Visa allastudier.se som: Mobil

Så hittar du en bra studentstad

Studera i hemstaden, eller söka ett äventyr någonstans ute i landet? Vad är egentligen en bra studentstad? Vi ringde upp Johan Alvfors, vice ordföranden på Sveriges förenade studentkårer, som varje år utser Sveriges bästa studentstad.

Vad är viktigt för att du ska trivas som student? Kanske billig öl, ett kokande föreningsliv eller storstadsmiljö? Sveriges förenade studentkårer vet vad som krävs för att få utmärkelsen Sveriges bästa studentstad.

– Väldigt mycket handlar om samarbetet mellan lärosätet, kommunen och studentkåren. Det ska vara en stad som gynnar studenten. Inte bara när det gäller de uppenbara sakerna som bostadstillgång, studiesociala frågor och möjligheten att leva rimligt ekonomiskt, utan även demokratiskt inflytande – att lärosätet har en aktiv roll i samhället och inte bara de akademiska frågorna.

Vad är det som gör en bra studentstad?
– Det kan så klart vara mycket, men det viktigaste är att studenter inkluderas, känner sig välkomna och kan leva ett tryggt och bra liv. Vissa studenter har barn, andra inte. Vissa bor ihop, andra inte. Alla är olika och de städer som förstår att studenter inte är annorlunda än andra människor är de som lyckas. 

2015/2016 utsåg ni Uppsala till årets studentstad, varför?
– I Uppsala hade det länge saknats ett bra samarbete mellan kommunen och lärosätet. Det är något de byggt upp på ett positivt sätt det gångna året. Det har tagits fram bra planer på att lösa den stora bostadsbristen i Uppsala. Den är förvisso inte löst än, men vi märker att kommunen lyssnar på studenterna.

Vad bör jag tänka på när jag ska välja var jag vill studera?
– Först och främst måste vi vara tydliga med att alla inte kan välja och att många får ta den stad där de får plats. Bostadsbrist borde till exempel inte vara något som avgör ens studieval, men i praktiken är det ofta så. Men kan du välja så är det viktigt att skaffa information. Prata med lärosätena, kåren och bekanta på orten för att göra dig en bild av staden. Det finns mycket information att hämta och lärosätet är måna att informera om allt runt studierna också.

Utmärkelser för studentstäder

studentum.se har nyligen utsett Sveriges bästa studentstad 2021 och kommer fortsätta att ge utmärkelsen varje år. Stockholm vann titlen 2021 - se hela topplistan här!

Sveriges förenade studentkårer (SFS) har utsett Årets studentstad sedan 1999. Här nedan listar vi de senaste årens vinnare. Klicka på länkarna för att hitta universitet- och högskoleutbildningar i de vinnande städerna!

Senast uppdaterad: 26 feb 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-07-03

Fixa studierna med rätt teknik

Vårterminen är här med hög press och små marginaler. Sätt studietekniken på en gång och slipp pluggpaniken. KTH-studenten Michelle Cañada kan knepen som gör skillnaden.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-06-12

Preppa inför plugget!

Konstiga ord, pengar som tar slut alldeles för snabbt – och så bostadseländet. Hur är det egentligen att börja plugga? Här får du några lugnande svar på sådant du kanske grubblar över. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

10 tips från Ingvar Kamprad

Vill du Sveriges nästa entreprenörsstjärna? Ta hjälp av Ingvar Kamprads 10 bästa tips till ”blivande entreprenörskollegor”!

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön