Visa allastudier.se som: Mobil

Polisstudenter ska lära sig köra bil

Hittills i år har ett 30-tal polisbilar blivit totalkvaddade. Nu ska polisen lära sig resonera om hur man kör bil.

Unga förare är inblandade i de flesta av de cirka 3 500 skadehändelser med polisbilar som rapporterats under 2010. Varje år totalförstörs omkring 30 polisbilar, och det antalet har redan uppnåtts i år.

Docent Jörgen Lundälv vid Umeå universitet har studerat 323 polisaspiranters trafikkunskaper och attityder till att köra polisbil. Han anser att många är beredda att ta alltför stora risker.

– Det är som en rysk roulette, där frågan är vem som kommer att skadas där ute på vägen, säger Lundälv.

Samtidigt är var fjärde aspirant missnöjd med den körutbildning man fått på Polishögskolan, som ofta uppfattas som för teoretisk.

– Jag tror att de praktiska momenten har fått stå tillbaka vid akademiseringen av polisutbildningen, säger Lundälv.

Ett nytt upplägg, som Jörgen Lundälv varit med och utformat, är dock på gång.

– Utbildningen för att köra under utryckning kommer att vara både längre och annorlunda med mer av både praktik och teori, som träning i riskmedvetenhet, säger Christer Nyberg.

Grundutbildningen på Polishögskolan är tvåårig. Efter examen följer ett halvårs praktikutbildning som aspirant på en polismyndighet.

Tips: Polisutbildningar

Polisutbildningen

Kriminologi

Forensik

TT / AllaStudier.se
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-12-11

Studentekonomi

Som fattig student gäller det att ta vara på alla möjligheter till extra klirr i kassan. Studiemedel, stipendier och rabatter, här är det du behöver veta. Studiemedel Du har rätt till studiemedel när du studerar. Studiemedlet består av bidrag, lån och kan ibland också bestå av olika tillägg. Hur mycket lån du vill ta bestämmer du själv. Belopp Heltidsstudier (4 veckor 100%) Deltidstudier (4 veckor ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-05-06

Tre svenska universitet i topp

När Times Higher Education rankar de 100 bästa universiteten yngre än 50 år hamnar tre svenska universitet på listan; SLU, Umeå universitet och Linköping universitet. Rankningen "Times Higher Education 100 under 50" blickar framåt och listar den nya generationen universitet som på bara några årtionden har lyckats slå sig in i universitetens världselit, med potential att bli nästa generations Harva ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Plugga något nytt och byt upp dig

För medelålders personer som satsar på en helt ny karriär är det klassiska yrken som gäller. Sjuksköterska och lärare är de populäraste valen. Och det är mest kvinnor som sadlar om. Efter nästan 20 år som journalist vill Anna Helmerson göra något annat. Efter tre år kommer hon att vara färdig sjuksköterska. – Jag är 45 år i dag. När jag är klar är jag 48.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön