Visa allastudier.se som: Mobil

Så kan kurserna hjälpa dig till jobb

Genvägen till jobb kan gå genom ett studieförbund. Kattis Nilsson fick jobb som dekoratör på Indiska efter en utbildning på Medborgarskolan.

Nej, du behöver inte gå universitet eller högskola för att få en utbildning som leder till jobb. Kattis Nilsson, 32, gick Medborgarskolans kurs dekor och reklam – och fick jobb efter två månader.

– Jag var väldigt målinriktad på att få jobb inom yrket även om jag visste att det inte kryllade av lediga jobb som nyutbildad dekoratör. Men det gick över förväntan och snabbare än jag trodde hade jag fått jobb.

Kattis var lärare men ville sadla om. Hon hade studieskulder efter 4,5 år på lärarprogrammet så en termins intensiva studier på Medborgarskolan passade perfekt. Kattis kunde dessutom pendla till kursen i Stockholm från Uppsala och jobba deltid på fredagarna på hennes dåvarande lärarjobb.

Kursen var en termin lång och blandade övningar, till exempel hur man bygger upp säljande skyltfönster, med redovisningar, studiebesök och externa föreläsare från näringslivet.

Hon fastnade för dekoratörsutbildningen efter ett helgjobb i en klädbutik och insåg att hon såg mer fram emot helgjobbet än lärarjobbet.

– Då bestämde jag mig för att ta tjänstledigt och söka utbildningen på Medborgarskolan. Jag var tvungen att ta ett banklån och jobba extra eftersom den inte berättigar till studiemedel. Men det var det värt.

Kattis valde bort högskoleutbildningarna eftersom hon hade studielån sedan tidigare och snabbt ville komma ut och jobba. Hon fick napp nästan direkt.

– Jag sökte alla jobb som fanns ute på marknaden och skickade ut färgglada kuvert med CV och arbetsprover till de företag som inte hade lediga platser ute. Jag fick några napp men lyckades ro i hamn det jobbet jag helst ville ha, på Indiska. Jag tror att jag fick jobbet för att jag hade så mycket erfarenhet som säljare och det ingår säljtid i tjänsten. Jag lyfte självklart studiebesöken och föreläsningarna från Indiska, som vi fått via kursen, under intervjun.

"Man kan skapa nya nätverk"

– Som elev ska man kunna ta med sig kunskaperna och i princip kunna använda dem nästa dag på jobbet. En annan värdefull aspekt med de yrkesinriktade kurserna är att du träffar människor med väldigt olika bakgrunder, både när det gäller utbildning, bransch och andra erfarenheter. Då kan man skapa nya nätverk som kan hjälpa till i ett framtida yrkesliv, säger Eva Arnek på Folkuniversitetet.

Alla studieförbund har yrkesinriktade kurser som kan leda till jobb. I takt med att arbetsmarknaden blir tuffare ökar också kraven på utbildning. Därför rekommenderar Eva Arnek att gå en mer krävande kurs, en diplomutbildning.

– Diplomeringen innebär att du gör ett projektarbete och ibland också tentor. Det gör att du fördjupar dina kunskaper. Vi ser till exempel att många just nu väljer att gå vår utbildning diplomerad redovisningsekonom, förmodligen för att arbetsmarknaden för redovisningsekonomer just nu ser väldigt ljus ut.

Ger erfarenhet

Kurserna som är ett plus för arbetslivet (urval):

Caroline Engvall
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2011-11-09

Lakrits på kvällskurs – det nya svarta

Har du inget att göra på kvällen? Det senaste inom kursvärlden är after work med olika teman. Här hittar du höstens bästa kurser. Till Medborgarskolan i Stockholm kan man dra med sig kollegerna och gå på lakritsprovning efter jobbet. Enligt Eva Levin, verksamhetschef på Medborgarskolan, är lakrits det nya svarta. – Lakrits är det som gäller just nu, det är jättepopulärt, säger hon.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-06-16

Våga vägra hängmattan

Tillhör du skaran som slappnar av mest när du får aktivera dig? Utbildningssverige sjuder av kurser även under sommaren ­– för dig som vill vägra hängmattan. För den som vill stanna i stan finns massor av alternativ. Folkuniversitetet är en stor kursarrangör med kurser under hela sommaren. Folkuniversitetet i Stockholm erbjuder till exempel 489 sommarkurser inom alltifrån drama, konst, språk och h ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-08-15

Mindful eating – bli medveten i ditt ätande

Vet du varför du väljer att äta? En kurs i Mindful eating tränar dig i att bli medveten om vad, hur och framförallt varför du äter och riktar sig till dig som vill ta kontroll över ditt ätande. Vi tittar närmare på den enda lärarledda kursen som finns i Sverige. Elin Borg driver den enda kursen med fysiska träffar som finns i Sverige i mindful eating.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön