07 okt 2021

Så får du pengarna att räcka i sommar

Sommaren är tuff för landets studenter. Maria har koll på slantarna. "En månad klarade jag att leva på 500 kronor"

Nu kommer sommaren och terminen tar slut. Då blir du av med studiemedlet från CSN. Det är hög tid att hålla koll på din ekonomi.

En som är ovanligt skicklig på att leva snålt är Maria Marmolin, 26, från Lund. Tillsammans med sin pojkvän bor hon i en etta och de ekonomiska utgifterna planeras in i minsta detalj.

– En månad klarade jag att leva på 500 kronor, säger Maria.

Den månaden unnade sig Maria ingenting och hon tog inte ens bussen. Hon gick till föreläsningarna i journalistik vid Linnéuniversitetet. Promenaden tog över en timme. I dag studerar hon litteratur i Lund samtidigt som hon spanar efter ett sommarjobb.

Sök utbildningarna:

Hitta utbildningar inom litteratur
Hitta utbildningar inom journalistik

Maria tipsar om vikten av att handla billig mat, som kan bli en stor utgift om man inte har koll.

– Om du ska köpa kläder eller möbler, kolla på second hand. Om du har tålamod kan du hitta riktiga fynd.

Andra tips är att gå eller cykla dit du ska i stället för att ta bussen, och att dra in på utgifter som inte är absolut nödvändiga. Även om det är kul med bio har man kanske inte råd.

Maria tipsar också om att öka inkomsterna.

– Sälj det du inte behöver på Blocket eller Tradera. Och leta upp ett jobb, om pengarna rullar in är ekonomin inte ett så stort problem, säger Maria.

Marias tips för en smart ekonomi

  1. Planering. Det är lättare att få pengarna att räcka om man planerar.
  2. Handla billigt. Det viktigaste är mat. Jag jagar låga priser, köper storpack och basvaror som håller länge, sådant man kan bygga på.
  3. Dra in på utgifter. Undvik spontanshopping. Många köper onödiga saker som man inte behöver. Man gör det ändå utan att tänka efter.

Läs mer:

Så tar du kontroll över studentekonomin

Expertens bästa ekonomitips

Video: 5 tankar om ekonomi

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Så fixar du studentekonomin

Ibland är det för mycket månad kvar i slutet av studiemedlet. Här hittar du tips på hur du höjer dina inkomster och minskar utgifterna. En heltidsstudent i Sverige får idag sammanlagt 8 140 kronor i studiemedel. För många studenter är det för lite. Men med lite uppfinningsrikedom och koll på slantarna går det att komma långt. AllaStudier har listat de bästa tipsen på hur du får ordning på student ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Så tar du kontroll över studentekonomin

Istället för studieskulder får Martina, 25, lön och kontakter. Hon har två jobb vid sidan om studierna. Martina Strand, 25, tar inte lån från CSN. Vid sidan av ekonomistudierna vid Handelshögskolan i Göteborg har hon två jobb: VD för ett företag i bemanningsbranschen och projektledare för ett inredningsföretag.- Det är absolut något jag kan rekommendera.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

De pluggar matte – och får betalt

Lös ekvationer – och få betalt. Sex Lundaungdomar har fått ett av de mer udda sommarjobben. I sommar ska Emily Le, 18, tjäna pengar på att lösa ekvationer. Hon är en av sex ungdomar i Lund vars sommarjobb är att plugga matte. Men för Emily är pengarna bara en bonus. – Jag hade nog gjort det i alla fall, säger hon. De utvalda mattetalangerna får 6000 kronor efter sina tre veckor i skolbänken.
Läs mer