Visa allastudier.se som: Mobil

Så pluggar du utomlands – direkt efter nian

Felicia Mellqvist kunde inte vänta på äventyret utan valde att åka på ett highschool-år i USA redan direkt efter nian. Här är tips för dig som inte kan vänta.

Jag är lite otålig av mig. Jag visste att jag ville ta tvåan på gymnasiet i USA men när jag började kolla efter info på webben kände jag att ville åka så fort som möjligt, säger Felicia som just nu befinner sig i Howell i sydöstra Michigan.

Trots sin unga ålder skötte Felicia kontakten med sin förmedling STS mestadels själv.

Min familj och jag tyckte jag skulle engagera mig mycket själv, det här är ju mitt år, säger Felicia.

Felicia hade tur med sin värdfamilj och fick en jättebra kontakt med dem redan innan hon åkte. Genom familjen har hon fått uppleva massor under hennes första fyra månader. Hon har bl a besökt Washington DC och Röda Korsets huvudkontor, Karibien och familjens semesterhus i Lake Michigan.

Det är klart att det är konstigt att komma in i en ny familj och anpassa sig efter deras rutiner men man kan inte tro att allt ska vara precis som hemma. Det jag har svårt med är maten. Husmanskost existerar inte och vi äter allt från färdigförpackning, berättar Felicia.

Det är en omställning att gå på high school i USA.

Här handlar det om att veta istället för att förstå. Man ska bara plugga in fakta och på proven är det flervalsalternativ. Det är också lättare att få höga betyg än i Sverige, saknas det poäng är det bara att skriva en uppsats så får man ”extra credit”.

Tips till dig som vill plugga på highschool i USA

Ta hjälp av en förmedling – och sköt kontakten själv
Det här är ditt år, därför är det bra om du sköter så mycket som möjligt av kontakten med förmedlingen själv. Låt föräldrarna hjälpa dig hemma.

Gå in med en positiv och öppen attityd
Upplevelsen beror mycket på din inställning, se det nya som något annorlunda men inte nödvändigtvis fel.

Minska kontakten med Sverige
Minska kontakten med familjen och vännerna i Sverige, fokusera på miljön där du är och ta vara på tiden.

Så fungerar förmedlingen:

Förmedlingen är ett stöd både innan, under och efter ditt gymnasieår utomlands. Personalen hjälper dig med allt praktiskt innan avresa, placerar dig i en familj och kan besvara alla dina frågor om ditt gymnasieår. Vissa förmedlingar ordnar också en förberedelsekurs i landet. För Felicias del höll STS en förberedelsekurs i New York.

Vill du också plugga på highschool i USA? Här är några organisationer du kan vända dig till:

STS

EF

Rotary

Fakta: Gymnasiet utomlands

Läs mer om vilka olika möjligheter som finns om du vill plugga på gymnasiet utomlands!

Artikelskribent: Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 14 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-12-17

Cambridge och Oxford: Så kommer du in på Englands främsta universitet

15 oktober är sista dagen för att söka till Oxford och Cambridge, två av världens mest ansedda universitet. Madeleine Malina kom in på läkarlinjen i Cambridge. Här är hennes bästa tips. – Att söka till engelska universitet var ganska frustrerande, för det är mycket pappersarbete, många detaljer och ett helt ansökningssystem att sätta sig in i, säger Madeleine Malina.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Studera i Italien

Italien lockar med ett brett utbud av utbildning, ett rikt kulturliv och fantastisk mat. Här finns både sol och bad och pulserande storstadsliv. I Italien finns 89 universitet som är uppdelade enligt följande: Hitta din utbildning på AllaStudier.se Utbildningar och kurser i Italien Study in Italy har en sökmotor där du kan söka bland alla högskoleprogram i Italien.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-11-04

Amerikanska fotbollscoacher till Stockholm

Intresserad av att kombinera studier och fotboll i USA?  På lördag besöker amerikanska fotbollscoacher Stockholm för att rekrytera unga talanger till fotbollsstipendier på sina universitet. Lördagen 20 november hålls ett fotbollsevent i Stockholm av Kilroy Education. Då finns två fotbollscoacher från Queens college of Charlotte och North Carolina Wesleyan college till Stockholm på plats för att in ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön