Visa allastudier.se som: Mobil

Så kan du köra klimatsmart

Genom att köra sparsamt kan du spara både på miljön och få över lite i plånboken. Nu satsar företagen på att utbilda sina förare till ett mer klimatsmart körsätt.

Sparsam körning är något som många företag satsar på i dag – i allt från tunga lastbilar till taxibilar.

–Vi brukar säga att en privatperson sparar drygt 1 500 kronor om året. Kör du mycket spar du ju ännu mer, speciellt med tanke på bränslepriserna, säger Gugge Häglund, utredare på Trafikverket.

Och förutom den ekonomiska biten så är det ju givetvis bra för miljön.

– För dig och mig personligen så rör det sig inte om så mycket men totalt sett så kan det handla om flera ton koldioxid. Vi kan tala om en miljon ton till och med, säger Häglund.

Att utbilda sig att köra sparsamt blir allt vanligare bland företag. Flera taxibolag i Sverige har utbildat sina chaufförer att köra mer sparsamt och fler är på gång.

– Jag fick gå en sådan utbildning när jag arbetade i Halmstad och visste ingenting om det innan. Men utbildningen var jättebra och jag tänker alltid på att köra miljövänligt numera, säger Ahmed Sofi, som arbetat som taxichaufför sedan 2008.

Hans kollega Malek Ould Younes gick en utbildning i samband med att han tog sin taxilicens för tre år sedan.

– Jag försöker alltid tänka på att köra rätt. Men vintertid är det lite svårare eftersom det är så kallt och vi tvingas stå på tomgång ibland, säger han.

Trafikverkets tips

Planera
Kör med framförhållning. Planera din resa.

Få stopp
Undvik onödiga stopp vid exempelvis rondellkörning

Gasa inte i onödan
Släpp gasen och låt motorn göra jobbet

Håll hastigheten
Kör inte för fort eller för ryckigt

Mer om körkort

Så väljer du rätt körskola

Intensivkurs: Fixa körkortet på två veckor

Här utbildas körlärarna

Det ska vara en skoter i storstan i år

Anna Andersson
Senast uppdaterad: 17 sep 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2012-04-18

Vi kör väldigt bra – enligt oss själva

64 procent av svenskarna anser sig vara mycket bra eller bra på att köra bil. De allra flesta är män. Bara tre procent tycker att deras kunskaper bakom ratten är sämre än medel. Inte helt oväntat är det männen som anser sig bäst på att köra bil. 25 procent av de tillfrågade männen anser sig köra mycket bra och 49 procent bra, enligt en undersökning där 5166 bilister bedömt sin körförmåga.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-17

Så väljer du rätt körskola

Hur bedömer man om en körskola är bra eller dålig? Behöver man överhuvudtaget oroa sig för att råka ut för en dålig och oseriös körskola? AllaStudier kollar upp. Hitta din körkortsutbildning Enligt Berit Johansson, förbundsordförande på Sveriges Trafikskolors Riksförbund, STR, så finns det vissa generella saker som är viktiga att fundera över innan man börjar att leta körskola.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-20

Här utbildas körskolelärarna

För att få bedriva kommersiell trafikundervisning krävs att körskolorna har godkända trafiklärare. Men vad lär man sig om man utbildar sig till trafiklärare och vilka krav finns för att få bli det? Vi tittar in på utbildningen som utbildar körskollärarna. Hitta din utbildning Trafiklärarutbildningar i Sverige Trafiklärarutbildningen genom YrkesAkademin i Borlänge har inga problem med att fyll ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön