Visa allastudier.se som: Mobil

Programmen som ger högst lön

Vill du tjäna stora pengar snabbt efter gymnasiet? Här är programmen. Jakob följde sin hockeydröm. Lista: Här blir lönen högst.

Skillnaden kan vara stor om du vill plugga vidare eller börja jobba direkt efter gymnasiet. Väljer du rätt så kan du få drömlönen innan du fyllt 21. Bara två år efter studenten tjänar elever från industritekniska och byggprogrammet mer än 270 000 per år.

Jakob Lilja, 18, har kombinerat en lovande framtid med ett brinnande intresse. Han pluggar på hockeygymnasiet i Ängelholm samtidigt som han spelar i allsvenska hockeylaget Rögle.

– Jag pluggar här för att kunna kombinera skola med hockey. Jag rekommenderar det till den som vill satsa på hockey. Valet är självklart om man bara vill, säger Jakob.

Genomsnittslönerna för hockeyspelare ser bra ut. Än så länge får Jakob en mindre summa pengar för utrustning och matcher. Men han siktar mot elitserien och drömmer om de stora ligorna i Ryssland och Nordamerika.

Det är inte ovanligt att en spelare i en elitserieklubb tjänar mer än 100 000 kronor i månaden. Exempelvis rapporterade Aftonbladet i oktober att Växjös Jonas Holös tjänar totalt 473 000 kronor med lön och ”sign on”-bonus varje månad.

– Lönen är inget jag tänkt på. Jag tyckte hockey var skoj och jag vill inte jobba när jag blir äldre. Men jag tänker inte på lön, jag vill spela hockey och det vore hur kul som helst att jobba som proffs, säger Jakob.

Jakobs tips innan du väljer program

  • Om man vill bli något ska man satsa på det. Det är viktigare än att tjäna pengar.
  • Välj ett ställe där du kan vara hela studietiden. Jag fick byta och det är svårt att ta igen.
  • Om du vill ha jobb kan du ha koll på prognoser. Det är helt klart positivt om man kan få jobb direkt.

    Fakta: Högst lön

    Gymnasieprogrammen som ger högst lön två år efter studenten (Rikssnitt)

    1. Industritekniska programmet 297 366
    2. Bygg och anläggningsprogrammet 274 752
    3. El- och energiprogrammet (tidigare energiprogrammet) 269 668
    4. Fordons- och transportprogrammet 268 339
    5. Teknikprogrammet 230 540
    6. Naturbruksprogrammet 222 041
    7. Hantverksprogrammet 218 372

    Källa: Gymnasiekvalitet.se

    Per Samuelson

    Senast uppdaterad: 14 okt 2021

    Du kanske också är intresserad av:

    Senast uppdaterad: 2011-11-07

    Projektarbetet: att hjälpa unga tjejer

    Projektarbetet är din chans att göra det du vill i gymnasiet. Tre tjejer från Göteborg struntar i betygen och satsar på att hjälpa ungdomar. Atosa Pezeshki, Veronika Odetunde och Victoria Schultz är gymnasisterna som vill stärka andra tjejer. När det var dags för projekt­arbete ville de inte bara sitta inne och skriva. De har bestämt sig för att gå ut och förbättra unga tjejers självkänsla.
    Läs mer
    Senast uppdaterad: 2021-10-08

    Så stjäl du jobbet av arga snickaren

    Anders Öfvergård är snickaren som blev en TV-profil. För AllaStudiers räkning tipsar han om de bästa vägarna till utbildningen – och hur du får hans jobb. Sökfunktion: Hitta din utbildning inom bygg och anläggning Anders har gått den långa vägen till jobbet på TV. Efter teknisk linje på gymnasiet pluggade han till byggingenjör med inriktning mot arkitekt.
    Läs mer
    Senast uppdaterad: 2021-10-12

    Jobben unga helst vill ha

    Restaurang- och hotelljobb, försäljare och lagerarbetare. Unga väljer ofta jobb med hög personalomsättning och möjlighet att arbeta deltid för att kunna plugga samtidigt. Restaurangbiträde, försäljare och lagerarbetare. De jobb som unga väljer är sådana som har stor omsättning på personalen. Det gör att det finns många öppningar och ingångar för dem som vill in på arbetsmarknaden.
    Läs mer
    Jobb & Lön

    Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

    Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

    Till Jobb & Lön