Visa allastudier.se som: Mobil

Så tar din kompetens dig till nästa jobb

Din kompetens är vad som gör dig anställningsbar på arbetsmarknaden. 

När du löneförhandlar eller söker ett jobb är det viktigt att visa vilken kompetensutveckling du fått exempelvis via jobbet och hur du använt det du lärt dig.
– Arbetsgivaren vill ha en så färdig produkt som möjligt, säger Barbro Tidemyr, coach på Unionen.


På dagens arbetsmarknad tävlar du ständigt med andra om vem som är mest kvalificerad för tjänsten. Många är duktiga på att ta upp sin utbildning från skolan men glömmer de kurser de gått genom jobbet.
– Arbetsgivare har ofta en kravspecifikation för den vakanta tjänsten och den måste du uppfylla. Men sedan har de nyckelord som de letar efter. Din skolgång har kanske ett par år på nacken och då kan det vara bra att ta upp senare utbildningsinsatser och hur du använt detta i tjänsten, säger Barbro Tidemyr.

För att komma ihåg vad du lärt dig och gått igenom kan det vara bra att uppdatera cv:t även när du inte söker jobb.
– Varje gång jag gått en kompetensutvecklingskurs uppdaterar jag mitt grund-cv. Vad som ger nästa jobb kan vara att du läst en viss nivå eller kan verktygen för att jobba inom ett visst område. Ofta glömmer vi de här insatserna och när vi ska sätta oss och kolla på cv:t är det svårt att komma ihåg när kurserna var eller hur långa de var, säger Barbro Tidemyr.

En kurs är bra men lika viktigt är det att du faktiskt arbetat med det du lärt dig.
– Har du till exempel gått en kurs i Excel men sedan inte arbetat med det på ett antal år, hur mycket kommer du ihåg då? Det kan inte vara match hela tiden utan du måste träna mellan matcherna också, säger Barbro Tidemyr.

Unionen vill att alla deras medlemmar ska satsa på sin kompetensutveckling och erbjuder sponsring för till exempel kurser och utbildningsmaterial. Det kan vara viktigt för din konkurrenskraft på arbetsmarknaden.
– Kompetensutvecklingen är vad som gör att du är fortsatt anställningsbar i din tjänst. Är du halvfärdig så kan du självklart lära upp dig på jobbet men arbetsgivaren vill ha dig så nära 100 procent som möjligt, säger Barbro Tidemyr.

Fakta

Unionen vill att alla medlemmar får kompetensutveckling för att stärka den framtida konkurrenskraften för företaget och för dig som medarbetare.Som medlem i Unionen kan du få din kompetensutveckling sponsrad.Läs mer på Unionen. 

Senast uppdaterad: 03 feb 2014

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-09-09

Utbildning för dig som jobbar

Vill du utvecklas på jobbet eller helt byta spår i ditt yrkesliv? Det finns flera sätt att utbilda dig samtidigt som du jobbar.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-17

Låt chefen betala dina studier

Du har många möjligheter att läsa vidare och utvecklas på jobbet. Här får du de bästa tipsen.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-19

Skapa ditt eget varumärke

Ben bytte bort basketkarriären. Idag har han grundat Sveriges första parfymhus. Vägen till ett eget doftimperium gick via en konstskola. Hitta utbildningarna – sök direkt.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön