Visa allastudier.se som: Mobil

Så får du studietiden att räcka till

Hinner du inte med allt du har att göra? Björn får tid för både studier, heltidsjobb och fritid. Här får du hans bästa tips.

Nog för att många är effektiva. Men Björn Bergström, 23, är något utöver det vanliga. Han pluggar ekonomi på heltid vid Handelshögskolan i Stockholm – samtidigt som han har ett heltidsjobb som konsult på en kommunikationsbyrå. Dessutom hinner han sporta, träffa vänner och vara aktiv inom kåren.

– Jag har alltid jobbat samtidigt som jag har pluggat, ända sedan gymnasiet. Jag tycker att jag lär mig bäst när jag ser de teorier jag läser om appliceras i verkligheten, säger han.

Vart vill du att det ska leda?

– Visst är det bra att slippa ta studielån. Men mest gör jag det för att jag vill lära mig så mycket som möjligt. Jag vill ha möjlighet att få ett jobb jag gillar. Som konsult får jag prova på och se vad jag tycker om.

Både studierna och jobbet ställer höga krav. Björn berättar att mycket handlar om att prioritera och att acceptera för sig själv att han inte klarar av allt. Att kombinationen heltidsstudier och heltidsjobb inte passar alla är han den förste att erkänna.

– Man får avvänja sig från sovmorgnar och att sova åtta timmar per natt. Jag tror att man klarar mycket. Så länge jag utvecklas spelar det ingen roll hur lite jag sover. Hade jag jobbat på ett jobb där jag inte utvecklas hade jag inte orkat. Jag passar för det jag gör, säger Björn.

3 tips för att få tiden att gå ihop
  • Planera. Det är viktigt att boka in i kalendern, det går inte att hålla allt i huvudet. Boka in tid för att plugga och göra arbetsuppgifter, annars hamnar du i möten och pluggandet blir inte gjort.
  • Var sak på sin tid. Gör en grej i taget. Se till att inte bli avbruten av annat. Gör det du ska under dagen och kolla mejlen på kvällen. Då blir det sociala livet bättre.
  • "Att göra"-listan. Gör en ”to do-list”, det är nästan det viktigaste. Skriv in, checka och beta av alla händelser i tur och ordning. Då hinner du med allting bättre.
Per Samuelson
Senast uppdaterad: 12 dec 2011

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-12-16

Så glänser du på presentationen

Ett prov, seminarieuppgift eller grupparbete avslutas ibland med en muntlig presentation. Men… hur ska jag göra då? Vi har pratat med en expert. Varje dag träffar Sonja Entzenberg studenter som behöver hjälp med sina muntliga presentationer. Hon är föreståndare för språkverkstaden vid Uppsala universitet, där studenter får handledning i muntlig och skriftlig framställning.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-09-22

Så sätter du första tentan

En månad in på terminen, då är det för de allra flesta dags för första tentan. Är det din första någonsin kan det såklart kännas obehagligt. anna Björnberg är studiecoach på utbildningsföretaget Upgrades och delar här med sig av sina bästa tips som dämpar ångesten och hjälper dig på vägen till VG. När Anna Björnberg tog steget från gymnasiet till högskolan fick hon en smärre chock.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-18

Hjälp hjärnan att komma ihåg

Jonas von Essen, 21, har officiellt världens bästa minne och kan memorera 21 kortlekar på en timme. Själv hävdar han att hans medfödda minne inte alls är särskilt bra utan att han har tränat upp det genom olika minnestekniker. Nu använder han med framgång teknikerna – i studierna. – Om jag hade vetat det jag vet i dag på gymnasiet, hade studierna varit helt annorlunda.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön