Visa allastudier.se som: Mobil

Så ändras antagningen till polisutbildningen

Polisutbildningen är i särklass den mest populära utbildningen i Sverige – förra våren sökte 17 498 stycken. Det går att ansöka till polisutbildningen när som helst under året. Utbildningen startar två gånger per år, både på hösten och på våren.

I år tar Rekryteringsmyndigheten över genomförandet av antagningen till polisutbildningen från Rikspolisstyrelsen. I och med det ändras vissa moment. 

Det är viktigt att man läser på om yrket och antagningskraven 
och tänker igenom om man är lämplig. Vissa har polisen som drömyrke och söker trots att man inte uppfyller ansökningskraven, säger Stefan Sterner, HR strateg på Rikspolisstyrelsen och ansvarig för den nya antagningsprocessen.

I första gallringen tas enbart hänsyn till gymnasiebetyg för allmän- och särskild behörighet för högskolestudier, och inte arbetslivserfarenhet, högskoleprov eller tidigare studier, som tidigare var fallet. Under själva testerna så är en nyhet att de fysiska testerna leder till omdömet godkänd eller underkänd, är man snabbare eller starkare än andra är det ingen merit. Olika krav för fysisk styrka gäller för kvinnor och män. På den psykologiska delen införs personlighetstest som en del i att säkerställa egenskaperna i polisens kompetensprofil.

Diana Rashed Strid, 32 går just nu första terminen på polisutbildningen i Sörentorp. Hon sökte förra våren och kom in på första försöket. Själv tyckte hon att intervjun med två poliser var tuffast, ytterligare ett moment som har tagits bort i år.

Jag tycker det är synd att man tar bort den delen för det var då de fick en tydlig bild av mig men även då jag fick en bild av polisen som yrke och de som jobbar som poliser. Fystest och begåvningstest går att träna och förbereda sig på, men det går inte med intervjuerna, säger Diana Rashed Strid.

Att komma in på första försöket är ovanligt. För Diana hade det varit en långsiktig strategi, att bygga upp en bra och bred profil, för att vara konkurrenskraftig.

Jag hade kunnat söka när jag var 25, men jag satsade istället på att skaffa högskolepoäng, jobba med olika saker som incheckningsagent och undersköterska och att se till att jag hade bevis på min flerspråkighet, säger Diana Rashed Strid.

Här är alla ändringar

 • Antagningsprocessen förkortas, från nio månader till fem.
 • Första delen av ansökan görs direkt på webben.
 • Första gallringen sker endast efter gymnasiebetyg.
 • Simprovet görs på plats (tidigare endast intyg).
 • Fysiskt arbetsprov sker på ergometerscykel.
 • Muskelstyrkan mäts i en så kallad ISOKAI-maskin med olika krav för kvinnor och män.
 • Nytt personlighetstest införs.
 • Begåvningstestet ändras.
 • Intervju med poliser tas bort.
 • Vid säkerhetsprövningen görs en säkerhetsprövningsintervju av särskilt utbildad polispersonal.
 • Drogtest införs.

Så gör du ansökan

1. Ansökan
Fyll i ansökan på Polisens webbsida.

2. Anmäl dig på antagning.se
Bedömning av din högskolebehörighet och dina meriter görs genom antagning.se. Skapa konto och kontrollera att dina betyg finns registrerade där.

3. Prövningar under två dagar
Medicinska och psykologiska prövningar i Stockholm, Göteborg eller Kristianstad. Innehåller simprov, läkarundersökningar, fysiskt arbetsprov på testcykel, mätning av muskelstyrka, begåvningstest, personlighetstest, psykologintervju och drogtest.

5. Säkerhetsprövning
Polisen genomför en säkerhetsprövning för att säkerställa din pålitlighet och lämplighet för polisyrket. Detta görs genom en registerkontroll och du blir också kallad till en säkerhetsprövningsintervju hos Polisen.

6. Utbildningen startar
Mer info om hur man ansöker finns på Polisens webbsida.

Läs mer:

Jobb & Lön för poliser

Polishögskolans tips inför rekryteringen

Polisstudentens tips inför antagningstesterna

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 26 mar 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2012-04-18

Danderydsborna mest välutbildade

Storstadskommuner och residensstäder har en större andel högutbildade än riksgenomsnittet. Majoriteten av kommunerna med allra högst utbildningsnivå ligger i Stockholms län. Danderyd toppar listan. Danderyd kan ståta med Sveriges högsta utbildningsnivå. Där har 55 procent av invånarna i åldrarna 25–65 år minst tre års utbildning efter gymnasiet. Lund är tvåa med 51 procent och Lomma trea med 44 pr ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-21

Lysande utsikter – Specialistsjuksköterska

Cina Burman går tredje terminen på specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning vård av äldre. Hennes kunskaper gör henne mycket attraktiv på arbetsmarknaden – men tyvärr syns det inte i lönekuvertet. Redan 1990 tog Cina Burman sin sjuksköterskeexamen men det var inte sista gången hon satte sig i skolbänken. – Jag tycker om att studera och gick en tvååriga utbildning men håller nu på att läsa ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-17

Studera med funktionshinder

Har du en funktionsnedsättning och vill studera? Det finns mycket hjälp att få på högskolor, folkhögskolor och yrkeshögskolor om du till exempel har dyslexi, syn- eller hörselnedsättning. På webbsidan studeramedfunktionshinder.nu beskrivs funktionshinder som ”varaktiga fysiska eller psykiska begränsningar av funktionsförmågan som kan leda till hinder i studiesituationen och i miljön på h ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön