Visa allastudier.se som: Mobil

Så gör du den perfekta semlan

Vad är hemligheten bakom en perfekt semla? Det vet Therese Vesterholm, en av årets finalister i SM för Unga Bagare.

Therese Vesterholm bakar just nu mellan 100 och 200 semlor per dag. Hon är nämligen mitt inne i praktikdelen av sin YH-utbildning för bagare och konditorer vid Österänggymnasiet i Kristianstad. Det är en av landets absoluta spetsutbildningar på området, hela 5 av totalt 12 finalister till SM för Unga Bagare går just den här utbildningen. Therese är en av dem.

– Jag har haft intresse för att baka hela livet, jag bakade tidigt, ofta med min farmor, berättar Therese som valde livsmedelsprogrammet med inriktning bagare på gymnasiet och nu pluggar vidare på yrkeshögskoleutbildningen.

Åke Duvander, ansvarig lärare på utbildningen är stolt men inte förvånad över att så många av hans elever kvalificerat sig.

– Det här är helt makalösa ungdomar, det är verkligen de bästa i Svergie som kommer in här. Det är hårt söktryck på platserna, berättar Åke.

Utbildningen i Kristianstad har 16 platser och det brukar vara runt 100 som söker varje år. Det finns bara två yrkeshögskoleutbildningar med den här inriktningen i Sverige, den andra finns på Burgården i Göteborg.

– YH-utbildningen är mycket närmare verkligheten än gymnasieskolan. Eleverna har rätt att kräva att få lära sig det senaste av de bästa i branschen. Vi lärare ska vara ett med branschen,och se till att få hit föreläsare från branschen som har nya spetsiga idéer, säger Åke.

Ett exempel på det är Mattias Ljungberg från Tössebageriet i Stockholm som nyligen undervisade eleverna i karamell under ett par dagar. Han är med i kocklandslaget och har tidigare vunnit utmärkelsen Årets Konditor.

För att bli en duktig bagare och konditor är det viktigaste att du är intresserad, att du har drivkraften. Det är också bra om du har sinne för stil och dekoration och en fördel om du tar hand om dig fysiskt. Man står mycket och jobbar i vårt yrke och behöver vara ganska stark fysiskt, säger Åke.

Och vad är då hemligheten bakom en perfekt semla?

– Att ha bra kvalitet på ingredienserna i semlan, enligt mig är mandelfyllningen det viktigaste med riktigt bra mandel och att man använder god, närproducerad grädde, säger Therese.

Så blir du bagare/konditor

Det finns två vägar att gå om man vill utbilda sig till konditor/bagare:

Restaurang/livsmedelsprogrammet på gymnasiet med inriktning bageri/konditor

Yrkeshögskoleutbildning bagare och konditor

Kravet för att komma in på yrkeshögskoleutbildningarna är att man har läst gymnasiekurserna inom området. Om du inte har gått inriktningen på gymnasiet kan du läsa in de kurser du behöver på vuxenutbildning under 32 veckor.

Medellön:

Bagare 21 434 kr/månad

Konditor 20 197 kr/månad

SM för Unga Bagare

Arrangeras av Sveriges bagare & konditorer för 21:a året i rad.
Syftet är att skapa intresse för bagaryrket bland yngre samt att visa upp det kreativa hantverket bakom bröd.

Finalisterna utför 5 moment på 5 timmar: matbröd, wienerbröd, vetebröd, franskbröd och ett kreativt moment som kan var ett skådebröd eller en tårta.

Tävlingen bedöms av en jury som tittar på jämnhet, vikt, färg och smak.

Tävlingen går i Nordstan i Göteborg 16 mars.

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 13 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Jobben unga helst vill ha

Restaurang- och hotelljobb, försäljare och lagerarbetare. Unga väljer ofta jobb med hög personalomsättning och möjlighet att arbeta deltid för att kunna plugga samtidigt. Restaurangbiträde, försäljare och lagerarbetare. De jobb som unga väljer är sådana som har stor omsättning på personalen. Det gör att det finns många öppningar och ingångar för dem som vill in på arbetsmarknaden.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Sökes: Utbildade hantverkare

Sverige sticker ut i en internationell jämförelse genom att ha en stor brist på utbildade och erfarna hantverkare. Men för övriga yrkesgrupper har matchningsproblemet på den svenska arbetsmarknaden blivit mindre på senare år, enligt en undersökning från rekryteringsföretaget Manpower. Nästan var femte svensk arbetsgivare som ska anställa har svårt att hitta rätt kompetens.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Så blir du bäst på Youtube

Här hittar du årets mest visade klipp på Youtube. Dessutom: Utbildningar inom musik, fordon och mycket mer.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön