Visa allastudier.se som: Mobil

Rekordmånga kan läsa på distans

Drömutbildningen behöver inte innebära en flytt till någon liten stad långt bort. Rekordmånga YH-utbildningar finns på distans.

Sökfunktion:

Hitta din distansutbildning

YH-myndigheten har beviljat 127 nya distansutbildningar i år. Och tonvikten ligger på utbildningar inom hälso- och sjukvård, ekonomi och försäljning samt teknik och tillverkning. Orsaken till att så många nya distansutbildningar startar är att några kvalitetsskillnader mellan distans och vanlig platsbunden utbildning inte märks.

– Skillnaden mellan distans och bunden är att man jobbar digitalt. Man har kontakt med de studerande på ett annat sätt. Man har interaktion med sin lärare, men på ett annat sätt, säger Johan Blom, avdelningschef på YH-myndigheten.

Många YH-utbildningar har säte i små orter som till exempel Sollefteå, Sunne eller Eslöv. I år börjar betydligt fler yrkesutbildningar än tidigare – på distans.

– Vi tittar på utbildningen i sig och vilka utbildningar som går bäst. Vi värderar inte om den är på distans eller inte. Är det en bra utbildning förutsätter vi att den är lika bra på distans som bunden, säger Johan Blom.

"Älskar mitt jobb"

Sara Grandelius omskolade sig till undersköterska för sex år sedan, nu vidareutbildar hon sig till specialist i cancervård vid Yrkeshögskolan i Eslöv. Vid sidan av studierna har hon två jobb, på den palliativa avdelningen på Löwenströmska sjukhuset och på Radiumhemmet, och tre barn.

– Jag har ingen fritid. Men jag älskar mitt jobb, det är det bästa som finns, säger hon.

Att läsa på distans var ett självklart val. Det är svårt att hinna med studier, jobb och familj samtidigt. Bra studieteknik är avgörande för att lyckas eftersom nästan all kontakt med högskolan och kurskamrater sker digitalt.

– Det passar nog inte vem som helst. Men är man driven och intresserad tar man sig tid.

Läs mer:

Studiefakta: Yrkeshögskola

Så lyckas du på distans

Studera ett år – få jobb direkt

Viktor Bendz
Senast uppdaterad: 23 sep 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-07-25

Studera ett år – få jobb direkt

Vill du ha ett kvalificerat jobb efter en kort utbildning? Då behöver du inte läsa fem år vid ett universitet. Här hittar du landets kortaste utbildningar som ger jobb. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-16

Bönder nöjdaste Yh-eleverna

Nio av tio är nöjda med sin Yh-utbildning. Men vilka är mest nöjda? Jo, lantbrukare och djurvårdare!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-24

Här är alla nya YH-utbildningar i höst

Digital data strategist, yrkesbiodlare eller reklamfotograf? 330 yh-utbildningar har fått klartecken att starta i höst. Vi har listan.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön