Visa allastudier.se som: Mobil

Rekordmånga sökte vårens kurser

Totalt tog Antagning.se emot 218 862 anmälningar till vårens program och kurser på högskolan. Jämfört med VT 2013 är det en ökning med 9 810 anmälningar eller 4,7 procent.

– Det höga söktrycket kan delvis bero på att detta var sista gången som de med gamla gymnasiebetyg inte konkurrerar om platserna med sökande med den nya gymnasieexamen, säger Tuula Kuosmanen, chef avdelningen för antagning och studentstöd. Sökande med gamla gymnasiebetyg kan ha räknat med att konkurrensen om platserna kommer att öka när de med den nya gymnasieexamen får en egen urvalsgrupp.

Även Universitets- och högskolerådets redovisning till regeringen om en lägsta gräns för högskoleprovsresultat vid urval kan ha spelat in. Sökande som hoppas bli antagna i urvalsgruppen för högskoleprov, trots relativt lågt resultat, kan ha passat på att söka utbildning innan regeringen eventuellt genomför en sådan förändring.

De populäraste utbildningarna

Juristprogrammet, Stockholms universitet, 1583 sökande

Läkarprogrammet, Karolinska Institutet, 1373 sökande

Juristprogrammet, Lunds universitet, 1356 sökande

Kandidatprogram i företagsekonomi, Stockholms universitet 1028 sökande

Juristprogrammet, Uppsala universitet, 994 sökande

Ekonomie kandidatprogram, Lunds universitet, 977 sökande

Socionomprogrammet, Stockholms universitet, 951 sökande

Pskologprogrammet,  Stockholms universitet, 940 sökande

Ekonomie kandidatprogram, Uppsala universitet, 848 sökande

Psykologprogrammet. Göteborgs universitet, 804 sökande

AllaStudier.se
Senast uppdaterad: 23 okt 2013

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2014-03-26

Flest vill studera i Lund och Göteborg

När gymnasieungdomars intresse för högskolestudier undersökts, visar det sig att flest vill studera på Lunds universitet, följt av Göteborgs universitet. SCB:s undersökning "Gymnasieungdomars studieintresse 2013/2014" visar att Lunds universitet är det universitet flest vill studera vidare på. 12 procent anger att del helst vill studera där. Andra populära lärosäten är Göteborgs universitet ( 9 pr ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-19

Ninjadräkt eller rosa labbrock – den ultimata guiden till overaller

Praktisk, ful och traditionsbunden? Overallen orsakar känslor och väcker många frågor: Varför är de så skitiga? Vad betyder färgerna? Och varför byter de byxben med varandra? AllaStudier lät studenter i Göteborg, Linköping, Lund och Stockholm avslöja overallens hemligheter. Det finns många klädesplagg som får benämningen ”overall” av landets studenter.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Utbildningen för dig som älskar böcker

Mitt i Dalarna finns en unik utbildning. Där kan du lära dig ett pilligt hantverk med bladguld och pergament. Att binda böcker för hand är ett uråldrigt hantverk med flera hundra år på nacken. Ändå är utbildningen relativt ovanlig. Vid Leksands folkhögskola finns den enda utbildningen inom bokbinderi i Skandinavien. Också i övriga världen är utbildningen ovanlig.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön