Visa allastudier.se som: Mobil

Så får du studietiden att räcka till

Hinner du inte med allt du har att göra? Björn får tid för både studier, heltidsjobb och fritid. Här får du hans bästa tips.

Nog för att många är effektiva. Men Björn Bergström, 23, är något utöver det vanliga. Han pluggar ekonomi på heltid vid Handelshögskolan i Stockholm – samtidigt som han har ett heltidsjobb som konsult på en kommunikationsbyrå. Dessutom hinner han sporta, träffa vänner och vara aktiv inom kåren.

– Jag har alltid jobbat samtidigt som jag har pluggat, ända sedan gymnasiet. Jag tycker att jag lär mig bäst när jag ser de teorier jag läser om appliceras i verkligheten, säger han.

Vart vill du att det ska leda?

– Visst är det bra att slippa ta studielån. Men mest gör jag det för att jag vill lära mig så mycket som möjligt. Jag vill ha möjlighet att få ett jobb jag gillar. Som konsult får jag prova på och se vad jag tycker om.

Både studierna och jobbet ställer höga krav. Björn berättar att mycket handlar om att prioritera och att acceptera för sig själv att han inte klarar av allt. Att kombinationen heltidsstudier och heltidsjobb inte passar alla är han den förste att erkänna.

– Man får avvänja sig från sovmorgnar och att sova åtta timmar per natt. Jag tror att man klarar mycket. Så länge jag utvecklas spelar det ingen roll hur lite jag sover. Hade jag jobbat på ett jobb där jag inte utvecklas hade jag inte orkat. Jag passar för det jag gör, säger Björn.

3 tips för att få tiden att gå ihop

  • Planera. Det är viktigt att boka in i kalendern, det går inte att hålla allt i huvudet. Boka in tid för att plugga och göra arbetsuppgifter, annars hamnar du i möten och pluggandet blir inte gjort.
  • Var sak på sin tid. Gör en grej i taget. Se till att inte bli avbruten av annat. Gör det du ska under dagen och kolla mejlen på kvällen. Då blir det sociala livet bättre.
  • "Att göra"-listan. Gör en ”to do-list”, det är nästan det viktigaste. Skriv in, checka och beta av alla händelser i tur och ordning. Då hinner du med allting bättre.

Artikelskribent: Per Samuelson

Senast uppdaterad: 14 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Så kommer du igång efter lovet

Studenten Jessica Fredheim och utbildningskonsulenten Mats Eneroth ger sina bästa tips för en bra start på vårterminen.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

”Ååånej! Min tenta gick åt skogen”

Ja, bryt gärna ihop, men kom sedan upp på benen igen efter tentan. Här är de bästa tipsen för komma upp på banan igen. – Vad du än gör, sitt inte apatisk och gräm dig över din missade tenta i flera dagar. Då blir livet surt både för dig och för din omgivning, säger Susanne Pettersson, som i höst utkommer med boken ”Bryt ihop och kom igen”. Hon är idrottspsykologisk rådgivare för Riksidrottsförb ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-11-19

Så läser du upp dina betyg i matte

Om du läser upp dina betyg i matematik så kan det innebära en ny chans i livet. En ny behörighet öppnar möjligheter att komma in på en högre utbildning och starta en ny karriär. Artikeln är ett gästinlägg skrivet av Matematikvideo.se

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön