26 sep 2011

Ryck upp dig och bli färdig

Ta tag i dina studier och bli färdig med uppsatsen och tentan innan sommaren. Här får du expertens bästa tips.

Nu kommer sommarvärmen. Då är det lätt att glass och bad distraherar från uppsatser, tentor och examensuppgifter. Men om du planerar studierna blir du färdig i tid. 

– Felet är att många inriktar sig på resultatet på tentan, inte planen som leder fram till den. Många är inte medvetna om hur man pluggar eller var man pluggar, säger Jiri Kminek, studie- och karriärvägledare vid Södertörns högskola.

Jiri säger att många fortsätter på högskolan med samma arbetssätt som i gymnasiet och att det inte är så bra. Han tipsar om att du kan lägga upp ett personligt schema över hur du studerar under kursen, och under dagen. Delar du upp dygnet i tre intervaller så får du åtta timmar för sömn, åtta för studier och åtta timmar för fritid. Då hinner du både plugga och varva ner. 

– Många sätter inte igång att studera direkt vid kursstart. De tar ofta en vecka semester. Se det istället som heltidsarbete.

Enligt Jiri är det bra att kombinera ensam läsning med grupparbete. Fundera på om tystnad eller musik är bäst för dig. Jiri säger också att det ofta är dåligt för resultatet att plugga hemma.

– Många pluggar natt, utan att egentligen fundera på om det är bäst för dem. Morgonen och dagen är oftast bästa tiderna för att studera.

Ett annat tips Jiri ger är att ta kontakt med två–tre andra studenter att prata med och byta böcker. Då lär du dig mer och sparar pengar.

Två strategier för att studera:

Ytlig inriktning.
Fixa tentan. Du skapar strategier för att fixa examen enkelt, exempelvis genom att studera gamla tentor och lista ut vilka frågor som kommer på tentan. Arbetssättet är arbetseffektivt men du lär dig inte så mycket.

Djup inriktning.
Du vill hitta djupare mening och förståelse med det du studerar. Du pluggar med andra för att lösa problem du upptäcker under studierna. Arbetssättet tar längre tid men du lär dig mer.

Per Samuelson
Senast uppdaterad: 26 sep 2011

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2011-09-22

Så sätter du första tentan

En månad in på terminen, då är det för de allra flesta dags för första tentan. Är det din första någonsin kan det såklart kännas obehagligt. anna Björnberg är studiecoach på utbildningsföretaget Upgrades och delar här med sig av sina bästa tips som dämpar ångesten och hjälper dig på vägen till VG. När Anna Björnberg tog steget från gymnasiet till högskolan fick hon en smärre chock.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Så får du studietiden att räcka till

Hinner du inte med allt du har att göra? Björn får tid för både studier, heltidsjobb och fritid. Här får du hans bästa tips. Nog för att många är effektiva. Men Björn Bergström, 23, är något utöver det vanliga. Han pluggar ekonomi på heltid vid Handelshögskolan i Stockholm – samtidigt som han har ett heltidsjobb som konsult på en kommunikationsbyrå.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-11-14

5 pluggtips från Allakando - Privatundervisning, kurser & läxhjälp

Vi på Allakando jobbar dagligen med läxhjälp och vi måste erkänna att vi älskar plugg – att få lära oss nya saker och att utvecklas som personer. Här kommer våra bästa pluggtips!

Läs mer