Visa allastudier.se som: Mobil

Så blir du mästare över fyrverkeriet

Intresserad av att ta ditt livsfarliga fyrverkeri-skjutande  till en ny nivå? För att jobba med fyrverkerier professionellt krävs bara en kort utbildning.

Jonas Grahn är vd för PYRO Smålands Krutbruk, som tillverkar  pyroteknik,  och importerar och säljer fyrverkerier. Han har jobbat med fyrverkeri i 30 år.

– De flesta som väljer det här yrket är intresserade av att det smäller, ryker och luktar illa. Vissa har en seriös profil, till exempel militär och polis men det finns också de som är på gränsen till överintresserade, som är lite skjutgalna helt enkelt, säger Jonas.

Han menar att det är en väldigt liten del av jobbet som innebär att skjuta fyrverkeri. Den större delen handlar om att lyfta kartonger, sopa och att ladda fyrverkeripjäser.

– För mig har den största fördelen med jobbet varit att jag har fått resa mycket i Kina, där fyrverkerier till största del produceras, fått uppleva andra kulturer och hur de tänker säkerhetsmässigt.

För att få jobba med att skjuta fyrverkerier professionellt i Sverige krävs en "nöjaktig kunskap om tillståndspliktiga produkter". Det finns idag ingen speciell certifiering eller legitimation, berättar Agneta Jansson, handläggare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Det flesta går dock en kortare kurs som ofta hålls av företag som importerar och säljer fyrverkerier, t ex PYRO Smålands Krutbruk eller Stage Vision. Att ha en estetisk begåvning eller ha kunskaper i kemi är meriterande.

– Det är dock  inte alltid en fördel, de som har kemikunskaper är inte lika benägna att labba, de har ofta inställningen "det kommer inte funka" när man föreslår nya blandningar, säger Jonas.

Relaterat

Här är de nya Yh-utbildningar 2011: bland udda nyheter på listan finns det några som utmärker sig mer än andra; klövvårdare, mobil applikationsutvecklare och explosivämnestekniker.

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 28 dec 2011

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-06-16

Skriv erotiska texter och lägg in surkål

Lär dig att skriva erotiska texter utan klyschor och pinsamheter, eller hoppa på en kvällskurs i "gör-det-själv"-anda och lär dig att lägga in surkål. Ett säkert tecken på att hösten står för dörren är dunsen på hallmattan när studieförbundens kurskataloger dimper ner. Utbudet av studiecirklar lockar med en höst i förkovrans och folkbildningens tecken och i år finns flera nyheter.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-12

Nu vill vi ta barnen med på kurs

Glöm föräldraledighet med lata dagar i hemmets lugna vrå. Dagens föräldrar vill utvecklas och lära sig nya saker – gärna tillsammans med sina barn. – Vi ser ett starkt ökat intresse för kurser för föräldralediga. Många vill inte bara gå hemma utan tar upp ett gammalt intresse under föräldraledigheten, säger Anna Svensson, marknadskommunikatör på Folkuniversitetet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-06-15

Sätt igång våren – med en kurs

Tjuvstarta våren på en av studieförbundens kurser. Lär dig göra din egen grillkorv till sommaren, eller att planera din balkongodling.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön