Visa allastudier.se som: Mobil

Sökes: Utbildade hantverkare

Sverige sticker ut i en internationell jämförelse genom att ha en stor brist på utbildade och erfarna hantverkare. Men för övriga yrkesgrupper har matchningsproblemet på den svenska arbetsmarknaden blivit mindre på senare år, enligt en undersökning från rekryteringsföretaget Manpower.

Nästan var femte svensk arbetsgivare som ska anställa har svårt att hitta rätt kompetens. Det visar Manpowers undersökning där 750 svenska företag berättar om sin rekryteringssituation.

Men även om det generella läget har blivit bättre – före lågkonjunkturen var det mer än dubbelt så många som upplevde att de hade problem att rekrytera rätt kompetens – så har vissa sektorer svårt att få tag på utbildad och erfaren personal. Störst brist är det på hantverkare som snickare, svetsare och murare med rätt utbildning och erfarenhet.

– Det är svårt att hitta erfaren personal, säger Lars Tullstedt, ansvarig för kompetensförsörjning på branschorganisationen Sveriges Byggindustrier.

En förklaring kan sökas i att branschen är så konjunkturberoende. Så svårigheten att få tag på rätt personal nu är egentligen en följd av 1990-talskrisen.

– Vi hade en svår situation under hela 90-talet, då det egentligen inte rekryterades något nytt folk överhuvud taget, säger Tullstedt.

Enligt honom har branschen tillsammans med facket jobbat med rekryteringsinsatser under en rad år, vilket nu börjar bära frukt. De senaste åren har det varit en ganska god tillströmning till de yrkesinriktade programmen i gymnasieskolan.

– Men erfarenheten får man bara genom att arbeta.

Fakta: Bristyrken i Sverige

I Sverige är det svårast att rekrytera följande yrkesgrupper:

1. Utbildade hantverkare, främst snickare, svetsare och murare

2. Kockar

3. Tekniker

4. Säljare

5. Skogs- och lantbruksutbildade personer

6. Högre chefer

7. Ingenjörer

8. Yrkeschaufförer

9. Säljchefer

10. Mellanchefer


Källa: Manpower

Relaterat

Utbildningarna som säkrast leder till jobb

Studera ett år – få jobb direkt

Drömjobbet – så blir det ditt

TT
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Så gör du den perfekta semlan

Vad är hemligheten bakom en perfekt semla? Det vet Therese Vesterholm, en av årets finalister i SM för Unga Bagare. Therese Vesterholm bakar just nu mellan 100 och 200 semlor per dag. Hon är nämligen mitt inne i praktikdelen av sin YH-utbildning för bagare och konditorer vid Österänggymnasiet i Kristianstad. Det är en av landets absoluta spetsutbildningar på området, hela 5 av totalt 12 finalister ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-21

Så stjäl du jobbet av arga snickaren

Anders Öfvergård är snickaren som blev en TV-profil. För AllaStudiers räkning tipsar han om de bästa vägarna till utbildningen – och hur du får hans jobb. Hitta din utbildning inom bygg och anläggning Anders har gått den långa vägen till jobbet på TV. Efter teknisk linje på gymnasiet pluggade han till byggingenjör med inriktning mot arkitekt. En sommar vidareutbildade han sig till möbelsnickare. ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Utbilda dig till 8000 jobb

Gillar du trä och möbler? De närmsta åren kommer det att finnas tusentals jobb i bland annat Västra Götaland och Skåne. Trä- och möbelindustrin behöver nyrekrytera omkring 8 000 personer fram till och med 2015, enligt en undersökning som branschorganisationen TMF låtit göra. Störst är rekryteringsbehovet i Västra Götaland, Västerbotten, Småland och Skåne.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön