21 okt 2021

Så får du plugga på dina egna villkor

När du pluggar på distans är det ingen som kontrollerar dig. Lösningen för dig som vill resa utomlands eller ta hand om barn. Nils: "Jag ville ha en utbildning där jag kunde jobba samtidigt".

Sökfunktion:

Hitta din distansutbildning

Fler och fler studenter sitter sällan eller aldrig i en föreläsningssal. Enligt Högskoleverket pluggar cirka 134 000 studenter på distans i år, jämfört med 36 000 för tio år sedan. Räknar man in dem som läser kombinerat på distans och campus så är var tredje student i Sverige en distansstudent.

Nils Erlandsson, 26, pluggar webbutvecklingMittuniversitetet. Han har aldrig träffat sin föreläsare, och det passar honom.

– För mig var det en avvägning. Jag ville ha en utbildning där jag kunde jobba samtidigt, säger Nils.

En distansutbildning blev lösningen. Under det senaste året har han jobbat i storkök och läst en skrivarkurs på Skeppsholmens folkhögskola parallellt med distansstudierna.

– Jag är nöjd, de kunskaper jag har fått är värdefulla. Men det är viktigt att man har disciplin och jag kan sakna att träffa folk. Distansstudier är ingen social grej.

Nils säger att den som funderar på distansstudier måste tänka igenom om man är tillräckligt motiverad. Ingen kontrollerar dig på samma sätt som i ett klassrum och du är mer utlämnad till din egen disciplin. Du behöver sätta ditt eget schema och planera när du ska plugga.

– Och skaffa en bra dator! Studierna sker via internet och forum. Om datorn kraschar är man körd, säger Nils.

Tre skäl att plugga på distans

  • Barn
    Har du barn eller något annat som gör att du inte kan flytta till det lärosäte där du vill studera? Då kan distansstudier vara lösningen. Allt du behöver är en dator och lite planering.
  • Plugga på två orter
    En vanlig studieväg är att plugga flera kurser samtidigt. Då kan du exempelvis plugga ett tekniskt program på en ort samtidigt som du läser en språkkurs någon helt annanstans.
  • Res utomlands
    Vill du sitta på stranden i Indien eller besöka kompisarna i Spanien – samtidigt som du pluggar i Sverige? Med en dator i knät kan du ta poäng i Sverige var du än befinner dig i världen.

Läs mer:

Fakta: Distansutbildning på högskola

Gå en kurs på Harvard från soffan

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 21 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-15

Michelle pluggar med barn:"Det gäller att inte ge sig"

Michelle Engström ville ta vara på sin mammaledighet genom att investera i sig själv och i förlängningen – sin familj. Hennes inställning till att plugga med barn är att det funkar om man vill. Michelle pluggar på en tvåårig lärcentraförlagd utbildning som ges av Högskolan i Skövde. Själv bor hon i en annan ort. Studierna funkar så att hon har schemalagda föreläsningar precis som vanligt men istäl ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Distans – en studierevolution

Mer än var fjärde svensk student pluggar på distans. Högskolan Dalarna ligger i Sveriges absoluta framkant där 65 procent av de 18 000 studenterna går nätbaserade utbildningar. – För oss har det ökat från i stort sett noll procent sedan vi startade 2002, säger Jan Svärdhagen, strategiskt ansvarig för nätbaserade utbildningar på Högskolan Dalarna.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Så lyckas du på distans

Allt fler väljer att studera på distans. Men statistiken visar att studieresultaten är riktigt dåliga bland distansstudenter. AllaStudier tipsar om hur du ska göra för att lyckas. De senaste tio åren har antalet högskolestudenter som studerar på distans ökat med hela 245 %. Förra läsåret pluggade 90 500 studenter enbart på distans, vilket utgör 20 % av det totala antalet studenter.
Läs mer