Visa allastudier.se som: Mobil

Så tar du dig ut i Europa

Svenska ungdomar vill jobba utanför landet. Juridikstudenter rankar UD som drömarbetsgivaren. Joel, 26, hoppas på en framtid inom EU.

Svenska ungdomar vill jobba internationellt. Enligt Universums senaste företagsbarometer är Utrikesdepartementet (UD) en av Sveriges mest populära arbetsgivare: juridikstudenter rankar UD som nummer ett.

En som redan tagit ett steg ut mot kontinenten är Joel Carlsten Rosberg, 26. I våras gjorde han praktik på UD:s enhet för EU-samordning och just nu pluggar han masterprogrammet i EuropastudierGöteborgs universitet.

– Vi samordnade bland annat instruktioner inför möten i Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik i Bryssel. Jag kom dit när den arabiska våren drog igång och fick följa det arbetet på nära håll. Det var en intensiv period! säger Joel.

Även om jobbet var krävande så tyckte Joel att praktikperioden var stimulerande och lärorik. Det hände saker hela tiden. Han tyckte det var intressant att få se hur verkligheten ser jämfört med textböckerna: ”Personliga relationer i EU-maskineriet har mer betydelse än vad man tror.”

– EU är spännande som politiskt projekt och idé. Sen är det mycket som är bristfälligt inom EU-samarbetet. Men det är kanske det som är drivkraften att syssla med EU-frågor. Många har generellt ett svagt intresse och låg kunskap om EU, det är därför Europavetare behövs. Vi går mot mer EU-samarbete och då måste man vara med och styra utvecklingen, säger Joel.

I framtiden hoppas han på en karriär med många alternativ.

– Jag hoppas att det leder till någon typ av intressant jobb inom EU eller något som har med EU att göra. Ett jobb där man får utvecklas och får utveckla samarbetet mellan Sverige och EU.

Joels tips om du vill ut i Europa

Plugga språk
Språk är eftertraktat. Jag kan engelska och lite franska och klarade mig visserligen ganska bra på det. Men vill du jobba i Bryssel så är språk och en utbildning med europainriktning en klockren kombination.

Inte bara EU
Nischa dig som du vill. Du kan rikta in dig på det ämne du är intresserad av. Vill du till exempel starta eget och expandera med ditt företag? Då kan du kombinera ett europeiskt perspektiv med att plugga ekonomi. Du ska inte stirra dig blind på EU.

Nyfikenhet är viktigast
En viktig egenskap förutom ett samhällsintresse är en nyfikenhet på Europas utveckling. Kunskaper är något man lär sig på vägen. I vår klass är inte alla ekonomer eller statsvetare, det är en intressant grupp med olika egenskaper. Den blandningen är positiv i grunden.

Per Samuelson
Senast uppdaterad: 19 apr 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Plugga statistik – jobba i New York

Är du analytisk och äventyrslysten? Gillar du att tolka siffror? Charlotte pluggade statistik i Linköping, satte upp nya mål och hamnade i det stora Äpplet. Charlotte Karlsson är Vice President Customer Support vid Ericssons kontor i New York. År 2001 tog hon sin licentiatexamen i statistik vid Linköpings universitet. Sedan dess har hon arbetat som projektledare med GSM-support i Linköping oc ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Läkare mot alla odds

Som ung underläkare och deltagare i Kanal 5:s ”Unga läkare” har Elly Reynolds kommit en bra bit i sin läkarkarriär. Men vägen dit har varit långt ifrån spikrak. Sökfunktion: Hitta din läkarutbildning Läs mer: Läkarutbildning utomlands Elly Reynolds, 31, har trotsat sina egna förutsättningar. Som ett av sex barn i en arbetarfamilj med invandrade föräldrar hade hon en fattig uppväxt, i Rågsved utanf ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

"Jag ville utmana mig själv"

Malene Aakre har valt att ta en termin av sin högskoleutbildning i Bangkok. –Jag har tidigare bott ett år i Australien, men i Thailand lockade en kultur som är så olik vår egen, säger hon. Malene Aakre, 21 studerar journalistik och multimedia vid Södertörns högskola. När hennes kompis för ett år sedan flyttade till Bangkok får att studera till modedesigner föddes idén att göra en utbytestermin och ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön