Visa allastudier.se som: Mobil

Så mår du bra i ditt nya studenliv

Snabba förändringar påverkar oss, men hur mycket är individuellt. Vi frågade kuratorn om tips på hur man gör för att må bra vid förändringar.

David Lövstrand , 22 packar just nu ihop sitt liv Stockholm för att påbörja ett nytt – i Luleå. Han blir, liksom många andra, högskolestudent den här veckan.  Beslutet att förändra livet, flytta och börja plugga kan behöva tas snabbt, speciellt för dem som söker och kommer in på restplatser just nu.

 David ser fram emot flytten norrut.

– Jag vill flytta härifrån och känner att plugga till civilekonom är det jag vill göra. Jag gillar att åka skidor och nu finns chansen att göra det. Det enda som oroar mig är att jag inte ska tycka studierna är så kul som jag tror, säger David Lövstrand.

Hur man upplever snabba förändringar i livet, är väldigt individuellt men för marjoriteten av studenterna blir inte omställningen något som påverkar dem negativt i långa loppet, menar Margareta Hultman, kurator på Umeå universitet.

– För de som tycker att det känns tungt en längre tid är det ofta saknad efter gamla vänner och familj som känns jobbigast och då påverkas till exempel sömnen eller matlusten och man kanske börjar vackla i sitt studieval, säger Margareta Hultman.

Cecilia Hedlund, 21, psykologistudent vid Luleå tekniska universitet har under sommaren varit en del av högskolans telefonväkteri, som ringer runt till blivande studenter för att övertyga dem om att verkligen flytta till Luleå.

– Det är ganska många som är tveksamma inför mörkret och kylan, vissa har bostadspanik och oroar sig inför nolleperioden, men de flesta trivs väldigt bra här när de väl är på plats. Det är en mysig stad och har man en cykel är allt nära. Det man behöver är dubbdäck till cykeln och en varm jacka, säger Cecilia Hedlund.

Kuratorns tips för att må bra i flytten
  1. Se till att skapa lite trivsel där du bor, så det blir en plats för återhämtning och ge dig lite tid att bli hemmastadd i ditt nya liv. Ta en dag i taget!
  2. I mötet med den nya världen är det nog bra om man kan lyssna på sig själv och vad det är man behöver, förutom sömn, mat och fysisk aktivitet. Är det en promenad, en fika med en ny kompis, delta i ett välkomstarrangemang eller kanske bara vara hemma?
  3. Kom ihåg att det är normalt att vara lite orolig eller ledsen då det mesta är nytt omkring en och vänner och familj är långt borta - oftast är inte problem varaktiga!HItta din drömutbildning

Vill du börja plugga redan i höst? Det finns fortfarande en mängd lediga platser som du fortfarande kan söka till!

Söker du en utbildning med en speciell inriktning eller behöver du bara inspiration? Sök i AllaStudiers sökfunktion, där finns Sveriges alla utbildningar samlade.

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 12 apr 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-09-09

Plugga mitt i livet – så funkar det

Att börja plugga mitt i livet kan vara fantastiskt, men också tufft. Och är det verkligen värt det? Stefan Sjödin gick från en spikrak karriär inom media till att utbilda sig till läkare. Stefan Sjödin hade två yrkesdrömmar som barn; journalist och läkare. Karriären som journalist gick spikrakt uppåt men som 33-årig chefredaktör och tvåbarnspappa fick han nog –  och började plugga till läkare ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-06-16

Välkomna till ert nya liv!

De kommande veckorna ska 246 743 nyantagna studenter välkomnas på högskolorna. Vi var på plats när KTH i Stockholm tog emot sina studenter.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-18

Hjälp hjärnan att komma ihåg

Jonas von Essen, 21, har officiellt världens bästa minne och kan memorera 21 kortlekar på en timme. Själv hävdar han att hans medfödda minne inte alls är särskilt bra utan att han har tränat upp det genom olika minnestekniker. Nu använder han med framgång teknikerna – i studierna. – Om jag hade vetat det jag vet i dag på gymnasiet, hade studierna varit helt annorlunda.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön