Visa allastudier.se som: Mobil

Så pluggar du mer effektivt

Vissa ställer klockan varje morgon och går till bibblan för att plugga. Andra sitter uppe hela nätterna, eller sprider ut det under dagen. Vilket funkar bäst för dig? Appen Brain Fitness Tracker talar om när din mentala förmåga är på topp. 

Att trycka in så mycket information som möjligt på en gång är inte synonymt med effektivt pluggande. Den som i stället pluggar när inlärningsförmågan är på topp kan lära sig mer på kortare tid. Forskning visar att också att livsstilsfaktorer som sömn, motion och stressnivåer påverkar inlärningsförmågan. 

För att synliggöra dessa samband har forskaren Torkel Klingberg, författare till boken "Den lärande hjärnan", tagit fram appen Brain Fitness Tracker. Den visar hur du kan påverka inlärningsförmågan genom sömn och motion, men också när på dagen som just du har som lättast att lära dig. 

– Arbetsminne och koncentrationsförmåga går upp och ner, från dag till dag eller ibland från timme till timme. Appen kan vara ett redskap för unga för att ta reda på hur de sköter sig bäst för att öka sin prestationsförmåga.

Men allt handlar inte om livsstil. Inlärningen går också att påverka med pluggteknik. Att sprida ut pluggandet på fler tillfällen kan vara ett sätt. Att testa sig själv på det man pluggar är ett annat. 

– Man kan skriva frågor på det man pluggat in och gå igenom dem nästa dag. Eller förhöra varandra. Forskning har visat att de som läser en text en gång och sedan testar sig nästa gång lär sig mer än de som i stället läser samma text två gånger. 

Att stänga av den där mobilen som ligger och brummar är också ett sätt att optimera inlärningen. 

– Distraktioner och om du försöker göra flera saker samtidigt försämrar din förmåga. Det här har visats att de studenter som försöker plugga samtidigt som de tar emot meddelanden på sin mobil till exempel, lär sig sämre. 

Ett enkelt sätt att styra detta är att helt enkelt stänga av telefonen – eller internet. Det finns till exempel program för att stänga av internet på datorn under en viss tid. Eller så kan man ta till mer drastiska åtgärder.

–  Jag hörde att författaren Jonathan Franzen klistrade igen sitt internetuttag på datorn och klippte av sladden när han skrev sin bok, för att koncentrera sig bättre. 

Tre saker som effektiviserar inlärningen

1. Sprid ut pluggandet. Den som trycker in all information vid ett enda tillfälle har glömt upp till 80 procent några dagar senare. Den som sprider ut det till tre tillfällen kommer ihåg betydligt mer. 

2. Testa dig själv. Den som läser en text en gång och sedan gör ett test dagen efter lär sig mer än den som i stället läser texten två gånger. Gör frågor till dig själv eller be en kurskompis om hjälp!

3. Sömn, motion och stressnivåer har stor betydelse för människans inlärning. Men hur mycket sömn och motion man behöver är individuellt. Ta reda på hur din livsstil påverkar just din inlärning. 

Jenny Sköld

Senast uppdaterad: 22 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-11-19

Så läser du upp dina betyg i matte

Om du läser upp dina betyg i matematik så kan det innebära en ny chans i livet. En ny behörighet öppnar möjligheter att komma in på en högre utbildning och starta en ny karriär. Artikeln är ett gästinlägg skrivet av Matematikvideo.se

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

5 appar som gör det enklare att plugga

Känns pluggandet jobbigt, svårt och ineffektivt? I dag finns en uppsjö av appar som kan hjälpa. Heja tekniken!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-11-14

5 pluggtips från Allakando - Läxhjälp & högskoleprovet

Vi på Allakando jobbar dagligen med läxhjälp och vi måste erkänna att vi älskar plugg – att få lära oss nya saker och att utvecklas som personer. Här kommer våra bästa pluggtips!

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön