Visa allastudier.se som: Mobil

Så får du plugga på dina egna villkor

När du pluggar på distans är det ingen som kontrollerar dig. Lösningen för dig som vill resa utomlands eller ta hand om barn. Nils: "Jag ville ha en utbildning där jag kunde jobba samtidigt".

Sökfunktion:

Hitta din distansutbildning

Fler och fler studenter sitter sällan eller aldrig i en föreläsningssal. Enligt Högskoleverket pluggar cirka 134 000 studenter på distans i år, jämfört med 36 000 för tio år sedan. Räknar man in dem som läser kombinerat på distans och campus så är var tredje student i Sverige en distansstudent.

Nils Erlandsson, 26, pluggar webbutvecklingMittuniversitetet. Han har aldrig träffat sin föreläsare, och det passar honom.

– För mig var det en avvägning. Jag ville ha en utbildning där jag kunde jobba samtidigt, säger Nils.

En distansutbildning blev lösningen. Under det senaste året har han jobbat i storkök och läst en skrivarkurs på Skeppsholmens folkhögskola parallellt med distansstudierna.

– Jag är nöjd, de kunskaper jag har fått är värdefulla. Men det är viktigt att man har disciplin och jag kan sakna att träffa folk. Distansstudier är ingen social grej.

Nils säger att den som funderar på distansstudier måste tänka igenom om man är tillräckligt motiverad. Ingen kontrollerar dig på samma sätt som i ett klassrum och du är mer utlämnad till din egen disciplin. Du behöver sätta ditt eget schema och planera när du ska plugga.

– Och skaffa en bra dator! Studierna sker via internet och forum. Om datorn kraschar är man körd, säger Nils.

Tre skäl att plugga på distans
  • Barn
    Har du barn eller något annat som gör att du inte kan flytta till det lärosäte där du vill studera? Då kan distansstudier vara lösningen. Allt du behöver är en dator och lite planering.
  • Plugga på två orter
    En vanlig studieväg är att plugga flera kurser samtidigt. Då kan du exempelvis plugga ett tekniskt program på en ort samtidigt som du läser en språkkurs någon helt annanstans.
  • Res utomlands
    Vill du sitta på stranden i Indien eller besöka kompisarna i Spanien – samtidigt som du pluggar i Sverige? Med en dator i knät kan du ta poäng i Sverige var du än befinner dig i världen.
Läs mer:

Fakta: Distansutbildning på högskola

Hon tar svenska högskolepoäng – från beachen

Michelle pluggar med barn: "Det gäller att inte ge sig"

Gå en kurs på Harvard från soffan

Per Samuelson
Senast uppdaterad: 13 apr 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-12-11

De populäraste programmen

Trycket på landets högskolor och universitet högre än någonsin. Lista: Populäraste programmen.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-05-11

Ge ditt CV tyngd i utlandet

Utlandsstudier gör dig attraktiv på en internationell arbetsmarknad och kan bli spetsen på ditt CV. Rekryteraren: ”Det visar på en drivkraft”

Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-11-10

Michelle pluggar med barn:"Det gäller att inte ge sig"

Michelle Engström ville ta vara på sin mammaledighet genom att investera i sig själv och i förlängningen – sin familj. Hennes inställning till att plugga med barn är att det funkar om man vill. Michelle pluggar på en tvåårig lärcentraförlagd utbildning som ges av Högskolan i Skövde. Själv bor hon i en annan ort. Studierna funkar så att hon har schemalagda föreläsningar precis som vanligt men ist ...
Läs mer
Recensionspolicy

recensionspolicy allastudier.se

Vill du lämna en recension om en skola eller en utbildning på AllaStudier.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra att hitta den utbildning som passar dem bäst. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön