Visa allastudier.se som: Mobil

Så klarar du teoriprovet

Fokus, rätt mat och en god natts sömn. Att ladda inför teoriprovet är lika viktigt som inför en idrottstävling, tipsar trafikskolorna.

Majoriteten av alla som skrev Trafikverkets teoriprov förra året blev godkända. En av dem var Berna Inceoglu, 30, i Göteborg. Hon var inte speciellt motiverad att ta körkort, en typisk citytjej med bekvämt nära till buss och spårvagn – men förra året insåg hon ända att körkort var nödvändigt.

– Att ha körkort tillhör allmänbildningen. Oavsett om man vill försöka leva miljövänligt innebär ändå bilen en stor frihet.

I dag har Berna Inceoglu nyligen klarat teoriprovet. Hon hade förberett sig noga genom att gå på många teorilektioner, jobba med trafikskolans egna material, gått igenom körkortsappen och ställt frågor till lärarna. Dessutom har hon laddat både fysiskt och psykiskt, ungefär som en idrottare inför ett viktigt lopp.

– Mina lärare har flera gånger påpekat hur viktigt det är att få en god natts sömn, äta en bra frukost, vara utvilad, mätt och harmonisk inför teoriprovet. Sedan får man bestämma sig för att inte bli för ledsen om man inte klarar första provet, det är inte värt all stress, säger Berna Inceoglu.

Ändå var hon lite nervös.

– Mer nervös än om jag skulle ha skrivit en tenta. Man får ju inte ett körkort för varje tenta man skriver, skrattar hon.

Känslan när teoriprovet blev godkänt tidigare i höstas var stor lättnad, en milstolpe på väg mot körkortet. Berna Inceoglu råder andra att inte hetsplugga timmarna innan teoriprovet.

– Hjärnan kan ändå inte ta in all information då. Lägg upp en ordentlig studieplan långt i förväg istället, säger Berna Inceoglu.

Sökfunktion:

Hitta din körkortsutbildning

Här är trafikskolans bästa tips

Trots att många av trafikskolornas elever studerar på gymnasiet upplever de teoriprovet på Trafikverket som det största prov de någonsin kommer att skriva.

– Majoriteteten är väldigt nervösa. Det är ju trots allt avgörande för att kunna få körkort, som är en milstolpe för de flesta av oss, säger Evelina Friedman på Mårtenssons trafikskola i Malmö.

Hon råder teoriskrivande elever att komma väl förberedda.

– Vi bokar oftast proven långt i förväg och ställer krav på att man klarat sina delprov hos oss minst en vecka innan sin uppskrivning. På så sätt blir det lättare att klara det stora teoriprovet, säger Evelina Friedman.

Det kuggar flest på

  • Högerregeln: Trafik i korsning.
  • Placering i körfält.
  • Hur man kör i cirkulationsplats.
  • Vägmärken och trafiksignaler: Speciellt gångfartsområde.

Fler artiklar om att ta körkort

Så väljer du rätt körskola

Fixa körkortet på två veckor

Bli en bättre handledare

Här utbildas körskolelärarna

Caroline Engvall

Senast uppdaterad: 17 dec 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2012-04-18

Tipsen för att bli en bättre handledare

Att utbilda i körning kräver sin egen utbildning. Och det gäller att göra saker och ting rätt. Metro har letat upp några värdefulla tips till nya handledare. Planerar du att handleda i övningskörning snart? Då finns det en rad saker att tänka på innan. Förutom att du ska ha ansökt om tillstånd hos Transportstyrel- sen ska du även ha genomgått en introduktionsutbildning för att la ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-04-18

Vi kör väldigt bra – enligt oss själva

64 procent av svenskarna anser sig vara mycket bra eller bra på att köra bil. De allra flesta är män. Bara tre procent tycker att deras kunskaper bakom ratten är sämre än medel. Inte helt oväntat är det männen som anser sig bäst på att köra bil. 25 procent av de tillfrågade männen anser sig köra mycket bra och 49 procent bra, enligt en undersökning där 5166 bilister bedömt sin körförmåga.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-04-18

Det ska vara en skoter i år

När Am- körkortet för klass 1- mopeder infördes oktober 2009 sjönk antalet mopedister i landet – men nu syns en uppåtgående trend.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön