Visa allastudier.se som: Mobil

Preppa inför plugget!

Konstiga ord, pengar som tar slut alldeles för snabbt – och så bostadseländet. Hur är det att börja studera i 2016 års Sverige? Vi svarar på några vanliga grubblerier inför vårens ansökningsperiod!

Bostadsbryderier
Om jag kommer in på annan ort – hur fixar jag en bostad på sex månader? Går det ens?

Lösning:
Först och främst: Ställ dig i den aktuella bostadskön. Om du kommer in - kolla med din blivande kår, leta annonser och kontakta olika hyresvärdar. Alla lediga bostäder ligger inte ute på hemsidorna, så ring runt och var ihärdig. Skriv på Facebook att du behöver boende – moster har kanske bättre kontakter än du tror. I början kanske du även får sänka kraven och leta lite utanför stan, eller dela rum med någon.

Komma in i hänget
Du har hört om studentlivet med massa fester och roliga aktiviteter. Men hur skaffar man egentligen nya kompisar i virrvarret av folk?

Lösning:
Kom ihåg att de flesta andra kommer vara i samma situation som du och också vill hitta nya polare. Börja hälsa och snacka med dina kurskamrater eller korridorsgrannar, så kommer det garanterat att lösa sig. Nollningen är dessutom till för att du ska lära känna skolan och träffa nya människor. Ett annat säkert kort är att engagera sig på något sätt, till exempel i en studentförening.

Pengaångest
Du får en stor klump i magen när du tänker på en CSN-baserad levnadsstandard. Hur överlever alla studenter utan att snylta på föräldrarna?

Lösning:
Det finns ett gäng klassiska tips: gör en budget och försök håll dig till den, storhandla och gör matlådor, undvik impulsköp, handla second hand, cykla istället för att åka kollektivt, utnyttja studentrabatter och skaffa ett extrajobb. För att få mer pengar kan du även söka stipendier, en möjlighet som många glömmer bort. Fråga kåren, kolla in Stipendier.se eller googla. Varför inte börja redan nu?

Hitta studentlitteratur
När du förhandskollar listorna med kurslitteratur inser du att det är massor av böcker du måste köpa – och dessutom är de sjukt dyra. Går det att komma billigt undan?

Lösning:
Kolla hos skolans egen andrahandsbokhandel om det finns en sådan, fråga studenter som går ett år över dig eller leta på sajter som Campusbokhandeln.se och Kurslitteratur.se. Du kan även låna böcker, kopiera eller skanna in sidor i den mån det går. Om du måste köpa nytt – se till att jämföra priserna! Eller varför inte köpa en bok tillsammans med en kompis?

Klara första tentan
Få saker kan ge samma ångest som den allra första salstentan. Finns det några knep för att det ska gå vägen?

Lösning:
Trist nog är bra förberedelse a och o. Anteckna under föreläsningarna, skriv sammanfattningar, träna på gamla tentor, diskutera svåra frågor med dina kursare och förhör varandra. Under tentan börjar du med att gå igenom alla frågor och sedan svara på de du kan. Om du fastnar på en fråga, markera den och ta den sist. Glöm inte att ta med leg och något att äta och dricka. Lycka till!

AllaStudier redaktionen

Senast uppdaterad: 03 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Guide: Så väljer du rätt till högskolan

Att välja högskoleutbildning är ett val som påverkar resten av ditt liv.  Vi underlättar ditt tänk inför valet och hjälper dig ta rätt beslut.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

8 fördelar med att plugga utomlands

Varför ska du plugga utomlands? Större förståelse för andra kulturer, bredare kontaktnät och starkare språkkunskaper är några anledningar. Läs om fler fördelar här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

10 tips från Ingvar Kamprad

Vill du Sveriges nästa entreprenörsstjärna? Ta hjälp av Ingvar Kamprads 10 bästa tips till ”blivande entreprenörskollegor”!

Läs mer