Visa allastudier.se som: Mobil

Så väljer du rätt körskola

Hur bedömer man om en körskola är bra eller dålig? Behöver man överhuvudtaget oroa sig för att råka ut för en dålig och oseriös körskola? AllaStudier kollar upp.

Sökfunktion:

Hitta din körkortsutbildning

Enligt Berit Johansson, förbundsordförande på Sveriges Trafikskolors Riksförbund, STR, så finns det vissa generella saker som är viktiga att fundera över innan man börjar att leta körskola.

– Se till att du har en situation där du kan koncentrera dig på att ta körkort. Många har det tufft med gymnasiet eller högskola och har egentligen inte tid att fokusera på körkort, säger Berit.

Det är också viktigt att känna efter vem det är som vill ta körkort, tycker Berit. Det är viktigt att det faktiskt är du som vill det här, inte dina föräldrar. Om du gör det för dina föräldrars skull är risken stor att du inte lyckas.

Det tredje rådet från Berit är att tänka på att köra och läsa integrerat.

– Jag brukar likna det vid en IKEA bruksanvisning. Om du läser bruksanvisningen på måndagen och skruvar ihop dina möbler på fredagen, blir det svårt att komma ihåg. Likadant kan det bli svårt med körkort om det har gått för lång tid mellan teori och praktik, säger Berit.

Ställ krav på körskolan

För att lyckas ta körkort inom rimlig tid är det viktigt att du väljer en körskola som passar just dig.

– Gå till ett par olika körskolor och kontrollera om de kan erbjuda dig en optimal inlärningssituation. Fråga om de kan ge dig en personlig bedömning för att kunna ge svar på hur många lektioner du behöver ta och hur mycket det kommer kosta. Säger de nej tycker jag du ska gå vidare till en annan körskola, säger Berit.

Berit tycker också att man som körskoleelev kontinuerligt ska uppdateras av sin körskollärare hur man ligger till, var någonstans i processen man befinner sig, hur långt man har kvar till halkutbildningen osv.

– Det är också viktigt att kolla om din handledare (som du kör med privat reds anmärkning) får sitta med i bilen under lektionerna.

Behöver man oroa sig?

Transportstyrelsen är den myndighet som ansvarar för tillsynen av körskolor. Henrik Olars, presskontakt på Transportstyrelsen, tycker inte att det finns någon anledning att vara extra vaksam när man väljer trafikskola.

– Sverige har bra trafikskolor överlag, och de som är mindre bra har vi koll på, säger Henrik Olars.

Transportstyrelsen utövar så kallad riskbaserad tillsyn, vilket innebär att de kontrollerar och besöker de trafikskolor med dålig statistik på antal elever som klarat proven, eller där det har kommit in klagomål från elever.

Det finns också en Reklamationsnämnd dit man som missnöjd körskoleelev kan skicka in en skrivelse och, om man får rätt, har möjlighet att få ekonomisk ersättning.

Förslag på frågor till körskolan

Allmänt

 • Vilka öppettider har trafikskolan?
 • Redovisar skolan tydligt innehåll i och kostnader för utbildningen?
 • Vilken pedagogik använder skolan sig av?
 • Vilka möjligheter har du att göra en reklamation om du inte skulle vara nöjd med utbildningen?
 • Kan man få en individuell utbildningsplan?
 • Hur ser köerna ut inför provet på Trafikverket?

Teori

 • Vad ingår i teoriavgiften och är teorin lärarledd?
 • Är kontoret bemannat när man arbetar självständigt med teorin på trafikskolan?
 • Vilka pedagogiska hjälpmedel finns?

 Körning

 • Vilka moment ingår i den praktiska utbildningen?
 • Finns det lediga körtider på tider som passar dig?
 • Kan man själv välja trafiklärare?
 • Var är trafikskolan belägen i förhållande till övningsområden?
 • Ger skolan dig hemuppgifter mellan körlektionerna?
 • På vilket sätt får din privata handledare, om du har en sådan, delta i din utbildning?
 • Vilka krav ställs på förkunskaper före kursstart vid komprimerad utbildning?

Källa: STR.

Läs mer:

Intensivkurs: Så fixar du körkortet på 2 veckor

Så kan du köra klimatsmart

Så klarar du teoriprovet

Det ska vara en skoter i år

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 17 sep 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2012-04-18

Tipsen för att bli en bättre handledare

Att utbilda i körning kräver sin egen utbildning. Och det gäller att göra saker och ting rätt. Metro har letat upp några värdefulla tips till nya handledare. Planerar du att handleda i övningskörning snart? Då finns det en rad saker att tänka på innan. Förutom att du ska ha ansökt om tillstånd hos Transportstyrel- sen ska du även ha genomgått en introduktionsutbildning för att la ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-04-18

Vi kör väldigt bra – enligt oss själva

64 procent av svenskarna anser sig vara mycket bra eller bra på att köra bil. De allra flesta är män. Bara tre procent tycker att deras kunskaper bakom ratten är sämre än medel. Inte helt oväntat är det männen som anser sig bäst på att köra bil. 25 procent av de tillfrågade männen anser sig köra mycket bra och 49 procent bra, enligt en undersökning där 5166 bilister bedömt sin körförmåga.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-17

Så kan du köra klimatsmart

Genom att köra sparsamt kan du spara både på miljön och få över lite i plånboken. Nu satsar företagen på att utbilda sina förare till ett mer klimatsmart körsätt. Sparsam körning är något som många företag satsar på i dag – i allt från tunga lastbilar till taxibilar.–Vi brukar säga att en privatperson sparar drygt 1 500 kronor om året.
Läs mer
Recensionspolicy

recensionspolicy allastudier.se

Vill du lämna en recension om en skola eller en utbildning på AllaStudier.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra att hitta den utbildning som passar dem bäst. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön