Visa allastudier.se som: Mobil

Så fixar du praktikplatsen

Praktikplatsen på drömföretaget, hur fixar man den? Henrik de Vries på IHM ger sina bästa tips på hur du lyckas tränga genom kommunikationsmuren och nå fram till arbetsgivaren.

Vi vill att våra elever ska ha 10 stycken företag klara i huvudet som de skulle vilja praktisera på redan när de påbörjar utbildningen. Det gäller att ha klart för sig vilken typ av företag man vill jobba på, säger Henrik.

Henrik är lärare och coach på IHM Business School. Dagligen träffar han elever som behöver hjälp att hitta praktikplats. Just nu råder överetablering av praktikanter på arbetsmarknaden, när både studenter och arbetssökande söker praktikplatser.

Enligt Henrik är det allra viktigaste att prata med så många som möjligt i sin omgivning om praktik för att få namn och kontakter till nyckelpersoner på företag.

– Alla har och kan skapa kontakter. Genom att hänvisa till personen du har fått namnet från blir arbetsgivaren tvungen att lyssna. Det är en bra start, säger Henrik.

För att lyckas fixa en praktikplats finns det både interna och externa hinder att ta sig förbi enligt Henrik. Mest handlar det om att ta sig förbi de mentala spökena.

– Många tror inte att de är säljare, det går helt enkelt i baklås för att man mentalt tycker det är svårt att sälja in sig själv. Men alla människor är ju säljare, det handlar helt enkelt om kommunikation, säger Henrik.

En annan stor utmaning är att särskilja sig från andra för att bryta igenom kommunikationsmuren och nå fram till arbetsgivaren.

Henrik tycker att man innan man tar kontakt ska tänka ur arbetsgivarens perspektiv och ha en klar bild av vad man kan erbjuda. Tänk alltså: vilken nytta har arbetsgivaren av mig, inte vilken nytta har jag av praktikplatsen.

– Oavsett om man är oerfaren kan man alltid bidra med något. När du ringer upp arbetsgivaren, presentera det som att "jag kan hjälpa dig på ditt företag", säger Henrik.

Det sista tipset Henrik vill ge är att börja leta praktikplats i tid, gärna när man påbörjar sin utbildning.

– Lyckas du få ett muntligt ja, se till att få det skriftligt, speciellt om det är lång tid kvar tills praktiken startar. Annars finns risken att arbetsgivaren ändrar sig under tiden fram till praktikstarten, säger Henrik.

YH-utbildning som bygger på praktik

För dig som är intresserad av att utbilda dig nära verkligheten, kika närmare på yrkeshögskoleutbildning. Yrkeshögskoleutbildningar består till stor del av såkallad LIA – Lärande i Arbete, och ger dig goda möjligheter att få in en fot i branschen.

Hitta en YH-utbildning

Senast uppdaterad: 11 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Våga ta klivet från ditt tråktrygga jobb

Vantrivs du på jobbet och längtar efter förändring? Inspireras av Andreas Sjöberg som vågade ta ett vilt språng. Andreas Sjöberg hade jobbat som socialarbetare i hela sitt vuxna liv. Som vakt på fängelse. Som samtalskurator för unga vuxna.Som socialsekreterare. Men för ett drygt år sedan tog han ett vilt språng.-- Jag längtade efter förändring och sa upp mig från Sveriges mest trygga anställning p ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Jobben unga helst vill ha

Restaurang- och hotelljobb, försäljare och lagerarbetare. Unga väljer ofta jobb med hög personalomsättning och möjlighet att arbeta deltid för att kunna plugga samtidigt. Restaurangbiträde, försäljare och lagerarbetare. De jobb som unga väljer är sådana som har stor omsättning på personalen. Det gör att det finns många öppningar och ingångar för dem som vill in på arbetsmarknaden.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

En karriärplan styr in dig på rätt kurs

Jobbar du och känner att det viktigaste i ditt yrkesliv är att få kompetensutveckling och lära dig nytt? Då är du inte ensam. Gör en karriärplan så blir målen tydliga. Resultaten från Mitt i karriären barometern på 40-55-åringar som Yougov och Folkuniversitetet nyligen gjort, är tydliga. Den viktigaste drivkraften för oss på jobbet är att lära oss nya saker och personlig utveckling.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön