Visa allastudier.se som: Mobil

Så väljer du rätt kurs

Vi tog hjälp av experter för att reda ut vilka faktorer som är viktiga när man ska välja kurs för kompetensutveckling på jobbet.

Det absolut viktigaste är att vara tydlig med målet för utbildningen. Vad ska utbildningen resultera i? Se till att målet med utbildningsinsatsen är 
S-M-A-R-T, det vill säga Specifikt, Mätbart, Accepterat, Realistiskt och Tidsatt, säger Eva M Torsson, vd för Sveriges Auktoriserade Utbildningsföretag.

Petra Rosenberg är utvecklingsansvarig för IHM:s ledarprogram och betonar betydelsen av att utbildningsinsatsen ska leda till effekt i deltagarens verksamhet. Det innebär att insatsen omedelbart ska kunna omsättas i praktiken.

­– En utbildningsleverantör måste kunna identifiera ditt behov och ge dig råd om vilken utbildning som passar dig, säger Petra Rosenberg.

När det gäller utbildningsinnehållet tycker Petra Rosenberg att det är viktigt att man tittar på vilka teorier och koncept programmet bygger på och hur det pedagogiskt är uppbyggt så att det verkligen utvecklar beteenden och inte bara insikter.

Om det finns verktyg och metoder i utbildningen, säkerställ att de bygger på en forskningsgrund. Då leder utbildningen också till bättre prestation och högre effekt.

– Det är bra om utbildningen sker över tid, så att deltagaren får möjlighet att reflektera, träna och omsätta teorier till praktisk handling i den egna verksamheten, säger Petra Rosenberg.

Säkra kvaliteten på kursen

Sveriges Auktoriserade Utbildningsföretag (SAUF) är branschorganisationen för kommersiella utbildningsföretag som arbetar med kompetensutveckling av vuxna för arbetslivet. Det är den enda organisationen som kvalitetssäkrar utbildningsföretag oavsett vilket ämne de utbildar i.

75 utbildningsföretag är kvalitetssäkrade av SAUF. Väljer du något som inte finns med bland dessa, var noga med att ta kreditupplysning och kolla med Allmänna Reklamationsnämnden. Finns F-skattesedel? Om inte, kan det vara tecken på strul.

Var också noga med att ta referenser!

Checklista
  • Identifiera en tydlig målsättning med utbildningen

  • Välj en leverantör som erbjuder rådgivare

  • Kontrollera att upplägget med kurstillfällen passar dina behov
  • Välj en leverantör som är kvalitetssäkrad

  • Ta referenser

  • Kontrollera forskningsbakgrund

  • Se till att det tekniska stödet är bra, särskilt om du läser på distans

Sök och jämför

I sökfunktionen får du lätt överblick och kan jämföra kurser inom din ämnesinriktning.

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 29 apr 2013

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-09-23

Inventera din kompetens

Sluta fokusera enbart på betyg och utbildning ­ ­– inventera istället din kompetens. Fackförbundet Unionen vill att alla medlemmar ska bli bättre på att marknadsföra sina kompetenser mot arbetsgivare och erbjuder därför individcoachning. – Det första du ska göra är att reflektera över vad du gjort, vad du kan och vad du vill fortsätta med, säger Monica Fagerström, coach på Unionen.En pl ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-05-11

Jobben som är svårast att rekrytera till

36 procent av arbetsgivarna har svårt att rekrytera personal med rätt kompetens. Här är jobben som är svårast att hitta rätt arbetskraft till. En undersökning som arbetslivspanelen ManpowerGroup genomför varje år visar att svenska företag får det allt svårare att hitta rätt personal. 2011 uppgav 17 procent av tillfrågade arbetsgivare att de hade problem med att rekrytera personal med rätt kompeten ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-09-04

Så hittar du din rätta roll på jobbet

Frida Olsson älskar när den ena dagen på jobbet inte är den andra lik, när hon måste tänka nytt hela tiden – gärna utanför ramarna – för att lyckas med en större utmaning. Då kan du tänka dig hur hon kände sig på sitt tidigare jobb. Jobbet var att dagarna i ända skicka ut fakturor. – Jag var helt slut på energi när jag kom hem på kvällarna, trots att jag hade både kolleger och chef som var jätteb ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön