Visa allastudier.se som: Mobil

Sök ända fram till kursstart

För att hitta lediga studieplatser på yrkeshögskolor får man surfa runt på utbildningsanordnarnas webbplatser. Det är tidskrävande men kan löna sig. Det finns många utbildningar som tar emot ansökningar ända fram till kursstart.

Sökfunktion:

Hitta din YH-utbildning

Fakta: Yrkeshögskola

Det är inte helt lätt att få en överblick av vilka utbildningar på yrkeshögskolor som har lediga platser. Man får nämligen surfa in på varje utbildningsanordnares hemsida för att få den informationen. Det lönar sig oftast, många utbildningar accepterar sena ansökningar.

Antagningen sköts av respektive skola, därför ska man kontakta skolan direkt om man har frågor om utbildningen och antagningsprocessen.

Claes Westerberg, rektor på Göteborgs Yrkeshögskola som är Sveriges största anordnare av yrkeshögskoleutbildning, berättar att man fortfarande kan söka till flera av deras utbildningar som startar i höst, framförallt inom restaurang och vård. För den som söker sent kan väntan på antagningsbesked dröja ända fram till kursstart. Många lämnar återbud i sista minuten.

– Det är en väldig omsättning på antagna studenter, studenterna är ofta smarta och söker flera utbildningar. Vissa säger nej tack sent, när utbildningen ska starta, eller svarar inte alls och då står man där med en grupp som inte är full, säger Claes Westerberg.

Ann-Cathrin Gilbertsson jobbar som programansvarig för flera av Yrkeshögskolan Göteborgs vårdutbildningar, och vill gärna ha in sena ansökningar.

– Vi har till exempel en ny utbildning i höst till instrument- och steriltekniker. Det finns bara två utbildningar i hela Sverige, i Sollefteå och här i Göteborg. I det fallet handlar det om att marknadsföra en helt ny yrkeskår, det är inte så många som känner till att yrket existerar, säger Ann-Cathrin.

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 28 sep 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2012-03-07

"Behovet av personal är otroligt stort"

Låna ett yrke och träffa 100 utbildningar som alla ger goda möjligheter till jobb.  3-4 april hålls Yh-Mässan i Göteborg.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-23

Jobb redan under praktiken

Isabelle tröttnade på att hoppa runt på olika deltidsvik i klädbutiker. Hon googlade "Yrkeshögskola" för att se vad hon fick upp. En träff på Allastudier.se väckte hennes intresse. 

Läs mer