Visa allastudier.se som: Mobil

Roligt program gör studierna lättare

Tänka strategiskt eller välja det man brinner för? Gymnasievalet är knepigt och kan avgöra din framtid. Men låt dig inte styras för mycket av arbetsmarknaden, råder studievägledare. Och kom ihåg att plugget ska vara roligt.

För David Ristic Dämfors som går i nian på Kvarnbergsskolan i Huddinge utanför Stockholm är det viktigt att välja ett program som gör det möjligt att plugga vidare.

– Om man väljer natur, till exempel, så har man hela smörgåsbordet framför sig. När man söker till högskolan kan man välja vad man vill, det är inte så inriktat, säger han.

Flera av hans kompisar resonerar likadant och tänker välja teoretiska program. Men skolkamraten Josef Bargares vill gå en lärlingsutbildning:

– Jag vill jobba med händerna och kroppen. Bygg är roligt och med vvs är det lättare att få jobb. Det är bra med pengar också, säger han.

Han har inte funderat på om han vill plugga vidare efter gymnasiet.

Den som ska välja program bör ändå ställa sig frågan: Vill jag läsa vidare på högskolan senare? Då är det bra att välja kurser som ger högskolebehörighet, tycker Kari Martis, studie- och yrkesvägledare på Engelbrektsskolan i Örebro.

Men hon betonar att det också är viktigt att gå efter intresse – om det är roligt, så går studierna bättre.

– Det är bättre att ha gått ett yrkesprogram med fullständiga betyg, än ett högskoleförberedande program och komma ut utan betyg, säger hon.

Sofia Tjernberg på Kvarnbergsskolan vet precis vad hon vill bli efter gymnasiet: polis. Hon ska välja samhällsprogrammet med idrottsprofil – att gå på en rolig utbildning är viktigt, tycker hon:

– Ska man gå tre år till ska man göra något kul, annars kommer man inte att orka.

Viktiga länkar

Gymnasieprogram

Spetsutbildningar på gymnasiet

Fakta: Nya antagningsregler

Nya antagningsregler gäller från och med hösten 2011.

För alla gymnasieprogram krävs, precis som tidigare, godkända slutbetyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, matematik och engelska.

För att bli antagen till ett yrkesprogram krävs dessutom godkända betyg i minst fem andra ämnen.

För att bli antagen till ett högskoleförberedande program krävs godkända betyg i minst nio andra ämnen.

För ekonomi-, samhällsvetenskapliga samt det humanistiska programmet ska fyra av de nio ämnena vara geografi, historia, samhällskunskap och religion.

För naturvetenskaps- och teknikprogrammen ska tre av de nio ämnena vara biologi, fysik och kemi.Källa: Skolverket

Fakta: Viktiga datum

Sista ansökningsdag till gymnasiet varierar från kommun till kommun. För Stockholmsregionen gäller den 24 februari, för både Göteborgs- och Skåneregionen gäller den 1 mars.

Preliminärt antagningsbesked ges i slutet av april.

Sista dag för omval i mitten av maj.

Slutligt antagningsbesked lämnas i slutet av juni–början av juli.

I augusti–september sker reservintagning.

Källa: Skolverket

AllaStudier.se / TT

Senast uppdaterad: 21 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Här tar eleverna över skollunchen

Är skolmaten dålig? Skulle du göra det bättre själv? På en skola i Malmö är det precis vad eleverna gjort. Det hemlagade potatismoset var mycket uppskattat när eleverna tog över skolmatbespisningen på Frans Suell och Jörgen Kocks yrkesgymnasium i Malmö. – Det var fantastiskt gott, stor skillnad från tidigare, säger Martina Rosberg, som går tredje året vid frisörprogrammet på skolan.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-27

Så fungerar betygsskalan A–F

Från och med höstterminen 2011 gäller ett nytt betygssystem i Sverige. Läs mer om hur den sexgradiga betygsskalan A–F fungerar här.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

"Passar dem som vill göra skillnad"

Fanny, Emma och Stefani valde skola med biståndsinriktning. Ett intresse för andra kulturer och en vilja att hjälpa andra är gemensamt för Fanny Christensen, Emma Sundström och Stefani Marinkovic. De går alla tredje året på samhällsvetenskapsprogrammet med bistånds- och hjälpverksamhetsinriktning på Stockholms Stadsmissions gymnasieskola. –      ­Jag valde skolan eftersom ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön