19 okt 2021

Rekordmånga sökte till högskola

Antalet personer som söker till högskola och universitet ökar varje år. De populäraste utbildningarna finns inom tre områden. Vi har listat de fem mest sökta programmen.

I måndags var sista dagen att söka universitetsutbildning till våren. Och antalet sökande slog nytt rekord. Totalt sökte 202 244 personer ett program eller kurs, vilket är en ökning på 1 procent jämfört med förra våren, enligt statistik från VHS, Verket för högskoleservice.

– De senaste fyra åren har det varit en ökning ­både på höst- och vårterminen. Men det är fortfarande populärast att söka till hösten, säger Åke Lernefalk, pressansvarig på VHS.

Den stadiga ökningen beror delvis på hög ungdomsarbetslöshet och att det varit stora ungdomskullar som lämnat gymnasiet de senaste åren.

Och precis som tidigare är det medicin-, juridik- och ekonomiutbildningar som är populärast.

– Så har det nästan alltid varit. Folk ser det som högstatusutbildningar som ger bra jobb och förhoppningsvis bra betalt, säger Lernefalk.

Topp 5 mest sökta utbildningar till våren 2012

  1. Juristprogrammet Stockholms universitet
  2. Juristprogrammet Uppsala universitet
  3. Läkarprogrammet Karolinska institutet
  4. Juristprogrammet Lunds universitet
  5. Psykologprogrammet Stockholms universitet

Anna Andersson

Senast uppdaterad: 19 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Så botar du dina sömnproblem

Så mycket som var tredje student har problem med sömnen. För de flesta kan några små förändringar av vanorna få sömnen i balans igen. Psykologen Helena Kubicek Boyek delar med sig av sina tips. En undersökning som CSN har gjort visar att var tredje student upplever att de har problem med sömnen. Och sömnbrist kan vara ödesdigert för studenten eftersom det lätt leder till att man pluggar förgäves.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

70 000 studenter på Sveriges första MOOCs

I veckan startade Karolinska Institutet Sveriges första MOOCs (massive open online courses). Totalt 70 000 studenter världen över har anmält sig till de två första MOOCs, där undervisningen online är gratis och öppen för alla. – Responsen och intresset för våra MOOCs är mycket större än vad vi kunnat drömma om vilket glädjer oss med tanke på det stora utbudet från de övriga toppuniversiteten.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Vill du bli polis?

Senast 15 mars ska man söka till Polishögskolan. I år ändras antagningsreglerna. Här är fakta och tips hur du kommer in.

Läs mer