Visa allastudier.se som: Mobil

Så kan du köra klimatsmart

Genom att köra sparsamt kan du spara både på miljön och få över lite i plånboken. Nu satsar företagen på att utbilda sina förare till ett mer klimatsmart körsätt.

Sparsam körning är något som många företag satsar på i dag – i allt från tunga lastbilar till taxibilar.

–Vi brukar säga att en privatperson sparar drygt 1 500 kronor om året. Kör du mycket spar du ju ännu mer, speciellt med tanke på bränslepriserna, säger Gugge Häglund, utredare på Trafikverket.

Och förutom den ekonomiska biten så är det ju givetvis bra för miljön.

– För dig och mig personligen så rör det sig inte om så mycket men totalt sett så kan det handla om flera ton koldioxid. Vi kan tala om en miljon ton till och med, säger Häglund.

Att utbilda sig att köra sparsamt blir allt vanligare bland företag. Flera taxibolag i Sverige har utbildat sina chaufförer att köra mer sparsamt och fler är på gång.

– Jag fick gå en sådan utbildning när jag arbetade i Halmstad och visste ingenting om det innan. Men utbildningen var jättebra och jag tänker alltid på att köra miljövänligt numera, säger Ahmed Sofi, som arbetat som taxichaufför sedan 2008.

Hans kollega Malek Ould Younes gick en utbildning i samband med att han tog sin taxilicens för tre år sedan.

– Jag försöker alltid tänka på att köra rätt. Men vintertid är det lite svårare eftersom det är så kallt och vi tvingas stå på tomgång ibland, säger han.

Trafikverkets tips

Planera
Kör med framförhållning. Planera din resa.

Få stopp
Undvik onödiga stopp vid exempelvis rondellkörning

Gasa inte i onödan
Släpp gasen och låt motorn göra jobbet

Håll hastigheten
Kör inte för fort eller för ryckigt

Mer om körkort

Så väljer du rätt körskola

Intensivkurs: Fixa körkortet på två veckor

Här utbildas körlärarna

Det ska vara en skoter i storstan i år

Anna Andersson
Senast uppdaterad: 17 sep 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Fixa körkortet på två veckor

Emil Hannar har precis fått sitt körkort. För honom passade intensivkursen  i Dalarna perfekt, på två veckor fixade han sitt körkort.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-17

Så klarar du teoriprovet

Fokus, rätt mat och en god natts sömn. Att ladda inför teoriprovet är lika viktigt som inför en idrottstävling, tipsar trafikskolorna. Majoriteten av alla som skrev Trafikverkets teoriprov förra året blev godkända. En av dem var Berna Inceoglu, 30, i Göteborg. Hon var inte speciellt motiverad att ta körkort, en typisk citytjej med bekvämt nära till buss och spårvagn – men förra året insåg hon ända ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-04-18

Det ska vara en skoter i år

När Am- körkortet för klass 1- mopeder infördes oktober 2009 sjönk antalet mopedister i landet – men nu syns en uppåtgående trend.

Läs mer
Recensionspolicy

recensionspolicy allastudier.se

Vill du lämna en recension om en skola eller en utbildning på AllaStudier.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra att hitta den utbildning som passar dem bäst. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön