Visa allastudier.se som: Mobil

Regeringen får kritik – från egna leden

Regeringen får bakläxa för sin hantering av gymnasiereformen. Ett enigt utbildningsutskott vill återuppta förhandlingarna om finansieringen av den nya gymnasieskolan.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) anser att gymnasiereformen är underfinansierad, eftersom regeringen samtidigt skär ner statsbidraget till kommunerna. År 2015 minskar bidraget med två miljarder kronor.

SKL får nu stöd av ett enigt utbildningsutskott i kravet på nya förhandlingar om bidraget.

Det är olyckligt att förhandlingarna avbröts, anser Margareta Pålsson (M), ordförande i utskottet.

– Vi kan konstatera att de ekonomiska konsekvenserna fortfarande är omdiskuterade. Vi betonar vikten av att finansieringsprincipen följs, vilket innebär att regering och riksdag inte får lägga på kommunerna nya uppgifter utan att samtidigt skicka mer pengar, säger hon.

Margareta Pålsson (M) vill inte kritisera sin egen regering, men tycker att departementet kunde ha varit smidigare i kontakten med SKL.

Socialdemokraternas utbildningspolitiske talesperson Mikael Damberg hänvisar till SKL:s bedömning att 4 000 gymnasielärare riskerar att sägas upp till följd av det sänkta statsbidraget.

– Det får inte bli så att vi implementerar en gymnasiereform som innebär allvarliga kvalitetssänkningar i verksamheten, säger han.

TT
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2012-04-20

Nytt gymnasium ska locka till teknikjobb

Allt fler teknikföretag väljer att starta egna gymnasier. Ett är Mälardalens tekniska gymnasium, som slår upp portarna i höst.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-11-03

Här är den nya gymnasieskolan

Programmen ska bli tydligare och bättre. Men förvirringen är fortfarande stor bland niorna.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Vilket gymnasieprogram passar dig?

Innan du väljer vilken skola du helst vill gå på är det en bra start att ha koll på vilket program som passar dig bäst. Här är en snabbguide över alla nationella program!

Läs mer