Visa allastudier.se som: Mobil

Så hittar du en bra studentstad

Studera i hemstaden, eller söka ett äventyr någonstans ute i landet? Vad är egentligen en bra studentstad? Vi ringde upp Johan Alvfors, vice ordföranden på Sveriges förenade studentkårer, som varje år utser Sveriges bästa studentstad.

Vad är viktigt för att du ska trivas som student? Kanske billig öl, ett kokande föreningsliv eller storstadsmiljö? Sveriges förenade studentkårer vet vad som krävs för att få utmärkelsen Sveriges bästa studentstad.

– Väldigt mycket handlar om samarbetet mellan lärosätet, kommunen och studentkåren. Det ska vara en stad som gynnar studenten. Inte bara när det gäller de uppenbara sakerna som bostadstillgång, studiesociala frågor och möjligheten att leva rimligt ekonomiskt, utan även demokratiskt inflytande – att lärosätet har en aktiv roll i samhället och inte bara de akademiska frågorna.

Vad är det som gör en bra studentstad?
– Det kan så klart vara mycket, men det viktigaste är att studenter inkluderas, känner sig välkomna och kan leva ett tryggt och bra liv. Vissa studenter har barn, andra inte. Vissa bor ihop, andra inte. Alla är olika och de städer som förstår att studenter inte är annorlunda än andra människor är de som lyckas. 

2015/2016 utsåg ni Uppsala till årets studentstad, varför?
– I Uppsala hade det länge saknats ett bra samarbete mellan kommunen och lärosätet. Det är något de byggt upp på ett positivt sätt det gångna året. Det har tagits fram bra planer på att lösa den stora bostadsbristen i Uppsala. Den är förvisso inte löst än, men vi märker att kommunen lyssnar på studenterna.

Vad bör jag tänka på när jag ska välja var jag vill studera?
– Först och främst måste vi vara tydliga med att alla inte kan välja och att många får ta den stad där de får plats. Bostadsbrist borde till exempel inte vara något som avgör ens studieval, men i praktiken är det ofta så. Men kan du välja så är det viktigt att skaffa information. Prata med lärosätena, kåren och bekanta på orten för att göra dig en bild av staden. Det finns mycket information att hämta och lärosätet är måna att informera om allt runt studierna också.

Fakta: Årets studentstad – alla vinnarna

Sveriges förenade studentkårer har utsett Årets studentstad sedan 1999. Här är alla vinnarna:

2015/16: Uppsala
2014/15: Trollhättan
2013/14: Norrköping
2012/13: Eskilstuna & Västerås
(2011/12 gjorde SFS ett uppehåll med att dela ut priset för att utvärdera och förnya nomineringsprocessen.)
2010/11: Örebro
2009/10: Karlstad
2008/09: Skövde
2007/08: Gotland
2006: Umeå
2005: Blekingeregionen 
2003: Luleå 
2001: Växjö
2000: Sundsvall
1999: Linköping

AllaStudier redaktionen

Senast uppdaterad: 03 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-07-03

Undrar du över något? Fråga SYV!

Du vet väl att du kan ställa alla dina utbildningsrelaterade frågor till vår studie- och yrkesvägledare? Läs mer om vårt forum Fråga SYV!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-24

Så bygger du ditt varumärke medan du pluggar

Att engagera sig i det man brinner för och dela med sig av sin kunskap till andra. Det är två hörnstenar i byggandet av ditt personliga varumärke. Under studietiden gjorde Sara Rywe detta!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Yrkeshögskola eller universitet?

Du som vill plugga vidare har troligtvis märkt att det finns en massa olika valmöjligheter. Men hur beslutar du om du ska utbilda dig på ett universitet eller på en yrkeshögskola?

Läs mer