18 okt 2021

Så kommer du igång efter lovet

Snart ska högskolestudenterna bänka sig framför svarta tavlan igen. Hur gör man för att komma igång med pluggandet efter lovet? Studenten Jessica Fredheim och utbildningskonsulenten Mats Eneroth ger sina bästa tips.

Jessica Fredheim, 19, njuter ordentligt av sitt jullov. Hon går civilingenjörsprogrammet med inriktning maskinteknikKTH i Stockholm och har varit ledig sedan mitten av december. Men snart drar plugget igång igen.   

– Det känns faktiskt som jag är ganska peppad på att börja nu, de kurser jag ska börja kommer att vara ganska kul. Det är en del svåra kurser och det är lite därför man blir peppad, det är en utmaning, säger hon.

Ingenjörsstudierna innebär långa och fullspäckade dagar i skolan och tempot på utbildningen är högt.

– Jag har tagit det väldigt lugnt på lovet och det ska bli skönt att komma tillbaka till vanliga och gå upp i tid, säger Jessica Fredheim.

För att hänga med i studietempot gäller det att vara strukturerad. Jessica Fredheim har några knep för att få in studievanan igen: dela in pluggandet i delar, inte för mycket åt gången, skriv listor och ta många pauser.

– Sedan brukar jag också försöka planera in något som är lite roligt emellan. För mig kan det vara att kolla på ett avsnitt av en teveserie eller laga mat, säger Jessica Fredheim.

Repetera det du gjort tidigare och ha koll på vad som ska göras framöver. Så lyder Mats Eneroths bästa tips för att få igång plugghjärnan igen efter lovet. Han är utbildningskonsulent och föreläser om studieteknik.

 – Det handlar om planering och framförhållning. En grundregel är att läsa i förväg. Det är väldigt viktigt, säger han.

Studietips för jullovströtta

1. Ta arbetet i flera steg.
Läser man ett mer avancerat ämne måste man titta på det innan föreläsningen och så repetera efteråt, så att man verkligen förstår.

2. Plocka ut viktiga modeller.
Det kan vara en viktig formel eller en viktig princip. Skriv ut det på ett stort papper och sätt upp pappret någonstans där man mest sitter och fånstirrar, till exempel på toan.

3. Hitta på en historia
Hitta på en fånig historia kring modellen. Historier är mycket lättare att komma ihåg än torra formler. Man kan också översätta siffror till bilder, 13 blir lucia, 24 blir julafton. 

Relaterat

Träna dig till bättre studiero i vinter

Sistaminuten-tips inför tentan

Så undviker du studiestressen

Ta kontroll över studiestressen

Caroline Wetterborg

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Studiedisciplin med ny metod

Sol och värme så här års ger lätt problem med studiedisciplinen. Men det finns botemedel  Läkarstudenten Fredrik Oldenborg, 36, använder den så kallade AKO-metoden. Metoden togs fram för att höja träningsmotivationen men fungerar lika bra i studierna. - Bemästra den inre dialogen så tar du också kontroll över det största hindret för resultat, nämligen du själv, säger Olof Röhlander, mental trä ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-29

Öva dig på att vara strukturerad

Låt dina studier bli en träningsarena för ordning och reda. "Strukturerad" är den egenskap arbetsgivare frågar mest efter. Här är tipsen för att bli mer strukturerad!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-19

5 appar som gör det enklare att plugga

Känns pluggandet jobbigt, svårt och ineffektivt? I dag finns en uppsjö av appar som kan hjälpa. Heja tekniken!

Läs mer