Visa allastudier.se som: Mobil

Så fuskar studenterna

Studenter fuskar. En del gör det utan att veta om det.

Läs mer:

Hårda straff för fusk på tentan

Skolorna där det fuskas mest

Förra året blev 541 högskolestudenter avstängda eller varnade för att de fuskat på olika sätt. Och antalet har ökat stort de senaste tio åren.

Mest beror det på att lärosätena blivit bättre på att upptäcka plagiat, vilket är det överlägset vanligaste sättet att fuska. Men klassiska fuskvarianter som att smuggla med sig anteckningar på tentor förekommer också. Vad är det som gör att studenter försöker förbättra sina resultat på oärliga sätt?

– Det borde vara tidsbrist eller lathet, tror Jimmy Schiöld som går på juristlinjen vid Stockholms universitet.

Varken han eller kurskamraterna Nils Rosén och Navid Moazzez känner någon som fuskat. Men de vet att det har förekommit tidigare på deras utbildning.

– Någon hade skrivit på de tomma sidorna i lagboken, så nu har vi anteckningsförbud, säger Jimmy.

Annars tror de att de flesta som fuskar gör det oavsiktligt. Ibland kanske studenterna inte har klart för sig hur man citerar korrekt, eller hur mycket ett stycke behöver omarbetas för att det inte ska räknas som ett plagiat.

– Man kan fråga sig var gränsen går mellan fusk och att låna någon annans åsikt. Det gör man ju hela tiden, säger Nils Rosén.

Killarna påpekar också att det på deras utbildning ofta inte går att formulera om.

– Ofta är det ett visst ord som gäller, då kan man inte använda synonymer som på andra utbildningar, säger Jimmy Schiöld.

Vad skulle hända om man märkte att en kursare fuskat?

– Personen kanske skulle bli utfryst, tror Jimmy.
– Särskilt om han eller hon fick bättre betyg än man själv, fyller Navid Moazzez i.

Gör inte så här – exempel på fusk:
 • Lämnade in kompisens rapport
  En student vid Mälardalens högskola lämnade in en likadan seminarierapport som sin kamrat. Han hävdade att det bara var ett misstag, men lärosätets disciplinnämnd trodde inte på det utan stängde av studenten från undervisningen i en månad.
 • Tog med fusklappar på toan
  En student vid Högskolan Väst tog med sig fusklappar in på toaletten vid en omtenta. Lärosätet stängde därför av studenten i sex veckor.
 • Använde sig av gamla tentor
  En student vid Linköpings universitet använde sig av några kurskamraters godkända tentor när hon skrev sin omtenta. Dessutom hade hon stulit tentorna från ett postfack. Studenten blev avstängd från undervisningen i två månader.
 • Kopierade från kurskamrat
  En student vid Umeå universitet lämnade in en rapport där stora delar kom från en annan artikel. Studenten sa att hon tagit hjälp av en kurskamrat som kopierat artikeln utan hennes vetskap. Disciplinnämnden stängde av studenten i tre månader.
Ylva Rehnberg
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-12-05

Guide: Så väljer du rätt till högskolan

Att välja högskoleutbildning är ett val som påverkar resten av ditt liv.  Vi underlättar ditt tänk inför valet och hjälper dig ta rätt beslut.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-03-26

Därför valde han att gå med i kåren

När kårobligatoriet försvann valde många bort kåren. Nu arbetarde för att vinna tillbaka sina medlemmar. Simon, 21 gick med för att påverka.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-17

Här får flest jobb efter examen

Byggingenjörer som gått på Uppsala universitet har haft lättast att få jobb efter examen. Och för psykologer är utbildningen vid Linköpings universitet jobbsäkrast. 

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön