Visa allastudier.se som: Mobil

Så får du alla rätt på mattedelen

Snart är det dags för högskoleprov. Den del som de flesta tycks ha problem med är problemlösningen. Men med lite övning kan alla få ett bra resultat, enligt Mattecentrums Johan Wendt.

TIPS: Här hittar du gamla högskoleprov

Eric Bornestav, 22, är en av de presumtiva studenter som sökt sig till en av Mattecentrums räknestugor för att få hjälp inför högskoleprovet. Förra gången hade han tagit körkort dagen innan och var ofokuserad. Resultatet var en besvikelse: 0,4.

– Jag hoppas att jag får ett resultat så att man slipper att skämmas för sig själv

Han siktar på minst 0,9, för att komma in på medie- och kommunikationsvetenskap på Södertörns högskola. 

– Det var just matten jag failade på sist. Läsförståelse och ord är ju svårare att plugga på, men med matten är det ett sätt att tänka som man kan lära sig. 

TIPS: Så pluggar du bäst inför högskoleprovet

Den kvantitativa delen, som bland annat prövar det logiska tänkandet, tycks vara den tuffaste delen för många.

– Här man har ett lägre medelvärde. Resultaten brukar vara lite bättre på den verbala delen alltså läsförståelse och ord. Bäst är folk på engelska. säger Luis Cobian, systemansvarig vid institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap. 

Så maxar du din förmåga

  • Sov ordentligt kvällen innan. 
  • Ta med ett äpple och något att dricka, så att du kan fylla på energireserverna. 
  • Gör gamla uppgifter, gärna tillsammans med någon annan. Det bästa sättet att lära sig är att förklara för någon annan.

    Tipsare: Johan Wendt, Mattecentrum

Men enligt Johan Wendt, som driver den ideella organisationen Mattecentrum, skulle många med några enkla förberedelser kunna få ett mycket bättre resultat. 

– Kör man igenom ett par hundra uppgifter veckan innan så kokas det ner till ungefär fem typuppgifter. Det är ett mönster och ett tänk som återkommer. Har man gjort det skulle det förvåna mig om man har många fel. 

Enligt Wendt behöver man ingen avancerade matematiska förkunskaper för att få ett toppresultat. 

– Det du behöver är vissa grundläggande ekvationer och integraler. De som gått natur brukar har kämpat lite mer med matten och ha lite bättre resultat. Men även om man läst samhälle eller estetisk ska man ha tillräcklig kompetens för att ha alla rätt. 

Att så många har svårt för mattedelen tror han beror på att vi inte använder det i vardagen, på samma sätt som den verbala delen.

– Matten är ett språk som man måste hålla levande. Precis som engelskan. Den tränar vi ju hela tiden när vi är ute på nätet, men det är få som sätter sig två timmar varje dag och löser ekvationer.

STUDIEFAKTA: Allt du behöver veta om högskoleprovet

Högskoleprovet äger rum den 18 mars 2015. Provresultatet brukar släppas fyra veckor senare. 

Högskoleprovets olika delar

  • Kvantitativa delen: XYZ, KVA, DTK och NOG, är den del av provet där den logiska och matematiska förmågan prövas. 
  • Verbala delen: ELF, LÄS, ORD och MEK, prövar den språkliga förmågan, att uttrycka sig och att förstå texter på svenska och engelska. 

Jenny Sköld

Senast uppdaterad: 03 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-12-17

5 vanliga frågor om högskoleprovet

Får alla skriva högskoleprovet och kan alla se mitt resultat? Här är svar på några vanliga frågor om högskoleprovet. 1. Får alla skriva?Vem som helst får skriva högskoleprovet. Det finns inga krav på medborgarskap, uppehållstillstånd eller ålder. Däremot finns provet bara på svenska. 2. Hur funkar det med antagning?För att kunna använda ditt högskoleprovsresultat vid antagning till hö ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-18

Hon höjde sig 0,75 poäng

Tanja Danilova har skrivit högskoleprovet tre gånger och lyckades höja sitt resultat med 0.75 poäng på ett halvår – genom hårt arbete. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-03-05

Höjd gräns för högskoleprov

Regeringen föreslår att gränsen för godkänt högskoleprov höjs till 0,5 poäng. Bakgrunden är att 123 sökande i fjol kom in på lärarutbildningen med 0,1 poäng, vilket i princip kan uppnås utan att ens läsa frågorna. Den nya gränsen för godkänt ska gälla för alla högskoleutbildningar. Men problemen med låga intagningspoäng har främst gällt lärarhögskolorna, skriver Dagens Nyheter.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön