19 apr 2016

Så tar du dig ut i Europa

Svenska ungdomar vill jobba utanför landet. Juridikstudenter rankar UD som drömarbetsgivaren. Joel, 26, hoppas på en framtid inom EU.

Svenska ungdomar vill jobba internationellt. Enligt Universums senaste företagsbarometer är Utrikesdepartementet (UD) en av Sveriges mest populära arbetsgivare: juridikstudenter rankar UD som nummer ett.

En som redan tagit ett steg ut mot kontinenten är Joel Carlsten Rosberg, 26. I våras gjorde han praktik på UD:s enhet för EU-samordning och just nu pluggar han masterprogrammet i EuropastudierGöteborgs universitet.

– Vi samordnade bland annat instruktioner inför möten i Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik i Bryssel. Jag kom dit när den arabiska våren drog igång och fick följa det arbetet på nära håll. Det var en intensiv period! säger Joel.

Även om jobbet var krävande så tyckte Joel att praktikperioden var stimulerande och lärorik. Det hände saker hela tiden. Han tyckte det var intressant att få se hur verkligheten ser jämfört med textböckerna: ”Personliga relationer i EU-maskineriet har mer betydelse än vad man tror.”

– EU är spännande som politiskt projekt och idé. Sen är det mycket som är bristfälligt inom EU-samarbetet. Men det är kanske det som är drivkraften att syssla med EU-frågor. Många har generellt ett svagt intresse och låg kunskap om EU, det är därför Europavetare behövs. Vi går mot mer EU-samarbete och då måste man vara med och styra utvecklingen, säger Joel.

I framtiden hoppas han på en karriär med många alternativ.

– Jag hoppas att det leder till någon typ av intressant jobb inom EU eller något som har med EU att göra. Ett jobb där man får utvecklas och får utveckla samarbetet mellan Sverige och EU.

Joels tips om du vill ut i Europa

Plugga språk
Språk är eftertraktat. Jag kan engelska och lite franska och klarade mig visserligen ganska bra på det. Men vill du jobba i Bryssel så är språk och en utbildning med europainriktning en klockren kombination.

Inte bara EU
Nischa dig som du vill. Du kan rikta in dig på det ämne du är intresserad av. Vill du till exempel starta eget och expandera med ditt företag? Då kan du kombinera ett europeiskt perspektiv med att plugga ekonomi. Du ska inte stirra dig blind på EU.

Nyfikenhet är viktigast
En viktig egenskap förutom ett samhällsintresse är en nyfikenhet på Europas utveckling. Kunskaper är något man lär sig på vägen. I vår klass är inte alla ekonomer eller statsvetare, det är en intressant grupp med olika egenskaper. Den blandningen är positiv i grunden.

Per Samuelson
Senast uppdaterad: 19 apr 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Kår och nation

Demokrati och fest, två begrepp som är djupt rotade i den svenska folksjälen. På kår och nation får du båda, i ett paket. Alla svenska högskolor och universitet måste tillåta studenterna att påverka sin utbildning och studiesituation. Alla studenter vid Sveriges högskolor och universitet är därför representerade vid lärosätets beslutande organ av en kår. Vissa lärosäten har också nationer.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Så blir du stjärnkrögare

Gott om kockar - ont om restaurangchefer. Restaurangbranschen skriker efter duktiga ledare. Melker Andersson planerar att rekrytera direkt från ny specialistutbildning i Schweiz. Nu startar ”Culinary Business Management” en ny specialistutbildning på Les Roches International School of Hotel Management, en av världens mest ansedda hotell- och restaurangskolor.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-22

Kändisar vikarierar på gymnasium

Den här veckan tas ett nytt grepp i kampen mot lärarbristen. Svenska kändisar överraskningsvikarierar på gymnasieskolor runt om i Stockholmsområdet. Sverige är i stort behov av lärare, speciellt inom ämnesutbildningar som naturvetenskap och teknik. I media diskuteras dagligen lösningar på hur vi måste förbättra skolan, men vi talar sällan direkt till ungdomarna -­‐ våra framtida l ...
Läs mer