Visa allastudier.se som: Mobil

Så lärde hon sig svenska på nolltid

Antalet elever i SFI (Svenskundervisning för invandrare) har fördubblats sedan 2005. Kritik förekommer för dåliga studieresultat och låg genomströmning. För Gioia Luigetti från Italien gick SFI-kursen raketsnabbt och efter tre månader pratade hon svenska obehindrat.

Sökfunktion:

HItta din SFI-utbildning

Förälskelse ledde italienska Gioia Luigetti, 21, till Sverige. En förälskelse i språket svenska.

– Jag har alltid varit fascinerad av språk, ända sedan jag var liten. Min mamma hade svenska vänner och jag tyckte alltid att det lät så vackert när de pratade. Jag började lyssna på svensk musik, och efter gymnasiet bestämde jag mig snabbt för att åka hit.

Gioia kom till Sverige från Perugia i Italien hösten 2011 med ett jobb som au pair. Ett par dagar efter ankomst började hon på SFI. Tre månader senare pratade hon obehindrat och kunde börja plugga språk på Lunds universitet.

– För mig var SFI jätteviktigt. Jag kunde inte ett ord svenska när jag kom hit och SFI lärde mig att kommunicera i det dagliga livet. Direkt när jag kom hem till min aupair-familj tränade jag på det jag lärt mig under dagen, berättar Gioia.

Gioia menar också att SFI har gett henne en förstålse för svensk kultur och mentalitet och att hennes lärare under den här tiden var ett väldigt stort stöd.

– Lärarna på SFI är inte några vanliga lärare, de får stötta studenterna mycket emotionellt. Det är en speciell situation när studenterna är invandrare som inte bara tar kontakt med ett nytt språk utan även med ett nytt land, säger hon.

Maria Nikka och Karin Järner jobbar som SFI-lärare i Vellinge. De tycker att vi alla har ett ansvar att verkligen prata svenska med invandrare.

– Vi tar gärna till högstatusspråket engelska när det går lite knackigt med svenskan, men det är enormt viktigt att vi tar vårt ansvar och verkligen pratar svenska, säger Maria.

Tips för att lära sig svenska snabbare

Våga säga fel
Det viktigaste är att våga använda språket, att våga prata och omsätta i praktiken det man har lärt sig. Tvinga människor runt omkring dig att verkligen prata svenska med dig. Börja med att avsätta en viss tid varje dag för att bara prata svenska.

Ta vara på bonustid
Det finns många stunder att ta vara på under dagen för att lära sig språket. Ett bra tillfälle är när du sitter på bussen eller tunnelbanan. Gör ordlistor och ha som målsättning att lära dig tio ord om dagen.

Förkovra dig hemma
Jobba mycket själv hemma för att lära dig lite fortare. Gör inte bara de övningarna du fått i skolan utan leta efter de uttryck och de ord man känner behovet att kunna. Titta på svenska filmer och lyssna på svensk radio och musik för att göra lärandet njutbart.

Källa: Karin Järner & Maria Nikka, SFI i Vellinge, och Gioia Luigetti.

Om SFI

År 2011 deltog drygt 102 400 elever i SFI vilket är en ökning med 7 procent jämfört med 2010 och en ökning med 12 procent jämfört med 2009. Jämfört med 2005 har antalet elever fördubblats.

Enligt Skolverkets utbildningsstatistik var det endast 60 procent av nybörjarna 2009 som avslutade någon kurs med godkänt resultat fram till 2011. 29 procent gjorde avbrott i sin utbildning och 11 procent avslutade inte någon kurs med godkänt resultat.

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 02 sep 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-04-19

Så pluggar du dig till Youtube-toppen

Här hittar du årets mest visade klipp på Youtube. Dessutom: Utbildningar inom musik, fordon och mycket mer.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Plugga och bli eftertraktad

Vill du säkra ett framtidsjobb utan att behöva gå en lång universitetsutbildning? Det finns platser på YH-utbildningar redan i höst.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-18

Christoffer tog köksvägen till drömjobbet

Vågar du ta steget från dröm till verklighet? Det behöver faktiskt inte vara särskilt långt! För drygt ett år sedan hade Christoffer Dahlén aldrig tidigare stått i ett professionellt kök. 

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön