Visa allastudier.se som: Mobil

Så klarar du teoriprovet

Fokus, rätt mat och en god natts sömn. Att ladda inför teoriprovet är lika viktigt som inför en idrottstävling, tipsar trafikskolorna.

Majoriteten av alla som skrev Trafikverkets teoriprov förra året blev godkända. En av dem var Berna Inceoglu, 30, i Göteborg. Hon var inte speciellt motiverad att ta körkort, en typisk citytjej med bekvämt nära till buss och spårvagn – men förra året insåg hon ända att körkort var nödvändigt.

– Att ha körkort tillhör allmänbildningen. Oavsett om man vill försöka leva miljövänligt innebär ändå bilen en stor frihet.

I dag har Berna Inceoglu nyligen klarat teoriprovet. Hon hade förberett sig noga genom att gå på många teorilektioner, jobba med trafikskolans egna material, gått igenom körkortsappen och ställt frågor till lärarna. Dessutom har hon laddat både fysiskt och psykiskt, ungefär som en idrottare inför ett viktigt lopp.

– Mina lärare har flera gånger påpekat hur viktigt det är att få en god natts sömn, äta en bra frukost, vara utvilad, mätt och harmonisk inför teoriprovet. Sedan får man bestämma sig för att inte bli för ledsen om man inte klarar första provet, det är inte värt all stress, säger Berna Inceoglu.

Ändå var hon lite nervös.

– Mer nervös än om jag skulle ha skrivit en tenta. Man får ju inte ett körkort för varje tenta man skriver, skrattar hon.

Känslan när teoriprovet blev godkänt tidigare i höstas var stor lättnad, en milstolpe på väg mot körkortet. Berna Inceoglu råder andra att inte hetsplugga timmarna innan teoriprovet.

– Hjärnan kan ändå inte ta in all information då. Lägg upp en ordentlig studieplan långt i förväg istället, säger Berna Inceoglu.

Sökfunktion:

Hitta din körkortsutbildning

Här är trafikskolans bästa tips

Trots att många av trafikskolornas elever studerar på gymnasiet upplever de teoriprovet på Trafikverket som det största prov de någonsin kommer att skriva.

– Majoriteteten är väldigt nervösa. Det är ju trots allt avgörande för att kunna få körkort, som är en milstolpe för de flesta av oss, säger Evelina Friedman på Mårtenssons trafikskola i Malmö.

Hon råder teoriskrivande elever att komma väl förberedda.

– Vi bokar oftast proven långt i förväg och ställer krav på att man klarat sina delprov hos oss minst en vecka innan sin uppskrivning. På så sätt blir det lättare att klara det stora teoriprovet, säger Evelina Friedman.

Det kuggar flest på

  • Högerregeln: Trafik i korsning.
  • Placering i körfält.
  • Hur man kör i cirkulationsplats.
  • Vägmärken och trafiksignaler: Speciellt gångfartsområde.

Fler artiklar om att ta körkort

Så väljer du rätt körskola

Fixa körkortet på två veckor

Bli en bättre handledare

Här utbildas körskolelärarna

Caroline Engvall

Senast uppdaterad: 17 dec 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2012-04-18

Tipsen för att bli en bättre handledare

Att utbilda i körning kräver sin egen utbildning. Och det gäller att göra saker och ting rätt. Metro har letat upp några värdefulla tips till nya handledare. Planerar du att handleda i övningskörning snart? Då finns det en rad saker att tänka på innan. Förutom att du ska ha ansökt om tillstånd hos Transportstyrel- sen ska du även ha genomgått en introduktionsutbildning för att la ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-17

Så kan du köra klimatsmart

Genom att köra sparsamt kan du spara både på miljön och få över lite i plånboken. Nu satsar företagen på att utbilda sina förare till ett mer klimatsmart körsätt. Sparsam körning är något som många företag satsar på i dag – i allt från tunga lastbilar till taxibilar.–Vi brukar säga att en privatperson sparar drygt 1 500 kronor om året.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-11-01

"Höj åldersgränsen till 25 år"

Hjärnan är inte färdigutvecklad vid 18 år, menar trafikforskare. Därför bör åldersgränsen höjas. Samtidigt slår de ett slag för att utbildningen bör vara gratis.  Unga bilförare är överrepresenterade i svåra olyckor. – Det skulle vara en morot att vänta, säger Ulf Björnstig, kirurgprofessor som forskat på trafikolyckor. Han tycker att det är bra att frågan väcker debatt men vill ändå påpeka att h ...
Läs mer
Recensionspolicy

recensionspolicy allastudier.se

Vill du lämna en recension om en skola eller en utbildning på AllaStudier.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra att hitta den utbildning som passar dem bäst. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön