16 apr 2019

På gång: 2 500 nya studentbostäder

Stockholmspolitikerna lovar bättring på den akuta bostadssituationen för stans studenter. Planer finns för drygt 2 500 nya studentbostäder och ytterligare 1 900 ska byggas inom fyra år.

Stockholm har 80 000 studie­-platser, är det här tillräckligt?

– Det är jättesvårt att säga. Vi ligger hela tiden efter med planeringen. Egentligen behövs ännu mer. Det är viktigt att kranskommunerna också tar ­ansvar, säger skolborgarrådet Lotta Edholm (FP). 

Bostadsminister Stefan Attefall (KD) uppmanar fler kommuner att göra som Stockholm. Han menar att enklare byggregler från regeringen ger fler bostäder.

– Vi kan inte lösa det här bara genom att bygga nytt, vi måste använda befintliga lokaler också, säger han.

Därför föreslås höjt avdrag för andrahandsuthyrning i budgeten för 2012, något som kritiseras av Studentbostadsföretagen. För att få fart på student­bostadsbyggandet behövs finansiering, menar de.

– Hellre göra det lättare att bygga än införa subventioner med skattepengar, säger Stefan Attefall.

Caroline Wetterborg
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Rekordstor brist på studentbostäder

Nu börjar hundratusentals studenter på landets högskolor och universitet. Bristen på bostäder har aldrig varit så stor. Tips: Så hittar du någonstans att bo. Inför höstterminen har rekordmånga studenter blivit antagna till landets högskolor, 270 000 studenter. Exempelvis har antalet antagna ökat med 23 procent till Högskolan i Skövde och i Borås är ökningen nästan lika stor, enligt siffror från V ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Studentlyor dyrare än vanliga ettor

Metros jämförelse: Studentettor i Lund är dyrare än allmännyttans. Vi frågar studenter: Vad betalar du i hyra och tycker du det är rimligt? Enrumslägenheterna för studenter är dyrare än allmännyttans vanliga ettor – och skillnaderna ökar. Det visar Metros jämförelse mellan hyresnivåerna hos studentbostadsbolaget AF Bostäder och Lunds kommunala fastighetsbolag LKF.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Få koll på ekonomin i nya studentlyan

Du har precis fått nycklarna till din första egna lägenhet, du ska börja ett nytt liv, med studier, nya vänner....och CSN. Här får du tips från familjeekonomen hur du får ekonomisk balans i ditt studieliv. Att leva på studiemedel är en tuff utmaning. Bodil Hallin är familjeekonom på Ikano Bank och delar här med sig av sina tips på hur du kapar kostnader, vad som är bra att tänka på när du skaffar ...
Läs mer