Visa allastudier.se som: Mobil

Så fixar du studentekonomin

Ibland är det för mycket månad kvar i slutet av studiemedlet. Här hittar du tips på hur du höjer dina inkomster och minskar utgifterna.

En heltidsstudent i Sverige får idag sammanlagt 8 140 kronor i studiemedel. För många studenter är det för lite. Men med lite uppfinningsrikedom och koll på slantarna går det att komma långt. AllaStudier har listat de bästa tipsen på hur du får ordning på studentekonomin.

Höj inkomsterna
  • Utnyttja fribeloppet. Jobba på helger och under sommaren för att dryga ut hushållskassan. Håll koll på att du inte tjänar för mycket, då kan du tvingas betala tillbaka studiemedlet.
  • Tillägg till studiemedlet. CSN erbjuder tilläggsbidrag och merkostnadslån, bland annat för dig med barn eller som har arbetat tidigare.
  • Stipendier. Många lärosäten delar ut utbildningsstipendier till studenter. Undersök hur det ser ut där du studerar.
Minska utgifterna
  • Boende. Du betalar förmodligen mindre om du delar kök med andra studenter. Men samtidigt kan nybyggda studentboenden vara dyrare än genomsnittet i kommunen. Undersök vad en normal hyra är på din ort. Du kan spara tusenlappar genom att flytta några hundra meter. Ofta kan du också få bostadsbidrag.
  • Rabatter och erbjudanden. Studenter har rabatt på allt möjligt från resor på tåg och flyg, till gymkort och besök hos frisören. Ofta lönar det sig att fråga, exempelvis på caféer eller i butiker. Utnyttja specialerbjudanden när de dyker upp.
  • Jämför priser. Mat, böcker och annat du lägger pengar på förtjänar att jämföras. Genom att köpa billig mat och låna kurslitteraturen på biblioteket kan du spara stora summor.
Per Samuelson
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

EU vill ändra studiemedlet för utlandsstudier

För att få svenskt studiemedel för studier utomlands krävs att man bott i Sverige två av de senaste fem åren. Det kan EU-domstolen ändra på. Bestämmelserna strider mot EU:s regler om fri rörlighet. EU-kommissionen driver just nu ett mål mot Nederländerna som gäller rätten att få studiemedel utomlands, rapporterar Sveriges Radio.  I Nederländerna får i dagsläget studiemedel bara betalas ut för ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

De pluggar matte – och får betalt

Lös ekvationer – och få betalt. Sex Lundaungdomar har fått ett av de mer udda sommarjobben. I sommar ska Emily Le, 18, tjäna pengar på att lösa ekvationer. Hon är en av sex ungdomar i Lund vars sommarjobb är att plugga matte. Men för Emily är pengarna bara en bonus. – Jag hade nog gjort det i alla fall, säger hon. De utvalda mattetalangerna får 6000 kronor efter sina tre veckor i skolbänken.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-11-04

Lista: 5 vanligaste frågorna till CSN

Ska du börja ta studielån? Eller är det dags att betala tillbaka? Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna hos Centrala studiestödsnämnden, CSN. 

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön