Visa allastudier.se som: Mobil

Så bygger du ditt varumärke medan du pluggar

Att engagera sig i det man brinner för och dela med sig av sin kunskap till andra. Det är två hörnstenar i byggandet av ditt personliga varumärke. Och studietiden är en utmärkt plattform för detta.

Sara Rywe, 24 förstod tidigt kraften i att aktivt arbeta med sitt personliga varumärke. Den insikten har tagit henne från flickrummet i en liten ort i Dalarna, via Handelshögskolan i Stockholm till ett väntande jobb som managementkonsult på McKinsey i Stockholm. 

– Jag växte upp i Orsa med en ensamstående mamma och utan akademisk bakgrund. För att kunna göra det som mamma tidigt lärde mig att jag var kapabel till så var jag tvungen att  bygga mitt personliga varumärke. 

Sedan hon som 20-åring kom in på Handelshögskolan har hon inte direkt suttit still i skolbänken. Vid sidan av pluggandet har hon bland annat startat ett socialt företag i Bangladesh, hon har varit ordförande i en entreprenörskapsförening på skolan, engagerat sig i ett nätverk för unga kvinnor i karriären och kandiderat till ordförandeposten i studentkåren. Under sin lediga tid jobbar hon som föreläsare och moderator. 

Engagemanget har gett positiv publicitet och skapat en bild av vem hon är som person. 

–  Det personliga varumärket handlar om vad man väljer att tacka ja och nej till. Vilka möjligheter som man tar vara på. Det kan handla om att föreläsa, försöka vara involverad i initiativ som man tror på och bara vara genuint nyfiken på andra människor.

Under valkampanjen till ordförandeposten i studentkåren fick hon ett halvårs intensivt träning i konsten att marknadsföra sig själv. 

– Det är fortfarande det största jag gjort. Mitt budskap var att jag hade en bakgrund som skilde sig från den traditionella Handelsstudentens och att jag därför kunde locka fler som mig att söka. Jag blev inte ordförande, men man måste våga misslyckas. Jag kom absolut inte tomhänt ur det. 

Tips

Var dig själv

Försök inte att passa in i modellen som du tror att företagen söker, utan våga istället visa vem du faktiskt är. Det vinner både du och arbetsgivaren på.

"Relationer" i stället för "kontakter"

När du engagerar dig och gör saker tillsammans med andra, skapas naturliga relationer, som inte kan ersättas av kontakter i sociala medier.

Dela med dig

Genom att bjuda på din kunskap, till exempel genom en blogg eller föreläsningar, blir du relevant för andra och stärker du bilden av vem du är.

VÄLKOMMEN

Fysiska möten och relationer som får växa fram är viktigt när man bygger sitt personliga varumärke. Men den som vill maxa sina jobbchanser bör också se över sina profiler i sociala medier.

Jenny Sköld

Senast uppdaterad: 24 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-12-05

Högskolan i 10 steg

Tentor, studielån och nollning. Det kan kännas både spännande och lite läskigt med allt nytt som väntar. Här får du en snabbgenomgång av bra saker att ha koll på! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Här får du jobb direkt efter plugget

Tycker du om att arbeta med människor och omsorg så är vården en bransch med lysande jobbutsikter! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Frågor alla tänkt på inför högskolevalet

Nu är nedräkningen igång på allvar. På torsdag är sista ansökningsdag till vårterminens högskoleprogram och många är ni som våndas.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön