Visa allastudier.se som: Mobil

Så får du plugga på dina egna villkor

När du pluggar på distans är det ingen som kontrollerar dig. Lösningen för dig som vill resa utomlands eller ta hand om barn. Nils: "Jag ville ha en utbildning där jag kunde jobba samtidigt".

Sökfunktion:

Hitta din distansutbildning

Fler och fler studenter sitter sällan eller aldrig i en föreläsningssal. Enligt Högskoleverket pluggar cirka 134 000 studenter på distans i år, jämfört med 36 000 för tio år sedan. Räknar man in dem som läser kombinerat på distans och campus så är var tredje student i Sverige en distansstudent.

Nils Erlandsson, 26, pluggar webbutvecklingMittuniversitetet. Han har aldrig träffat sin föreläsare, och det passar honom.

– För mig var det en avvägning. Jag ville ha en utbildning där jag kunde jobba samtidigt, säger Nils.

En distansutbildning blev lösningen. Under det senaste året har han jobbat i storkök och läst en skrivarkurs på Skeppsholmens folkhögskola parallellt med distansstudierna.

– Jag är nöjd, de kunskaper jag har fått är värdefulla. Men det är viktigt att man har disciplin och jag kan sakna att träffa folk. Distansstudier är ingen social grej.

Nils säger att den som funderar på distansstudier måste tänka igenom om man är tillräckligt motiverad. Ingen kontrollerar dig på samma sätt som i ett klassrum och du är mer utlämnad till din egen disciplin. Du behöver sätta ditt eget schema och planera när du ska plugga.

– Och skaffa en bra dator! Studierna sker via internet och forum. Om datorn kraschar är man körd, säger Nils.

Tre skäl att plugga på distans
  • Barn
    Har du barn eller något annat som gör att du inte kan flytta till det lärosäte där du vill studera? Då kan distansstudier vara lösningen. Allt du behöver är en dator och lite planering.
  • Plugga på två orter
    En vanlig studieväg är att plugga flera kurser samtidigt. Då kan du exempelvis plugga ett tekniskt program på en ort samtidigt som du läser en språkkurs någon helt annanstans.
  • Res utomlands
    Vill du sitta på stranden i Indien eller besöka kompisarna i Spanien – samtidigt som du pluggar i Sverige? Med en dator i knät kan du ta poäng i Sverige var du än befinner dig i världen.
Läs mer:

Fakta: Distansutbildning på högskola

Hon tar svenska högskolepoäng – från beachen

Michelle pluggar med barn: "Det gäller att inte ge sig"

Gå en kurs på Harvard från soffan

Per Samuelson
Senast uppdaterad: 13 apr 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-09-11

Låt inte slumpen bestämma

Trött på att singla slant om vad du ska göra efter examen? Ta reda på vilket jobb som skulle kunna passa din personlighet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-17

Distansstudier på högskola

Studenter som läser på distans har ökat explosionsartat de senaste årtiondet. Att vara uppkopplad utan kurskamrater kräver självdisciplin och motivation.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Komvux på distans – så funkar det!

Är du sugen på att läsa upp dina betyg, men har av någon anledning inte möjlighet att göra det på plats? I dag går de allra flesta komvuxutbildningarna att läsa på distans! 

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön