Visa allastudier.se som: Mobil

Populärare att bli lärare igen

Efter en kraftig minskning av ansökningar till lärarprogrammet de senaste åren ökar nu ansökningar med 21 procent jämfört med förra året.

Höstterminen 2011 startade lärarutbildningen i ny form. Från att tidigare ha varit ett sammanhållet sökalternativ - en lärarutbildning med olika inriktningar - finns nu fyra olika lärarprogram att söka som leder till fyra olika examina: förskollärarexamen, grundlärarexamen, yrkeslärarexamen och ämneslärarexamen.  

Inför hösten 2011 skedde en kraftig minskning av antalet förstahandssökande till lärarprogrammen med hela 14 procent jämfört med 2010 - delvis som en följd av att färre lärosäten fått examenstillstånd för de nya lärarexamina.

- Inför höstterminen 2012 har söktrycket på lärarutbildningarna istället ökat stort med hela 21 procent jämfört med året innan. Även om man jämför med hösten 2010, alltså före de nya lärarprogrammen startades, har söktrycket ökat med tre procent. Mest ökar antalet förstahandssökande till ämneslärarprogram, säger Torbjörn Lindqvist, utredare på Högskoleverket.

Förutom till lärarprogrammen har relativt kraftiga ökningar också skett till tandläkarprogrammen (med 12 procent), till apotekarprogrammen (med nio procent) och till både högskoleingenjörs- och civilingenjörsprogrammen (med nio procent vardera).

Hitta lärarutbildningar

Alla lärarutbildningar i Sverige

TT
Senast uppdaterad: 11 maj 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Polisstudenter ska lära sig köra bil

Hittills i år har ett 30-tal polisbilar blivit totalkvaddade. Nu ska polishögskolan lära ut hur man kör bil. AllaStudier tipsar om utbildningarna.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-04-11

Tipsen som hjälper dig på högskoleprovet

För att lyckas bra på provet krävs kunskap men också en viss lösningsteknik, hävdar Albin Stööp som har skrivit en bok i ämnet. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Twilight-turism är nya sättet att resa

Tre forskare har skrivit en bok om ett ovanligt fenomen som blir allt vanligare, också i Sverige. Länkar: Ovanliga studier.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön