Visa allastudier.se som: Mobil

Så får du studietiden att räcka till

Hinner du inte med allt du har att göra? Björn får tid för både studier, heltidsjobb och fritid. Här får du hans bästa tips.

Nog för att många är effektiva. Men Björn Bergström, 23, är något utöver det vanliga. Han pluggar ekonomi på heltid vid Handelshögskolan i Stockholm – samtidigt som han har ett heltidsjobb som konsult på en kommunikationsbyrå. Dessutom hinner han sporta, träffa vänner och vara aktiv inom kåren.

– Jag har alltid jobbat samtidigt som jag har pluggat, ända sedan gymnasiet. Jag tycker att jag lär mig bäst när jag ser de teorier jag läser om appliceras i verkligheten, säger han.

Vart vill du att det ska leda?

– Visst är det bra att slippa ta studielån. Men mest gör jag det för att jag vill lära mig så mycket som möjligt. Jag vill ha möjlighet att få ett jobb jag gillar. Som konsult får jag prova på och se vad jag tycker om.

Både studierna och jobbet ställer höga krav. Björn berättar att mycket handlar om att prioritera och att acceptera för sig själv att han inte klarar av allt. Att kombinationen heltidsstudier och heltidsjobb inte passar alla är han den förste att erkänna.

– Man får avvänja sig från sovmorgnar och att sova åtta timmar per natt. Jag tror att man klarar mycket. Så länge jag utvecklas spelar det ingen roll hur lite jag sover. Hade jag jobbat på ett jobb där jag inte utvecklas hade jag inte orkat. Jag passar för det jag gör, säger Björn.

3 tips för att få tiden att gå ihop
  • Planera. Det är viktigt att boka in i kalendern, det går inte att hålla allt i huvudet. Boka in tid för att plugga och göra arbetsuppgifter, annars hamnar du i möten och pluggandet blir inte gjort.
  • Var sak på sin tid. Gör en grej i taget. Se till att inte bli avbruten av annat. Gör det du ska under dagen och kolla mejlen på kvällen. Då blir det sociala livet bättre.
  • "Att göra"-listan. Gör en ”to do-list”, det är nästan det viktigaste. Skriv in, checka och beta av alla händelser i tur och ordning. Då hinner du med allting bättre.
Per Samuelson
Senast uppdaterad: 12 dec 2011

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2011-11-03

Experterna: Så fixar du tentan

Nu är det tentatider. Vill du ha hjälp att ta dig igenom lidandet? Lugn, här får du de bästa tentatipsen från två av AllaStudiers experter. Anders Knutsson arbetar som tentamenssamordnare vid Södertörns högskola. Johan Linné är aktiv på studentkåren. Här är deras bästa tips. – Egentligen är det uppenbart men det är ju faktiskt det viktigaste för att klara tentan, säger Johan.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-17

Bästa tipsen: Så pluggar du effektivt

Norah pluggar bioteknik samtidigt som hon driver företag. Förra året utsågs hon till en av landets 100 främsta supertalanger. Här ger hon sina bästa tips. Förra året blev Norah Sakal, 22, utsedd till nummer 91 på Veckans Affärers lista över årets 100 ”Supertalanger”. I motiveringen nämndes att Norah, vid sidan av studierna till civilingenjör med inriktning mot bioteknik vid KTH, jobbade på tr ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-22

Skärp dig och bli klar med uppsatsen

Blir uppsatsen aldrig klar? Då är det dags att ta dig i kragen. Vi har pratat med en expert som vet hur du ska göra. – Våga skriva ”operfekt”. Det är bättre än att inte skriva alls!Rådet kommer från Carina Carlund, samordnare för språkhandledningen vid Göteborgs universitet. Genom åren har hon träffat många studenter som har släpat efter med uppsatsen.
Läs mer
Recensionspolicy

recensionspolicy allastudier.se

Vill du lämna en recension om en skola eller en utbildning på AllaStudier.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra att hitta den utbildning som passar dem bäst. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön