Visa allastudier.se som: Mobil

Så kan kurserna hjälpa dig till jobb

Genvägen till jobb kan gå genom ett studieförbund. Kattis Nilsson fick jobb som dekoratör på Indiska efter en utbildning på Medborgarskolan.

Nej, du behöver inte gå universitet eller högskola för att få en utbildning som leder till jobb. Kattis Nilsson, 32, gick Medborgarskolans kurs dekor och reklam – och fick jobb efter två månader.

– Jag var väldigt målinriktad på att få jobb inom yrket även om jag visste att det inte kryllade av lediga jobb som nyutbildad dekoratör. Men det gick över förväntan och snabbare än jag trodde hade jag fått jobb.

Kattis var lärare men ville sadla om. Hon hade studieskulder efter 4,5 år på lärarprogrammet så en termins intensiva studier på Medborgarskolan passade perfekt. Kattis kunde dessutom pendla till kursen i Stockholm från Uppsala och jobba deltid på fredagarna på hennes dåvarande lärarjobb.

Kursen var en termin lång och blandade övningar, till exempel hur man bygger upp säljande skyltfönster, med redovisningar, studiebesök och externa föreläsare från näringslivet.

Hon fastnade för dekoratörsutbildningen efter ett helgjobb i en klädbutik och insåg att hon såg mer fram emot helgjobbet än lärarjobbet.

– Då bestämde jag mig för att ta tjänstledigt och söka utbildningen på Medborgarskolan. Jag var tvungen att ta ett banklån och jobba extra eftersom den inte berättigar till studiemedel. Men det var det värt.

Kattis valde bort högskoleutbildningarna eftersom hon hade studielån sedan tidigare och snabbt ville komma ut och jobba. Hon fick napp nästan direkt.

– Jag sökte alla jobb som fanns ute på marknaden och skickade ut färgglada kuvert med CV och arbetsprover till de företag som inte hade lediga platser ute. Jag fick några napp men lyckades ro i hamn det jobbet jag helst ville ha, på Indiska. Jag tror att jag fick jobbet för att jag hade så mycket erfarenhet som säljare och det ingår säljtid i tjänsten. Jag lyfte självklart studiebesöken och föreläsningarna från Indiska, som vi fått via kursen, under intervjun.

"Man kan skapa nya nätverk"

– Som elev ska man kunna ta med sig kunskaperna och i princip kunna använda dem nästa dag på jobbet. En annan värdefull aspekt med de yrkesinriktade kurserna är att du träffar människor med väldigt olika bakgrunder, både när det gäller utbildning, bransch och andra erfarenheter. Då kan man skapa nya nätverk som kan hjälpa till i ett framtida yrkesliv, säger Eva Arnek på Folkuniversitetet.

Alla studieförbund har yrkesinriktade kurser som kan leda till jobb. I takt med att arbetsmarknaden blir tuffare ökar också kraven på utbildning. Därför rekommenderar Eva Arnek att gå en mer krävande kurs, en diplomutbildning.

– Diplomeringen innebär att du gör ett projektarbete och ibland också tentor. Det gör att du fördjupar dina kunskaper. Vi ser till exempel att många just nu väljer att gå vår utbildning diplomerad redovisningsekonom, förmodligen för att arbetsmarknaden för redovisningsekonomer just nu ser väldigt ljus ut.

Ger erfarenhet

Kurserna som är ett plus för arbetslivet (urval):

Caroline Engvall
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-09-28

Fler svenskar vill lära sig arabiska

Intresset för att lära sig arabiska har ökat kraftigt i Malmö. Tidigare har studieförbunden haft svårt att locka nybörjare, men nu är efterfrågan stor. Hitta din språkutbildning Intresset för att lära sig arabiska har ökat kraftigt i Malmö. Tidigare har studieförbunden haft svårt att locka nybörjare, men nu är efterfrågan stor. – I våras var första gången som vi upplevde ett söktryck till ara ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Plugga språk och få ett försprång

Engelska och japanska är mest populärt. AllaStudier.se ger dig listan till utbildningarna. Språkresorna har under 50 års tid gett miljontals svenskar ökade kunskaper i olika språk och spännande möten med andra människor och kulturer. – Vi har noterat en ökning av de traditionella tre veckor långa språkresorna under sommarlovet som mestadels lockar 15–16-åringarna.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-18

Nu vill vi jobba med skönhet

Industrin för att förbättra sig blir bara större. Det märks inte minst på Nyföretagarcentrum vars siffror visar att år 2004 startades 14 nya företag med inriktning på skönhetsvård – 2010 var siffran 167. Det visar siffror som SVT tagit fram inför starten av tv-programmet ”Skönhetsbubblan”. – Det är en allmän trend med efterfrågan på att lägga mer och mer pengar och värde på sin kropp, sitt utseend ...
Läs mer
Recensionspolicy

recensionspolicy allastudier.se

Vill du lämna en recension om en skola eller en utbildning på AllaStudier.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra att hitta den utbildning som passar dem bäst. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön