Han kommer att bli klar i juni 2011 (KY-utbildningar är YH-utbildningar sedan 2013). Tidigare jobbade han som kock i Stockholm, i Trosa och i Australien.

Hur ser arbetsmarknaden ut?

– Den ser bra ut. Förra året var det lite segt men nu ser det ljusare ut. Det är rörledningar och kajer… I Sverige blir vi anställda av dykföretag, annars kan man bli anställd på projektanställning. Och sen finns ju jobb utomlands också.

Möter du några fördomar?

– Fördomarna från förr i tiden var att dykaren var en oärlig person som sa att jobbet var klart när det inte var det. Men det är borta nu. Nu har vi ju kameror så man kan se.

Varför blir man anläggningsdykare?

– Utmaningen. Ingen dag är den andra lik och man får hålla på med problemlösning. Ett jobb som normalt sett tar en timme på land kan ta två dagar under vatten. Det är ett häftigt jobb som är varierande. Varje dag är en utmaning.

Mikael tipsar: Så får du mitt jobb

  • Du måste ha ett brinnande intresse!
  • Du bör ha hantverkar- eller byggbakgrund.
  • Du bör gärna ha en svetsarutbildning sedan innan.
  • I Göteborg finns en KY-utbildning, men den är svår att komma in på.
  • I Norge finns utbildningar där du bara blir dykare. Då måste du dock komplettera.

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Åtta av tio fick jobb efter yrkeshögskolan

Yrkeshögskolan växer och lockar fler. Många nya utbildningar inom energi, teknik och miljö dyker upp. Sökfunktion: Hitta din YH-utbildning Fler får jobb inom det område som de har utbildat sig efter avslutad utbildning vid yrkeshögskola än vid universitet och högskola. Förra året hade 8 av 10 av dem som gått en yrkesutbildning fått jobb inom sitt utbildningsområde, senast ett år efter examen.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Nischa dig mot teknik för att få jobb

Ny rapport visar var du har störst chans att få jobb just nu. Och det är inom teknikbranscherna som bristen på arbetskraft är störst. Arbetsgivarna söker med ljus och lykta efter kompetent personal inom teknik. Enligt Arbetsförmedlingens rapport ”Var finns jobben?” är arbetsmarknaden de närmaste åren stark för just data- och teknikyrken. Daniel Kressin, 23, gick sin egen väg efter gymnasiet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Jobben unga helst vill ha

Restaurang- och hotelljobb, försäljare och lagerarbetare. Unga väljer ofta jobb med hög personalomsättning och möjlighet att arbeta deltid för att kunna plugga samtidigt. Restaurangbiträde, försäljare och lagerarbetare. De jobb som unga väljer är sådana som har stor omsättning på personalen. Det gör att det finns många öppningar och ingångar för dem som vill in på arbetsmarknaden.
Läs mer