Visa allastudier.se som: Mobil

Prov i skolan – då stoppas alla flyg

Här engagerar de nationella proven. Böner, polis och stoppade flygplan ska hjälpa studenterna att nå sina drömmars mål. Ett misslyckande kan leda till katastrof.

I torsdags skrevs de nationella proven för 18-åringar i Sydkorea – en i högsta grad nationell angelägenhet. Ett bra resultat kan vara biljetten till en universitetsutbildning och välbetalt jobb, rapporterar Reuters.

Föräldrar ber böner för sina barn och själva äter studenterna kola för att de rätta svaren ska fastna. Men landets anpassning till proven slutar inte där.

  • Börsen öppnar en timme senare för att minimera risken att studenter fastnar i trafik.
  • Polisbilar skjutsar försenade studenter till provlokalerna.
  • Under de muntliga delproven är det förbjudet för flygplan att lyfta och det är också förbjudet att använda biltutan.
  • Tentamensvakterna får specialträning och under proven är de förbjudna att hosta, tugga tuggummi eller använda parfym som kan störa studenterna.

De sydkoreanska skolungdomarnas provresultat kan bokstavligt talat avgöra hela deras framtid. Landet har problem med ungdomsarbetslöshet och många unga drömmer unga om att arbeta för stora företagskonglomerat där de garanteras fast lön och pension.

Pressen är hög på ungdomarna. I flera fall har studenter begått självmord efter att de fått sina resultat.

Per Samuelson
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2011-11-08

1 000 spänn för att vakta fulla kursare

Fulla studenter har kissat i rabatter och klätt av sig nakna. Nu har universitetet fått nog. Länkar: Fler ovanliga inkomster. Universitetet i Cambridge erbjuder studenter pengar för att ”sitta barnvakt” åt alkoholpåverkade kurskamrater på baler och fester på campusområdet. Enligt studenttidningen The Tab kan summan vara uppemot 100 pund (cirka 1 000 kronor) för en kväll.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Så blir du bäst på Youtube

Här hittar du årets mest visade klipp på Youtube. Dessutom: Utbildningar inom musik, fordon och mycket mer.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Från vagga till grav – landets galnaste utbildningar

Vill du analysera en bebis eller snickra ihop din egen begravning – bokstavligt talat? Här hittar du några av de galnaste utbildningarna i landet. "Spädbarnspsykologi på distans" Kursen i spädbarnspsykologi på Linnéuniversitetet är en unik utbildning som ges på distans. På kursen lär du dig om foster, föräldraskap och utvecklingspsykologi. Eftersom kursen är webbaserad har man haft studenter som ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön