18 okt 2021

Rekordmånga sökte vårens kurser

Totalt tog Antagning.se emot 218 862 anmälningar till vårens program och kurser på högskolan. Jämfört med VT 2013 är det en ökning med 9 810 anmälningar eller 4,7 procent.

– Det höga söktrycket kan delvis bero på att detta var sista gången som de med gamla gymnasiebetyg inte konkurrerar om platserna med sökande med den nya gymnasieexamen, säger Tuula Kuosmanen, chef avdelningen för antagning och studentstöd. Sökande med gamla gymnasiebetyg kan ha räknat med att konkurrensen om platserna kommer att öka när de med den nya gymnasieexamen får en egen urvalsgrupp.

Även Universitets- och högskolerådets redovisning till regeringen om en lägsta gräns för högskoleprovsresultat vid urval kan ha spelat in. Sökande som hoppas bli antagna i urvalsgruppen för högskoleprov, trots relativt lågt resultat, kan ha passat på att söka utbildning innan regeringen eventuellt genomför en sådan förändring.

De populäraste utbildningarna

Juristprogrammet, Stockholms universitet, 1583 sökande

Läkarprogrammet, Karolinska Institutet, 1373 sökande

Juristprogrammet, Lunds universitet, 1356 sökande

Kandidatprogram i företagsekonomi, Stockholms universitet 1028 sökande

Juristprogrammet, Uppsala universitet, 994 sökande

Ekonomi kandidatprogram, Lunds universitet, 977 sökande

Socionomprogrammet, Stockholms universitet, 951 sökande

Pskologprogrammet,  Stockholms universitet, 940 sökande

Ekonomi kandidatprogram, Uppsala universitet, 848 sökande

Psykologprogrammet. Göteborgs universitet, 804 sökande

AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Sex års studier för att förstå vädret

Martin Hedberg är fysikern som blev officer och meteorolog. Idag håller han föredrag och har utbildningar om klimat- och väderfrågor. – Alla vet att väder finns, men tänker kanske inte på hur konkret påverkan det har på oss. Vädret påverkar vår energi, säkerhet och ekonomi. De senaste dagarnas snöfall har gjort vädret särskilt påtagligt för många svenskar.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-11-09

Checklista: Bli redo för terminsstart

Nu börjar terminen och det är hög tid att få ordning på allting. Kårordföranden ger sina bästa tips. Vid terminsstart är det mycket som ska ordnas. I synnerhet om du just flyttat till en ny studieort är det lätt att glömma något i villervallan. Karin Nordlund, ordförande på Uppsala Studentkår, vet vad som är viktigast för en student.– Skaffa en cykel. Och se till att den är rätt utrustad.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-04-14

Sista tipsen inför högskoleanmälan

15 april klockan 24.00 stängs anmälan till högskolan. Och det är många som ännu inte är klara med sin ansökan. Här kommer några sista minuten-tips. Eva Hemberg, studie- och yrkesvägledare på Malmö Borgarskola medger att det är bråda dagar för studie- och yrkesvägledare just nu, dagarna innan anmälan till högskolan ska vara inne. – Det är roligt men jag skulle önska att lite fler vore ute i bättre ...
Läs mer