Visa allastudier.se som: Mobil

Så tar du dig ut i Europa

Svenska ungdomar vill jobba utanför landet. Juridikstudenter rankar UD som drömarbetsgivaren. Joel, 26, hoppas på en framtid inom EU.

Svenska ungdomar vill jobba internationellt. Enligt Universums senaste företagsbarometer är Utrikesdepartementet (UD) en av Sveriges mest populära arbetsgivare: juridikstudenter rankar UD som nummer ett.

En som redan tagit ett steg ut mot kontinenten är Joel Carlsten Rosberg, 26. I våras gjorde han praktik på UD:s enhet för EU-samordning och just nu pluggar han masterprogrammet i EuropastudierGöteborgs universitet.

– Vi samordnade bland annat instruktioner inför möten i Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik i Bryssel. Jag kom dit när den arabiska våren drog igång och fick följa det arbetet på nära håll. Det var en intensiv period! säger Joel.

Även om jobbet var krävande så tyckte Joel att praktikperioden var stimulerande och lärorik. Det hände saker hela tiden. Han tyckte det var intressant att få se hur verkligheten ser jämfört med textböckerna: ”Personliga relationer i EU-maskineriet har mer betydelse än vad man tror.”

– EU är spännande som politiskt projekt och idé. Sen är det mycket som är bristfälligt inom EU-samarbetet. Men det är kanske det som är drivkraften att syssla med EU-frågor. Många har generellt ett svagt intresse och låg kunskap om EU, det är därför Europavetare behövs. Vi går mot mer EU-samarbete och då måste man vara med och styra utvecklingen, säger Joel.

I framtiden hoppas han på en karriär med många alternativ.

– Jag hoppas att det leder till någon typ av intressant jobb inom EU eller något som har med EU att göra. Ett jobb där man får utvecklas och får utveckla samarbetet mellan Sverige och EU.

Joels tips om du vill ut i Europa

Plugga språk
Språk är eftertraktat. Jag kan engelska och lite franska och klarade mig visserligen ganska bra på det. Men vill du jobba i Bryssel så är språk och en utbildning med europainriktning en klockren kombination.

Inte bara EU
Nischa dig som du vill. Du kan rikta in dig på det ämne du är intresserad av. Vill du till exempel starta eget och expandera med ditt företag? Då kan du kombinera ett europeiskt perspektiv med att plugga ekonomi. Du ska inte stirra dig blind på EU.

Nyfikenhet är viktigast
En viktig egenskap förutom ett samhällsintresse är en nyfikenhet på Europas utveckling. Kunskaper är något man lär sig på vägen. I vår klass är inte alla ekonomer eller statsvetare, det är en intressant grupp med olika egenskaper. Den blandningen är positiv i grunden.

Per Samuelson
Senast uppdaterad: 19 apr 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-06-16

Lista: 5 sköna stranduniversitet

Glöm gråkallt novemberregn. Vi tipsar om fem sköna strandhäng där universitetet ligger runt knuten.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-15

Fler studenter pluggar vidare

Enligt ny statistik är det allt fler studenter som pluggar vidare. Men det har samtidigt blivit svårare att bli antagen.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-05-11

Feminist får sexköpares pengar

Onsdagen 25 maj delade studentkåren ut ett speciellt pris ut vid Uppsala universitet.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön